Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

Η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου - Οι προτεραιότητες μετά τον ανασχηματισμό

 Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου, 2016

«ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ» 
Τις προτεραιότητες και τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα ανέπτυξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση του πρώτου Υπουργικού Συμβουλίου, μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό. Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα για την κυβέρνησή μας, τόνισε μεταξύ άλλων, διαμηνύοντας στα μέλη της κυβέρνησης πως «κανενός η καρέκλα δεν γράφει το όνομά του». «Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να γίνουμε η κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση» υπογράμμισε.
Στην αρχή της ομιλίας του ο Αλ.Τσίπρας χαρακτήρισε τον ανασχηματισμό «τομή μέσα στη συνέχεια», σημειώνοντας πως τα νέα μέλη του Υπουργικού σηματοδοτούν την «τομή», ενώ τα παλαιά μέλη «σηματοδοτούν τη συνέχεια».
Καλωσορίζοντας όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, νέα και παλαιά, είπε για τους τελευταίους ότι «ο ρόλος τους τώρα είναι κρισιμότερος και δυσκολότερος από πριν». «Αν οι νέοι σηματοδοτούν την τομή οι παλιοί σηματοδοτούν τη συνέχεια. Και έχουν σήμερα ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη για τη συνοχή του κυβερνητικού έργου αλλά και την στήριξη των νέων σε μια περίοδο πολύ κρίσιμη» τόνισε.
«Βρισκόμαστε τη στιγμή αυτή στα τελευταία μέτρα ενός δύσκολου μαραθώνιου. Στην τελική ευθεία για να βγούμε επιτέλους στο ξέφωτο μετά από μια πορεία δύσκολη και επίπονη. Βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά στον τερματισμό μιας μακράς περιόδου πολύ δύσκολων αποφάσεων. Τόσο για την κυβέρνησή μας όσο και για μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, τα συμφέροντα των οποίων αυτή η κυβέρνηση θέλει να εκφράζει» υπογράμμισε.
«Κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας δώσαμε μάχη για να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια. Και πετύχαμε πολλά. Όχι όλα όσα θα θέλαμε, αλλά πολλά. Παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και την σκληρή επιτροπεία καταφέραμε να δημιουργήσουμε όρους προστασίας των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων» ανέφερε, σε έναν σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου.
Συνεχίζοντας την εισήγησή του ο πρωθυπουργός τόνισε πως «έχει έρθει ο καιρός για να γυρίσουμε σελίδα» και «από την προσπάθεια να περισώσουμε ό,τι είναι δυνατόν, περνάμε σε μια νέα περίοδο, στην περίοδο που η ανάκαμψη της οικονομίας θα μας δώσει τη δυνατότητα όχι πια να αναδιανέμουμε με δικαιοσύνη τα βάρη, αλλά να διανέμουμε με δικαιοσύνη τα οφέλη, ώστε να επουλώσουμε τις πληγές και να δημιουργήσουμε τις βάσεις για μια ανάπτυξη διαρκή και δίκαιη».
Παράλληλα, διεμήνυσε στα μέλη της κυβέρνησης πως «η κυβερνητική πολιτική είναι και οφείλει να παραμείνει ενιαία και αδιαίρετη σε κάθε σκέλος και σε κάθε πτυχή της» και «τα Υπουργεία δεν είναι ιδιόκτητα διαμερίσματα, είναι δωμάτια του κοινού σπιτιού».
Επίσης, επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας «επιμένει στην ίδια πολιτική γραμμή ταυτιζόμενη με τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για περαιτέρω απορύθμιση, απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και ακόμη περισσότερη ευελιξία». «Αυτή η κυβέρνηση δεν θα αποδεχτεί αυτό το αποτυχημένο μοντέλο» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Οι προτεραιότητες
«Ο μεγάλος εθνικός μας στόχος πρέπει να είναι η ανάκτηση της εργασίας στη πατρίδα μας. Να προσεγγίσουμε δηλαδή τον ευρωπαϊκό μέσο όρο μέχρι το 2021 και προοπτικά να καταφέρουμε να τη μειώσουμε στο 10%. Προϋπόθεση όμως για να το πετύχουμε αυτό σε 4-5 χρόνια, είναι να πάρουμε σήμερα τις σωστές αποφάσεις και τις αναγκαίες επιλογές» υπογράμμισε, τονίζοντας ότι πρέπει «να ολοκληρώσουμε τάχιστα, εντός χρονοδιαγράμματος τη δεύτερη αξιολόγηση, ώστε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να μπορέσουμε να έχουμε θετικές αποφάσεις».
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί «χωρίς υποχωρήσεις αρχών αλλά και χωρίς κωλυσιεργίες και άσκοπες καθυστερήσεις», ώστε «αμέσως μετά, να ανοίξει στην ώρα της και χωρίς καθυστερήσεις η συζήτηση για τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους».
«Πρόκειται για ένα δίκαιο στόχο στη διεκδίκηση του οποίου δεν είμαστε μόνοι μας. Η συντριπτική πλειοψηφία της ευρωπαϊκής και διεθνούς κοινότητας αναγνωρίζει πλέον ανοιχτά ότι δικαιούμαστε. Και νομίζω εξάλλου ότι αυτό το νόημα έχει και η επικείμενη επίσκεψη του αμερικάνου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα σε λίγες μέρες. Να δοθεί έμφαση αλλά και στήριξη στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για την ρύθμιση του ελληνικού εξωτερικού χρέους και την επιστροφή στην ανάπτυξη» συνέχισε.
Ο πρωθυπουργός έκανε, επίσης, λόγο για «ένα καθαρό σχέδιο, έναν καθαρό οδικό χάρτη, που πρέπει να υπηρετήσουμε», εκτιμώντας πως εντός του πρώτου τριμήνου του 2017 τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
«Ανοίγει έτσι ο δρόμος για να αποκτήσουμε ξανά έγκαιρα πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος και να δημιουργηθεί ένας καθαρός διάδρομος δεκαετίας, να ανακτήσουμε την απαραίτητη εμπιστοσύνη των επενδυτών και να κινητοποιηθεί το αναξιοποίητο δυναμικό της ελληνικής οικονομίας» ανέφερε.
Σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση δημιουργεί για πρώτη φορά, ένα ειδικό χαρτοφυλάκιο για θέματα καθημερινότητας -υπό τον Αλέκο Φλαμπουράρη- το οποίο θα αναλάβει την «στήριξη των πολιτών που αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα με τη δημόσια διοίκηση, είτε λόγω αμέλειας, είτε λόγω άρνησης εφαρμογής του νόμου, είτε για λόγους βραχυκυκλώματος των υπηρεσιών».
Με ανάρτηση στο Διαδίκτυο σχολίασε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος την πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου.
«Πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της τελευταίας Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» σχολίασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τwitter ο κ. Κουμουτσάκος.
«Η στρατηγική της κυβέρνησης είναι συγκεκριμένη και το έργο στο υπουργείο Εργασίας θα συνεχιστεί συλλογικά» δήλωσε η νέα υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου προσερχόμενη στη Βουλή.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου