Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Εξέλιξη-βόμβα στα σχέδια της Βρετανίας για το Brexit

Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου, 2016

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 50 
Ηττημένη βγήκε η βρετανική κυβέρνηση από τη νομική μάχη για το ποιος θα πατήσει το «κουμπί» του Brexit: Η βρετανική Δικαιοσύνη έκρινε ότι είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Κοινοβουλίου να ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 των Ευρωπαϊκών Συνθηκών για έξοδο από την ΕΕ. Απογοητευμένη δήλωσε η κυβέρνηση.
Η δικαστική απόφαση, την οποία η κυβέρνηση θα εφεσιβάλει, αναμένεται τουλάχιστον να καθυστερήσει τη διαδικασία του διαζυγίου.
Η έφεση από την κυβερνητική πλευρά αναμένεται να έχει εκδικαστεί πριν το τέλος του χρόνου: Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει «κλείσει» στο πρόγραμμά του τις ημέρες μεταξύ 5 και 8 Δεκεμβρίου για την ακρόαση, όπως ανέφερε στο Reuters τμήμα της νομικής ομάδας που εκπροσωπούσε την κυβέρνηση.
H μάχη αφορούσε τη σχέση μεταξύ της κυριαρχίας της εκτελεστικής εξουσίας και της κυριαρχίας του Κοινοβουλίου, και τελικά το πρώτου βαθμού δικαστήριο έκρινε ότι, όπως είπε ανακοινώνοντας την απόφαση ο δικαστής Λόρδος Τόμας, «ο βασικότερος κάνονας της συνταγματικής τάξης στοΗνωμένο Βασίλειο είναι πως κυρίαρχο είναι το Κοινοβούλιο». 
Αν τελικά η απόφαση σταθεί και σε δεύτερο βαθμό, στο Ανώτατο Δικαστήριο, μένει να φανεί το πώς τελικά θα ψηφίσουν οι βρετανοί βουλευτές. Αν δεν ανατραπεί η δικαστική απόφαση, σε κάθε περίπτωση το Κοινοβούλιο θα έχει διευρυμένο ρόλο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit -η πρόθεση της πρωθυπουργού ήταν η διαδικασία του άρθρου 50 να ξεκινήσει μέχρι το Μάρτιο.
Την πρώτη ώρα μετά την απόφαση, η κυβερνητική πλευρά έδειξε τη δυσφορία της. Ο υπουργός Εμπορίου Λίαμ Φοξ (ένα από τα σημαντικότερα χαρτοφυλάκια σχετικά με το Brexit, αρμοδιότητα του οποίου θα είναι οι οικονομικές σχέσεις με την υπόλοιπη ΕΕ και κυρίως η πρόσβαση στην ενιαία αγορά) είπε πως «η κυβέρνηση είναι απογοητευμένη από την κρίση του δικαστηρίου». 
Δείχνοντας πως τελεί σε αναμονή της έφεσης, ο Φοξ είπε πως «η χώρα ψήφισε να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε δημοψήφισμα που εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψήφισματος».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου