Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Μήνυμα Λαβρόφ προς την Αγκυρα να σέβεται τα σύνορα


 Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου, 2016

ΑΘΗΝΑ.(Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Κοινό μήνυμα προς την Αγκυρα, με αφορμή τις πρόσφατες τοποθετήσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης, έστειλαν από την Αθήνα, την Τετάρτη, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας, Νίκος Κοτζιάς και Σεργκέι Λαβρόφ, λέγοντας ότι η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο.
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, που επισκέφτηκε επίσημα την Αθήνα και συναντήθηκε το πρωί της Τετάρτης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Ελληνα Πρωθυπουργό, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίς το απόγευμα, μαζί με τον ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, δήλωσε ότι η Τουρκία οφείλει, όπως όλοι, «να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο» που απορρέει από τις διεθνείς συμφωνίες, όπως η Συνθήκη της Λωζάννης.
Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε και ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος απαντώντας, εμμέσως πλην σαφώς, στις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, σημείωσε ότι η ελληνική καρδιά φτάνει μέχρι την Ινδία, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με τα πραγματικά σύνορα, τα οποία πρέπει να γίνονται σεβαστά.
Επίσης, ο κ. Λαβρόφ συζήτησε με όλους του Ελληνες αξιωματούχους και το Κυπριακό, ενώ τόσο με τον Πρόεδρο, όσο και με τον Πρωθυπουργό συζήτησε ένα ευρύ πλαίσιο θεμάτων, από τα ενεργειακά μεταξύ των δύο χωρών, έως τις περιφερειακές εξελίξεις.
Οι κοινές δηλώσεις Λαβρόφ-Κοτζιά μετά το 48ο λεπτό
«Ερχεστε σε μια κρίσιμη στιγμή για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και η παρουσία σας σηματοδοτεί την ανάγκη να διατηρήσουμε τις πολύ στενές σχέσεις, αναγκαίες σχέσεις, ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά και ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσική Ομοσπονδία, αν θέλουμε να προωθήσουμε την υπόθεση της ειρήνης και της σταθερότητας», τόνισε ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Ειδικότερα, οι δύο άνδρες στο Μαξίμου συζήτησαν για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης-Ρωσίας, καθώς και τις εξελίξεις, ιδιαίτερα σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία και την Ουκρανία και βεβαίως και το Κυπριακό. Παράλληλα, συζητήθηκε η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στους τομείς των επενδύσεων και του τουρισμού. Αναφέρθηκαν, τέλος, στις ελληνορωσικές πολιτιστικές σχέσεις, με εφαλτήριο την επιτυχία του αφιερωματικού Ετους Ελλάδας-Ρωσίας 2016.
Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ανάγκη να συνεχιστεί η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα των επενδύσεων και του τουρισμού και τα επόμενα χρόνια να γίνει ακόμη στενότερη.
Στην αντιφώνησή του, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας διαβίβασε καταρχήν στον Πρωθυπουργό τα θερμά χαιρετίσματα και τις καλύτερες ευχές του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ αναφέρθηκε και στο «σημαντικό πακέτο εγγράφων που υπογράφηκε κατόπιν των συνομιλιών σας».
«Μιλάμε με ικανοποίηση για την πραγματοποίηση του αφιερωματικού Ετους Ελλάδας-Ρωσίας. Οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Ετους προκαλούν μεγάλο ενδιαφέρον στο κοινό και είμαστε πεπεισμένοι ότι με βάση το Ετος, συμβάλλουμε στην ανάπτυξη των παραδοσιακών πνευματικών και πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών μας», είπε ο κ. Λαβρόφ.
Προηγουμένως, ο κ. Λαβρόφ είχε γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον οποίο κυρίως συζήτησε το Κυπριακό. Από τον Προεδρικό ο Ρώσος αξιωματούχος μετέβη στο Μαξίμου και από εκεί στο Ζάππειο Μέγαρο όπου χαιρέτησε το 4ο Ελληνορωσικό Κοινωνικό Φόρουμ που διεξάγεται παράλληλα με το ελληνορωσικό ενερεγιακό φόρουμ.
Στη συνέχεια, πάντα συνοδευόμενος από τον Ελληνα ομόλογό του, εγκαινίασαν την έκθεση «Ερμιτάζ. Πύλη στην Ιστορία», στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, παρόντος και του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, και στη συνέχεια οι δύο ΥΠΕΞ είχαν συζήτηση μεταξύ τους, ολοκληρώνοντάς την με κοινή συνέντευξη Τύπου.
Το απόγευμα ο κ. Λαβρόφ αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά.
Σε ό,τι αφορά τη κοινή συνέντευξη Τύπου, και οι δύο Υπουργοί εξέφρασαν τη βούληση για εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και ανάπτυξη του πολιτικού διαλόγου στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, όπως απεικονίζουν οι στενοί δεσμοί των δύο χωρών και λαών, αλλά και όπως επιβεβαιώνει μακροπρόθεσμα η υπογραφή του Προγράμματος Διαβουλεύσεων των δύο υπουργείων Εξωτερικών 2017-2019.
Τονίζοντας τις βαθιές ρίζες που συνδέουν τους δύο λαούς, οι δύο Υπουργοί εξήγησαν ότι συζήτησαν για όλα τα ανοιχτά θέματα και συμφώνησαν στην ανάγκη άμεσης εξομάλυνσης της κατάστασης στη Συρία μέσω του τερματισμού των βιαιοτήτων, καθώς και την ανάγκη σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής. Η Ελλάδα, όπως τόνισε ο κ. Κοτζιάς, προάγει τη σταθερότητα στην περιοχή με πρωτοβουλίες στη Μεσόγειο, τη Μ. Ανατολή και τα Βαλκάνια.
Σχετικά με το Κυπριακό, διατυπώθηκε σύμπτωση απόψεων. Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς τόνισε την ανάγκη ανοιχτών διαύλων μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, καθώς και την ανάγκη στην Ευρώπη μίας αρχιτεκτονικής ασφάλειας που θα περιλαμβάνει τη Ρωσία και δεν θα την τοποθετεί απέναντι. Ο κ. Λαβρόφ εξήρε τη στάση της Ελλάδας ως προς τις σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας τίθεται πάντα υπέρ του διαλόγου και της αναζήτησης λύσεων και όχι της σύγκρουσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου