Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Κρητικό Γλέντι στη Βοστώνη και εορτασμός για το Αρκάδι


Με επιτυχία η εκδήλωση του Συλλόγου Κρητών Βοστώνης “Ραδάμανθυς Ίδη”.
Το Σάββατο το βράδυ εκατοντάδες Κρητικοί και φίλοι διασκέδασαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Καθεδρικού Ναού στο Brookline.
Με καθυστέρηση μιάμιση ώρα άρχισε η εκδήλωση (θα πρέπει να το προσέξουν οι οργανωτές) και ακούστηκαν πολλά μουρμουρητά. Η εκδήλωση ήταν να αρχίσει στις 7:30μμ σύμφωνα με τις ανακοινώσεις και άρχισε λίγο μετά τις 9:00μμ.

Αλλά όταν άρχισε το γλέντι ήταν ασταμάτητο αφού οι μουσικοί που έπαιζαν δεν πήραν ανάσα παρά μόνο όταν έγινε η κλήρωση της λαχειοφόρου.

Η κ. Νιάρχου, η Πρόξενος κ. Κουκούτση, τα μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας κ. Ελευθερία Παπασλή και ο σύζυγός της Δημήτριος Παπασλής, πρώην Πρόεδρος και όρθιος ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Μιλτιάδης Αθανασόπουλος

Εκ μέρους του Ελληνικού Προξενείου παρευρέθηκε η Πρόξενος κ. Μαρία Κουκούτση η οποία στην ομιλία της αναφέρθηκε ότι μεταφέρει το χαιρετισμό της Γενικής Προξένου κ. Καναρά και των μελών όλου του Γενικού Προξενείου και έδωσε συγχαρητήρια στο Σύλλογο για τις δραστηριότητές του και αναφέρθηκε στο ιστορικό του αγώνα για την απελευθέρωση της Κρήτης και την ανατίναξη της πυριτιδαποθήκης της Μονής του Αρκαδίου όπου σκοτώθηκαν περί τα 951 άτομα που προτίμησαν να σκοτωθούν παρά να πιαστούν αιχμάλωτοι. Εκτός από τους Ελληνικής καταγωγής σκοτώθηκαν και 1500 Τούρκοι ενώ πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν.

... Καλησπέρα σας!
Χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση για τα 150 χρόνια από το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, εκ μέρους όλων των μελών του ελληνικού προξενείου στη Βοστώνη, ιδιαιτέρως δε εκ μέρους της Γενικής Προξένου κ. Ιφιγένειας Καναρά.
Θεωρώ τον εαυτό μου ιδιαίτερα ευνοημένο σήμερα που βρίσκομαι ανάμεσά σας, διότι πλέον του χαιρετισμού που έχω την τιμή σήμερα να απευθύνω σε σας, συμμετέχω στα 150 χρόνια ενός ηρωικού έπους, του απελευθερωτικού αγώνα της Κρήτης!
Στις 9 Νοεμβρίου του 1866, το "Ζωντανό Μοναστήρι (τσανλί-μοναστίρ)" --- έτσι το αναγνώριζαν και το σεβόντουσαν οι ίδιοι οι κατακτητές για διακόσια χρόνια --- το Ζωντανό Μοναστήρι έπεσε με μία κορυφαία πράξη ηρωισμού και θυσίας!
Η UNESCO ως γνωστόν, έχει χαρακτηρίσει το Αρκάδι "Ευρωπαϊκό Μνημείο Ελευθερίας". Και τούτο είναι απόλυτα σωστό.
Το ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου, μαζί με τα Ψαρά και το Μεσολόγγι, συγκλόνισε και ξύπνησε τα φιλελληνικά αισθήματα της Ευρώπης και της Αμερικής, αλλάζοντας αποφασιστικά την αντίληψη και την τακτική των μεγάλων χωρών απέναντι στο Κρητικό ζήτημα.
Μεγάλα ονόματα όπως ο Τζουζέπε Γκαριμπάλντι και ο Βίκτωρ Ουγκώ πήραν καθοριστική θέση υπέρ του αγώνα της Κρήτης.
Κι εδώ αυτή την ώρα, νιώθω πως έχω το χρέος να μνημονεύσω έναν ξεχωριστό φιλέλληνα, συνδεδεμένο άμεσα με τον αγώνα της Κρήτης. Τον Samuel Howe, γεννημένο το 1801 στη Βοστώνη, πτυχιούχο της ιατρικής σχολής του Χάρβαρντ, υπέρμαχο της κατάργησης της δουλείας, εξαιρετικό φιλάνθρωπο και πάνω από όλα θερμό, αγνό και αφοσιωμένο φιλέλληνα. Από το 1825 μέχρι το 1876 που πέθανε γηραιός στη Βοστώνη, αφιερώθηκε ανελλιπώς με την ελληνική επανάσταση και την κρητική συνένωση. Όχι από απόσταση, συμμετείχε ενεργά σαν στρατιωτικός γιατρός στους αγώνες των Ελλήνων.
Με ιδιόχειρη επιστολή του προς ελληνικό σύνδεσμο του Ρεθύμνου, ανακοινώνει το 1868, δύο χρόνια μετά το ολοκαύτωμα, την έκδοση και κυκλοφορία της αμερικανικής εφημερίδας "Κρήταν", αφιερωμένης στον κρητικό αγώνα και το δικαίωμα της συνένωσης με την Ελλάδα.
Δυστυχώς η Κρήτη δεν αξιώθηκε να ενωθεί επίσημα με την Ελλάδα πριν το 1912.
Ο αγώνας "Ένωσις ή Θάνατος" κράτησε πάνω από 40 χρόνια!
Όμως, επιτρέψτε μου να πω...
40 χρόνια που διδάσκουν τις μεγάλες χώρες αλλά και το ίδιο το νεοσύστατο ελληνικό κράτος, το δικαίωμα της ελευθερίας των λαών!
40 χρόνια που καταξιώνουν τη δύναμη της ενότητας και της επιμονής.
40 χρόνια έπος! ένα όχι και τόσο γνωστό έπος της νεότερης ελληνικής ιστορίας.
Ας σταθούμε με σεβασμό και σωστή ματιά σε αυτό το χρονικό... έχουμε πολλά να πάρουμε... αλλά έχουμε και πολλά να δώσουμε!” είπε η κ. Κουκούτσι και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό που κρεμόταν από τα χείλη της.
Στη συνέχεια ο υπεύθυνος της βραδιάς κ. Μιχάλης Τερζάκης παρουσίασε τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνο-Αμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας κ. Μιλτιάδη Αθανασόπουλο ο οποίος μεταξύ των άλλων είπε: “Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας σας απευθύνω θερμό χαιρετισμό και σας Συγχαίρω. Σας συγχαίρω για τις προσπάθειες και την επιτυχία.

Ο κ. Κώστας Τραβαγιάκης
Οι Κρήτες της Βοστώνης επανειλημμένα μας έχουν αποδείξει ότι είναι ένα Σωματείο με ζωντάνια, και είναι παράδειγμα προς μίμηση.” Και ο κ. Αθανασόπουλος συνέχισε: “Πατριώτες και Πατριώτισσες, Ελληνίδες και Έλληνες, σήμερα όσο ποτέ άλλοτε πρέπει να συσπειρωθούμε και να συνεργαστούμε ποιό πολύ για νέες επιτυχίες του Ελληνισμού.” Υπενθύμισε ότι μεθαύριο Τετάρτη γίνεται η Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας και κάλεσε όλους τους αντιπροσώπους των Συλλόγων μελών της Ομοσπονδίας.
Ακολούθησε η ομιλία του κ. Κώστα Τραβαγιάκη πρώην Προέδρου του Συλλόγου και στέλεχος της Παν-Κρητικής Ομοσπονδίας και μέλος του Δ.Σ. Της Ομοσπονδίας Ελληνο-Αμερικανικών Σωματείων Βοστώνης ο οποίος μίλησε για τον ηρωισμό των Κρητών και για το Αρκάδι. Υπενθύμισε στο “νταηλίκι” που πουλάει ο Εντοργάν οι Κρήτες δεν φοβούνται.
Αμέσως μετά σερβιρίστηκε το φαγητό και “άναψε” ο χορός αρχίζοντας από το χορευτικό μικρών Κρητικόπουλων που με παραδοσιακές στολές χόρεψαν Κρητικούς χορούς σκορπίζοντας επευφημίες και χειροκροτήματα.
Ακολούθησε το χορευτικό ενήλικων νέων και νεανίδων και μετά ο κόσμος χόρευε στους ρυθμούς της Κρητικής μουσικής.
Λίγο αργότερα ήρθε και ο Γερουσιαστής κ. Λεωνίδας Ραπτάκης (R.I.) ο οποίος επανεξελέγη και απεύθυνε χαιρετισμό.

Στου περί τα 350 άτομα είδαμε και τους: Δημήτρη Μπινιέρη (από την Μανωλάδα, Ηλείας) με την σύζυγό του Μαρία, το κ. Διονύσιο Κουράφαλο (από την Κεραμυδιά, Ηλείας) με την σύζυγό του Ιωάννα, τον κ. Γιάννη Τούφα (από την Κεραμυδιά, Ηλείας) με την σύζυγό του, όλοι οι ανωτέρω από τα ιδρυτικά μέλη του Πανηλειακού Συλλόγου Βοστώνης. Ακόμα είδαμε τους: κ.κ. Δημήτρη Ματθαίο με την σύζυγό του Δέσποινα, Κώστα Πιταρίδη, Θέμη Βούλγαρη (Πρόεδρο του Συλλόγου Αθηναίων Πειραιωτών με την σύζυγό του Ελένη, Φίλιππο Ντρες, Βαγγέλη Κεχρή (Πρόεδρο της Κοινότητας Ευαγγελισμός του Somerville), το ζεύγος Γεωργίου Φραγγιαδάκη, το ζεύγος Κώστα Αγγελάκη, το ζεύγος Διονύση Αγγελάκη, την συγγραφέα κ. Ειρήνη Τερζάκη με τον σύζυγό της Χρήστο, Θέμη Μορέτο, Χαρούλα Τραβαγιάκη, το ζεύγος Δημήτρη Παπασλή, το ζεύγος Φίλιππου Ζεραφείμ καθηγητή του Northeastern University, Λη Τάμη και την σύζυγό του Μαρία Κακαβά, καθηγήτρια πανεπιστημίου. Επίσης: το ζεύγος Γεωργίου Παπαδόπουλου, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γιάννη Σφακιανάκη-Αβυσσινό, την Πρόεδρου του Ηπειρωτικού Συλλόγου Πίνδος κ. Σοφία Παπαδογιαννάκη με τον σύζυγό της Κώστα, την σχεδιάστρια Παναγιώτα Μελετίδη με τον σύζυγό της και πολλούς άλλους.


Βασίλης Καυκάς, Βοστώνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου