Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου, 2016

  • Απογοήτευση και εκνευρισμός επικράτησε στην έκτακτη Σύνοδο πρυτάνεων που συνεδρίασε σήμερα, Πέμπτη, με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις μεταπτυχιακές σπουδές, το οποίο κατατέθηκε στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής από την αναπληρώτρια υπουργό αρμόδια για τα θέματα ανώτατης εκπαίδευσης κυρία Σία Αναγνωστοπούλου.
  • Φουντώνουν οι φήμες σύμφωνα με τις οποίες ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης είναι θέμα ωρών, με κάποια σενάρια και πληροφορίες να συγκλίνουν στο ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχει αρχίσει η διαδικασία της νέας κατανομής των χαρτοφυλακίων ώστε να προχωρήσει σε ανακοινώσεις την Παρασκευή. Πάντως, τα περισσότερα στελέχη σε τηλεφωνικές επικοινωνίες τους ανέφεραν ότι δεν είχαν καμία πληροφόρηση.
  • Στην κυκλοφορία παραδόθηκε λίγο μετά τις 19:25 της Πέμπτης, η εθνική οδός στο ύψος της Κοιλάδας των Τεμπών. Στη διάρκεια του τελευταίου διημέρου η κυκλοφορία στο σημείο είχε διακοπεί, καθώς ήταν σε εξέλιξη οι προγραμματισμένες εργασίες τακτικής συντήρησης των μέτρων βραχοπροστασίας.
  • Ομάδα επτά ατόμων εισέβαλε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα στο κτίριο της οδού Στουρνάρη 57, όπου στεγάζεται η σχολή εκμάθησης αρχαίων ελληνικών, «Ελληνική Αγωγή», του αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη και η ΜΚΟ «Πράξις», που ασχολείται με τους ανήλικους πρόσφυγες, στον 3ο και στον 4ο όροφο αντίστοιχα.
  • Έναν χρόνο μετά την πρώτη μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα, συνολικά 15.384 άτομα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Από αυτούς, 5.511 άτομα έχουν ήδη μεταβεί σε άλλα κράτη της ΕΕ, ενώ 7.961 υποθέσεις βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου. Η Υπηρεσία τονίζει ότι παραμένει επιτακτική η ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας, καθώς «βρισκόμαστε πολύ μακριά από την υλοποίηση του κοινού ευρωπαϊκού στόχου».

Κόσμος

  • Για ξυλοδαρμούς και βίαιες πρακτικές που σε κάποιες περιπτώσεις ισοδυναμούν με βασανιστήρια κάνει λόγο σε έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλοντας την αντιμετώπιση προσφύγων και μεταναστών εκ μέρους της ιταλικής αστυνομίας στα κέντρα υποδοχής -και επιρρίπτοντας μερίδιο της ευθύνης στην ΕΕ λόγω πίεσης που ασκείται στην Ιταλία να επιδείξει «σκληρή» στάση. Διαψεύδει κατηγορηματικά τις κατηγορίες της Διεθνούς Αμνηστίας η Ιταλική Αστυνομία.
  • Ο υπό κατασκευή νέος ρωσικός αγωγός έχει κινητοποιήσει τη λεγόμενη "διπλωματία των αγωγών" με χώρες στη σφαίρα επιρροής της πρώην Σοβ. Ένωσης να εναντιώνονται. Στόχος κριτικής εκ των έσω έχει γίνει και το Βερολίνο.
  • Απόπειρα του αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι να «συγκρατήσει» τους τζιχαντιστές στο μέτωπο της Μοσούλης «βλέπουν» οι ΗΠΑ πίσω από το μήνυμα με το οποίο ο αυτοαποκαλούμενος «χαλίφης» έσπασε τη σιωπή ενός έτους. Ο Αλ-Μπαγκνάντι χάνει τον έλεγχο των μαχητών του, λέει ο εκπρόσωπος του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού Αμερικανός συνταγματάρχης Τζον Ντόριαν διακρίνοντας επίσης εσωτερικές συγκρούσεις στο Ισλαμικό Κράτος.
  • Το ζεύγος Ομπάμα και η οικογένεια Κλίντον θα συμμετάσχουν όλοι μαζί στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση το βράδυ της Δευτέρας για να στηρίξουν την Χίλαρι Κλίντον, λίγες ώρες πριν ανοίξουν επισήμως οι κάλπες στις ΗΠΑ για τις προεδρικές εκλογές. Η αυλαία της εκστρατείας θα πέσει στη Φιλαδέλφεια, πόλη με ιδιαίτερο συμβολισμό για τους Αμερικανούς στην πολιτεία-κλειδί της Πενσιλβάνια.
  • Μαρτυρίες-σοκ από τους επιζώντες των ναυαγίων ανοιχτά της Λιβύης που έχουν μεταφερθεί στην ιταλική Λαμπεντούζα. Κρατούνταν σχεδόν επί δύο μήνες σε μια αποθήκη στη Λιβύη και είχαν υποστεί κάθε μορφής βία. Τα σκάφη στα οποία επιβιβάστηκαν ήταν ελλατωματικά· οι διακινητές πυροβόλησαν εν ψυχρώ έναν άνδρα μπροστά στα μάτια τους για να τους αναγκάσουν να ανέβουν. Και το ταξίδι με προδιαγεγραμμένη κατάληξη ξεκίνησε για να χαθούν τουλάχιστον 239 ζωές. «Φτάνει πια με αυτές τις τραγωδίες. Υπάρχει ο κίνδυνος πραγματικής γενοκτονίας» δηλώνει η δήμαρχος της Λαμπεντούζα.

Οικονομία

  • Τριήμερη αναβολή στη συγκρότηση σε σώμα του νέου διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας που εξέλεξε για πρόεδρο τον Π.Θωμόπουλο ζήτησε το ΤΧΣ όπως έχει δικαίωμα από το νόμο.
  • Η ΕΕ έχει ανάγκη από σαφήνεια ως προς τις προθέσεις της Βρετανίας για την έξοδο από την Ένωση προς το τελος Μαρτίου του επομένου έτους, για να αποφευθεί ένα χάος στις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο το 2019, προειδοποίησε ο πρόεδρος της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής, Γκ. Κρίχμπαουμ. Την ίδια στιγμή οικονομολόγοι της Deutsche Bank εκτιμούν ότι η Μέι ίσως αναγκαστεί να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές την επόμενη χρονιά.
  • Οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να εξειδικεύσουν άμεσα τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ώστε να μπορέσει η χώρα να επιστρέψει στις αγορές το 2018, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Επανέλαβε τις εκτιμήσεις της ΤτΕ για ανάπτυξη από το β΄εξάμηνο του 2016, που θα συνεχιστεί το 2017, προειδοποιώντας ωστόσο ότι παραμένουν κίνδυνοι εξωτερικοί, αλλά και εσωτερικοί, όπως οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος.
  • «Η ΔΕΗ έχει παρελθόν, έχει παρών και θα έχει και μέλλον, και η σημερινή κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα, ώστε οι επόμενες γενιές να αισθανθούν την ασφάλεια της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού που ένοιωσαν οι προηγούμενες» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην ενεργειακή λεκάνη της Δυτικής Μακεδονίας.
  • Χρηματοδότηση απαλλοτριώσεων, συνολικού προϋπολογισμού 504.549,67 ευρώ, από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ενέκρινε ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης.

Αθλητισμός

  • Η νίκη επί της ΑΕΚ στο 94’ την περασμένη Κυριακή, ήταν ένα καλό… πέπλο για να κρυφτεί η πικρή αλήθεια για τον ΠΑΟΚ: Ότι δεν αποδίδει! Η Καραμπάγκ έφυγε με το «διπλό» από την Τούμπα και αυτή ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή εκτός έδρας νίκη στην Ιστορία της! Και φυσικά ο «Δικέφαλος» με το αναποτελεσματικό ποδόσφαιρο που παίζει εδώ και περίπου 3 μήνες (εάν προστεθούν τα προκριματικά του Champions League) δεν θα μπορούσε να δικαιωθεί ακόμα και αν σε κάθε ένα από αυτά τα ματς έχει την υπεροχή και το… ανούσιο «πάσινγκ γκέιμ».
  • Μια... θετική ισοπαλία για τον Ολυμπιακό και δύο εκτός προγράμματος ήττες για ΠΑΟ και ΠΑΟΚ περιελάμβανε η 4η αγωνιστική του Europa League για τις ελληνικές ομάδες. Ο Ολυμπιακός είχε ευκαιρίες για νίκη μέσα στο Καζακστάν (Ολυμπιακός - Αστάνα 1-1) προκειμένου να «κλειδώσει» την πρόκριση, όμως θα μπορούσε ακόμα και να χάσει από την Αστάνα. Τραγική εμφάνιση και ήττα για τον Παναθηναϊκό από τη Σταντάρ Λιέγης (Παναθηναϊκός - Σταντάρ Λιέγης 0-3), με «απώλεια» και του Μπεργκ που χτύπησε και είναι αμφίβολος για το Καραϊσκάκη. Αλλη μια ανούσια υπεροχή του ΠΑΟΚ που τον οδήγησε σε ντροπιαστική εντός έδρας ήττα (ΠΑΟΚ - Καραμπάγκ 0-1) από το... μεγαθήριο της Καραμπάγκ.
  • Εκτός Europa League τέθηκε ουσιαστικά ο Παναθηναϊκός από την 4η αγωνιστική της φάσης των ομίλων μετά την αποψινή του βαριά εντός έδρας ήττα από τη Σταντάρ Λιέγης με 0-3 στο «Απόστολος Νικολαΐδης. Το γκολ του Σισέ στο 61΄ και του Μπελφοντίλ στο 75΄, 93΄ χάρισαν μεγάλη τη νίκη τους Βέλγους, που έφτασαν στους 5 βαθμούς, ενώ οι «πράσινοι» με μόλις έναν για να περάσουν θα πρέπει να συμβούν «σημεία και τέρατα». Με 10 παίκτες τελείωσαν το ματς οι γηπεδούχοι λόγω της αποβολής του Εμποκού με δεύτερη κίτρινη κάρτα στο 77΄.
  • Μπροστά σε ένα τεράστιο πρόβλημα βρίσκεται από το βράδυ της Πέμπτης ο Αντρέα Στραματσόνι, ο οποίος είδε τον Μάρκους Μπεργκ να αποχωρεί στο 30ο λεπτό της αναμέτρησης ΠΑΟ -Σταντάρ Λιέγης, ως τραυματίας. Ο διεθνής Σουηδός επιθετικός αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον αγωνιστικό χώρο και στη θέση του πέρασε ο Λέτο, κάτι που άναψε φωτιές στο τριφύλλι εν όψει του ντέρμπι με της Σούπερ Λιγκ με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο. Ετσι, το ματς με τους Βέλγους για το Europa League, δεν αποκλείεται να στοιχίσει την κυριακάτικι συμμετοχή για τον άσο του «τριφυλλιού», αν και όλα θα εξαρτηθούν από τις εξετάσεις που θα υποβληθεί για το τραύμα στον δικέφαλο.
  • Ο Πιέρρος Σωτηρίου οδηγεί τον ΑΠΟΕΛ εκ του ασφαλούς στην επόμενη φάση του Europa League. Ο 23χρονος επιθετικός ήταν αυτός που χάρισε τη νίκη στην ομάδα του πετυχαίνοντας το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης με τη Γιουνγκ Μπόις στο ΓΣΠ της Λευκωσίας, όπως ακριβώς είχε κάνει και στον θρίαμβο επί του Ολυμπιακού στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου