Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Βουλή: Πώς ψήφισαν τα κόμματα τις τροπολογίες για τις τηλεοπτικές άδειες

Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου, 2016

Βουλή: Πώς ψήφισαν τα κόμματα τις τροπολογίες για τις τηλεοπτικές άδειες

Στην τροπολογία για την αναστολή του άρθρου 2Α του νόμου Παππά ψήφισε «ναι» ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη. «Όχι» ψήφισαν η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι. «Παρών» δήλωσε η Ένωση Κεντρώων και το ΚΚΕ.

Στις τροπολογίες για τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ στον αριθμό των αδειών και την τιμή εκκίνησης, «ναι» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι. «Όχι» δήλωσαν η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων. «Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη μαραθώνια συζήτηση που προηγήθηκε τήρησαν την εξής στάση:
Η ΝΔ κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τις «πονηρές», όπως τις χαρακτήρισε τροπολογίες, και να βρεθεί στη συνέχεια λύση από κοινού. Ο Νίκος Δένδιας, εξήγησε ότι η διαφωνία της ΝΔ είναι επί της αρχής, γιατί το άρθρο 15 του Συντάγματος αναθέτει συνολικά στο ΕΣΡ τον έλεγχο της ραδιοτηλεόρασης και ο υπουργός δεν μπορεί να έχει κανένα ρόλο - ενώ το ΕΣΡ οφείλει να αυτενεργεί ως ανεξάρτητη αρχή. Ο κ. Δένδιας είπε στην κατάληξη της συζήτησης, ότι η ΝΔ ζητάει την κατάργηση του άρθρου 2Α διαφορετικά να υπάρξει αναμονή της απόφασης του ΣτΕ.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη επέμεινε ότι η «αναστολή» του επίμαχου άρθρου 2Α, πρέπει να αντικατασταθεί στη διατύπωση της τροπολογίας από την «κατάργηση» του άρθρου, για συμβολικούς λόγους από την «κατάργηση». Ζήτησε ταυτόχρονα, η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ να αφορά όλες τις αποφάσεις του υπουργού που σχετίζονται με την αδειοδότηση. Χαρακτήρισε μεγάλη νίκη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ότι ο Νίκος Παππάς αποδέχθηκε να επεκταθεί η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ και στην τιμή εκκίνησης, και είπε ότι την στηρίζει, γιατί ήταν κάτι που το ζητούσε εδώ και καιρό. Ο Α. Λοβέρδος ζήτησε να μην γίνει Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις για τα πρόσωπα του ΕΣΡ, καθώς τα όσα έγιναν την περασμένη Δευτέρα δεν ισχύουν πλέον.

Το Ποτάμι, επανέλαβε την πρότασή του να αναλάβει πρόεδρος του ΕΣΡ ο καθηγητής Μιχάλης Σταθόπουλος, αλλά είπε ότι μπορεί να αποδεχθεί την πρόταση της ΝΔ για τον κ. Κουτρομάνο ως μια πολύ καλή επιλογή. Επανέλαβε την πρόταση Θεοδωράκη για τις άδειες.

Η Ένωση Κεντρώων ζήτησε κατάργηση του Ν. 4339, είπε ότι θα δηλώσει «παρών» στις δύο τροπολογίες και είπε ότι είναι έτοιμη να ψηφίσει όποιο πρόσωπο επιλέξει η ΝΔ προκειμένου να συγκροτηθεί ΕΣΡ.

Το ΚΚΕ από θέση αρχής δήλωσε «παρών», και κατήγγειλε ότι η μάχη γύρω από το ζήτημα, είναι για να κρυφτεί η προνομιακή μεταχείριση του κεφαλαίου και τα μέτρα σε βάρος του λαού και των συμφερόντων των εργαζομένων.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, λίγο αφότου ο υπουργός Επικρατείας ανακοίνωσε και τη δεύτερη τροπολογία με την οποία απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ για τον αριθμό των αδειών, αλλά και την αποδοχή βουλευτικής τροπολογίας του Σπ.Λάππα για τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ στην τιμή εκκίνησης, μίλησε στην ολομέλεια και τόνισε ότι «δεν υπάρχει πλέον ούτε φύλλο συκής», και πρέπει η Διάσκεψη των Προέδρων να προχωρήσει στη συγκρότηση ΕΣΡ στέλνοντας μήνυμα προς την κοινωνία ότι το πολιτικό σύστημα θα προχωρήσει έξω από τις λογικές υποταγής σε επιχειρηματικά συμφέροντα.

Παππάς: Να γίνει το ΕΣΡ

«Αισθάνομαι ότι σα να βρήκαμε έναν πολυτραυματία, να τον φορτώσαμε στο ασθενοφόρο που ήταν στο πλάι του δρόμου και να μας λένε ότι δεν δικαιούστε να τον πάτε στο θεραπευτήριο αλλά πρέπει να τον πάει ο οδηγός», είπε ο υπουργός Επικρατείας λίγο προτού κλείσει η μαραθώνια συνεδρίαση.
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι το ΕΣΡ δεν ήταν σε νόμιμη σύνθεση και το ΣτΕ απέρριπτε τα πρόστιμα που επέβαλε στα κανάλια. Τα κανάλια προσέφευγαν στο ΣτΕ λέγοντας ότι δεν έχει νόμιμη σύνθεση και άρα δεν μπορεί να βάζει τα πρόστιμα. Και εσείς μας λέτε ότι έπρεπε να κάνουμε διαγωνισμό με αυτό το ΕΣΡ.
Τόνισε ότι όλοι έχουν αποδεχθεί σήμερα ότι και ΕΣΡ πρέπει να γίνει, και διαγωνισμός να προχωρήσει και τίμημα να καταβληθεί. Εκτός από την πρόταση της ΝΔ στην οποία δεν είναι πολύ καθαρό πως θα καθοριστεί το τίμημα, δεν άκουσα από τα άλλα κόμματα για πρόταση ότι δεν πρέπει να καταβληθεί το τίμημα, είπε και πρόσθεσε ότι «αυτό είναι κεκτημένο διότι διεξήχθη διαγωνισμός και απεδείχθη ότι υπάρχει αξία πάνω στον πόρο που λέγεται τηλεοπτικές συχνότητες» και ότι «αυτό είναι μια αξία που η πολιτική εξουσία χάριζε».
Είπε επίσης ότι αποδέχθηκε να προβλεφθεί η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ και στην τιμή εκκίνησης.

Ο Νίκος Παππάς είπε ότι στη βάση του Ν. 4339/2015, που είναι ψηφισμένος νόμος του κράτους, η ανεξάρτητη αρχή, «είναι ευχή όλων», θα διεξάγει το διαγωνισμό, «γιατί δεν θα πάμε σε κατάσταση που νομοθετούν οι ανεξάρτητες αρχές γιατί οι ανεξάρτητες αρχές εφαρμόζουν τους ψηφισμένους νόμους».

«Η Δευτέρα είναι μπροστά, προσχήματα πλέον δεν υπάρχουν, ο ομιλών δεν θα κάνει κανένα σχόλιο για κανένα πρόσωπο, διότι η Βουλή είναι αρμόδια να ανιχνεύσει τις δυνατότητες συναίνεσης», είπε ο κ. Παππάς και τόνισε ότι τα 27 χρόνια ανομίας κανείς δεν μπορεί να πει ότι ήταν καλώς καμωμένα και ότι το πολιτικό σύστημα πρέπει να περάσει στον επόμενο βαθμό ωρίμανσης ώστε και ΕΣΡ να γίνει και διαγωνισμός και τίμημα να καταβληθεί, αλλιώς θα είμαστε υπόλογοι.

ΝΔ: Κατήφορος δίχως τέλος

«Ο κατήφορος της κυβέρνησης Τσίπρα - Παππά - Καμμένου δεν έχει τελειωμό», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.
«Έφτασαν σήμερα, στο σημείο να κυκλοφορήσουν non paper για τη δήθεν παράνομη σύνθεση του προηγούμενου ΕΣΡ, του οποίου την θητεία έληξαν με ειδικό νόμο. Επικαλούνται, μάλιστα, συγκεκριμένες αποφάσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (234/2015). Με την διαφορά, ότι το απόσπασμα που επικαλούνται είναι η άποψη της μειοψηφίας! Η άποψη της πλειοψηφίας, όπως καταγράφεται στις σελ. 7 και 8 της συγκεκριμένης απόφασης, αναφέρει ρητά ότι είναι επιτρεπτή η παράταση της θητείας του ΕΣΡ και δεν αντιβαίνει το άρθρο 101 του Συντάγματος», συνεχίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσθέτει:
«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι αρμόδιοι υπουργοί και οι συνεργάτες τους, είναι ζαλισμένοι από τα απανωτά πολιτικά στραπάτσα και ότι δεν προσπαθούν να δώσουν νέες διαστάσεις στην έννοια του γκεμπελισμού».

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη: Καμιά δικαιολογία
Με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμπαράταξη σχολίασε:
«1) Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ζήτησε από την πρώτη στιγμή την κατάργηση των αντισυνταγματικών διατάξεων του νόμου Παππά και την πλήρη απόδοση στο Ε.Σ.Ρ. των αρμοδιοτήτων του.
2) Η πίεση και η επιμονή μας έφεραν αποτελέσματα. Το μαύρο δεν πέρασε. Οι ρυθμίσεις που απαιτήσαμε και η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να φέρει, επαναφέρουν στο ΕΣΡ τον αποφασιστικό του ρόλο και καταργούν στην πράξη τις αντισυνταγματικές διατάξεις. Ακόμη και σήμερα αναγκάστηκαν να δεχτούν την πρότασή μας, ώστε η «σύμφωνη γνώμη» του Ε.Σ.Ρ. να επεκταθεί σε όλα τα θέματα της αδειοδότησης. Είναι σαφές ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη πέτυχε να ακυρωθούν τα σχέδια Τσίπρα – Παππά και να κατοχυρωθεί η Δημοκρατία και η πολυφωνία στην ενημέρωση. Με την δημοσίευση της Απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ θα κριθεί και ποιες άλλες διατάξεις πρέπει να καταργηθούν ή να τροποποιηθούν.
3) Από τη στιγμή που απαιτείται σε όλα η σύμφωνη γνώμη του Ε.Σ.Ρ, γίνεται πια σαφές ότι χρειάζεται να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια πραγματικά συνθετικής λύσης σ αυτό με πρόσωπα υψηλού κύρους. Άρα επιβάλλεται και προκειμένου να βρεθεί διέξοδος η διαμόρφωση νέας συνθετικής πρότασης για την συγκρότηση του ΕΣΡ.
4) ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν μπορούν πια να συντηρούν τις ακρότητες και τα μικροκομματικά παιχνίδια. Ο ελληνικός λαός απαιτεί να ασχοληθούν όλοι με τα μείζονα και πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και της χώρας.
5) H Δημοκρατική Συμπαράταξη όταν μιλά για «ρύθμιση» του τηλεοπτικού τοπίου, το εννοεί απόλυτα. Δεν αναζητά ούτε εφευρίσκει προσκόμματα προκειμένου να παραπέμψει το θέμα στις καλένδες. Η ρύθμιση πρέπει να γίνει με κανόνες από το ΕΣΡ χωρίς καμιά δικαιολογία για την συνέχιση της αυθαιρεσίας Παππά και την προσπάθεια ελέγχου της ενημέρωσης από την Κυβέρνηση Σύριζα / ΑΝΕΛ.»

Ένωση Κεντρώων: Πίσω όλος ο νόμος
Η Ένωση Κεντρώων «ζητάει να παρθεί πίσω ολόκληρος ο νόμος Παππά και να υιοθετηθεί ως πρόεδρος του ΕΣΡ ο υποδειχθείς από την ΝΔ.»
«Καλούμε τον κ. Τσίπρα να αποδεχθεί το μεγαλείο της συναίνεσης και να τελειώσει εδώ η προοιωνιζόμενη ρήξη για την διάσκεψη των προέδρων. Ψηφίσαμε "παρόν" στην τροπολογία 2Α και "ΟΧΙ" στην συναρμοδιότητα υπουργού και ΕΣΡ γιατί το Σύνταγμα αξιώνει όλες τις αρμοδιότητες να τις ασκεί μόνο το ΕΣΡ. Στα χέρια του κ.Τσίπρα είναι η συναίνεση της Δευτέρας και εδώ εγωισμοί δεν χωρούν» καταλήγει η ΕΚ.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου