Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Νόμιμα 25 χιλιάδες καταπατημένα έναντι τιμήματος στην εφορία

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου, 2016


Νόμιμα 25 χιλιάδες καταπατημένα έναντι τιμήματος στην εφορία
Την προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων με τις οποίες θα δίδεται η δυνατότητα στους κατόχους 25.482 καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου να τις εξαγοράσουν έναντι τιμημάτων που θα καταβάλουν στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. και ταυτόχρονα θα ρυθμίζονται θέματα παραχώρησης εκτάσεων στον αιγιαλό και την παραλία προγραμματίζει το υπουργείο Οικονομικών, όπως αποκαλύπτεται από τον τόμο των 130 σελίδων με τον απολογισμό δράσης τον οποίο δημοσιοποίησε χθες ο απελθών αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδης.
Επιπλέον, από τα όσα αναφέρονται στο κεφάλαιο του συγκεκριμένου τόμου για την δημόσια περιουσία, προκύπτει ότι το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί στη δημιουργία Μητρώου Αξιών Ακινήτων, μιας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων στην οποία θα καταχωρούνται πληροφορίες για τις τρέχουσες εμπορικές αξίες των ακινήτων.
Βάσει των στοιχείων που θα συγκεντρώνονται για τα επίπεδα και τις διακυμάνσεις των εμπορικών αξιών των ακινήτων θα αναπροσαρμόζονται ανά τακτά διαστήματα οι αντικειμενικές αξίες.Αυτή η βάση δεδομένων θα υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών και το Ελληνικό Δημόσιο σε όλες τις ενέργειές του που αφορούν στις τιμές των ακινήτων.
Αναλυτικά, στα κεφάλαια του τόμου όπου παρουσιάζονται οι δράσεις του υπουργείου Οικονομικών το 2015 και το 2016 στον τομέα της δημόσιας περιουσίας αναφέρονται τα ακόλουθα:
Καταπατημένα ακίνητα του Δημοσίου * Ομαδοποιήθηκαν τα κατεχόμενα δημόσια ακίνητα ανά περιφέρεια (σύνολο ακινήτων: 25.482). * Προωθείται σχέδιο νόμου για τη δυνατότητα εξαγοράς των ακινήτων αυτών από τους επί μακρόν κατέχοντες, με γρήγορες διαδικασίες, προκειμένου αφενός να τακτοποιηθεί ένα επί δεκαετίες χρονίζον ζήτημα και αφετέρου την άμεση εισροή εσόδων στα ταμεία του κράτους.
Ήδη με σειρά νόμων (Ν.357.1976, Ν.719.1977, Ν.2166.1993 και Ν. 2386.1996), πλήθος δημόσιων κτημάτων εκποιήθηκε, έναντι τιμήματος, με ανάλογη ενίσχυση των κρατικών εσόδων.
Στόχος του νέου σχεδίου νόμου είναι η οριστική αντιμετώπιση των αυθαίρετων καταπατήσεων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου. Ειδικότερα, θα επιδιωχθούν:
- Η αποδέσμευση της Πολιτείας από τα καταπατημένα ακίνητα που δεν είναι απαραίτητα για την εξυπηρέτηση των κρατικών σκοπών της ή δεν εμπίπτουν σε προστατευόμενες από ειδικές νομοθεσίες κατηγορίες ακινήτων, έναντι τιμήματος.
- Η απελευθέρωση των υπηρεσιών και των Δικαστηρίων από σημαντικό αριθμό δικών και εξόδων και
- Η ικανοποίηση χρόνιων κοινωνικών προβλημάτων. Αιγιαλός, παραλία, δημόσια κτήματα * Συντάχθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό των όρων, των προϋποθέσεων και της διαδικασίας παραχώρησης της απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών.
Η εν λόγω Κοινή Υπουργική Απόφαση συντάχθηκε από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας (σε συνεργασία με τα Υπουργεία Πολιτισμού και Αθλητισμού και Περιβάλλοντος και Ενέργειας), με σκοπό να συνιστά συμμόρφωση με την 3944/2015 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (Τμήμα Ε΄), αλλά και να περιγράψει διαδικασίες, περιορίζοντας κατά το δυνατό τη γραφειοκρατία και διασφαλίζοντας τη συντόμευση των διαδικασιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου