Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου, 2016

  • Η πορεία των διμερών σχέσεων στους τομείς της πολιτικής συνεργασίας, της οικονομίας, της ενέργειας και των επενδύσεων, το Κυπριακό, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή θα βρεθούν στο επίκεντρο της συναντήσεων που θα έχει την Τετάρτη στην Αθήνα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.
  • Κλειστά θα παραμείνουν την Τετάρτη τα σχολεία σε όλη τη χώρα, καθώς οι εκπαιδευτικοί προσέρχονται στις κάλπες προκειμένου να αναδείξουν τα μέλη των νέων υπηρεσιακών συμβουλίων.
  • Μεγάλη κινητοποίηση υπήρξε την Τρίτη έπειτα από σήμα κινδύνου που εξέπεμψε ακυβέρνητο ιστιοφόρο σκάφος, με αλλοδαπούς επιβαίνοντες τουρκικής υπηκοότητας, στη θαλάσσια περιοχή νότια νοτιοδυτικά της Χίου, στα διεθνή ύδατα.
  • Σεισμός 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 20:58 στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αστυπάλαιας και Κω. Η δόνηση έγινε σε μεγάλο εστιακό βάθος 107 χιλιομέτρων και έγινε αισθητή στο νησί της Αστυπάλαιας και ελάχιστα στο νησί της Κω.
  • «Είμαστε σε μία τροχιά συγκλίσεων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ και αυτό είναι πολύ θετικό και για το θέμα και για την πολιτική ζωή του τόπου» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στην εκπομπή Live news του Νίκου Ευαγγελάτου στο κανάλι «Ε».

Κόσμος

  • Συμπλοκές ξέσπασαν μεταξύ τουλάχιστον 100 ανήλικων προσφύγων στην ισοπεδωμένη πλέον «ζούγκλα» του Καλαί, η διάλυση της οποίας ολοκληρώθηκε μεν, αλλά στην περιοχή παραμένουν ασυνόδευτοι ανήλικοι που διαμένουν προσωρινά σε οικίσκο του Κέντρου Προσωρινής Υποδοχής. Οι γαλλικές αρχές θα ξεκινήσουν την Τετάρτη την μεταφορά των 1.500 ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων και μεταναστών σε κέντρα ανά τη χώρα.
  • Οι ιρακινές δυνάμεις συγκρούονται με τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο ανατολικό άκρο της Μοσούλης καθώς αρχίζει η πραγματική μάχη για την ανακατάληψη της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ -που μπορεί να διαρκέσει μήνες. Τουλάχιστον 600.000 παιδιά βρίσκονται μεταξύ του 1,5 εκατομμυρίου αμάχων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην πόλη, η ανακατάληψη της οποίας θα σημάνει την κατάρρευση του ιρακινού σκέλους του «χαλιφάτου» που ανακήρυξε προ διετίας το Ισλαμικό Κράτος σε εδάφη του Ιράκ και της Συρίας.
  • Γνωστός ρώσος αντιφρονών, ο οποίος βρίσκεται σε φυλακή στη Ρωσία, καταγγέλλει ότι υφίσταται βασανιστήρια και εξέφρασε φόβο για τη ζωή του. Σε επιστολή προς τη σύζυγό του, ο 34χρονος Ιλντάρ Ντάνιν καταγγέλλει ξυλοδαρμό από δεσμοφύλακες, ενώ σημειώνει ότι τον κρέμασαν από τους καρπούς, τον ανάγκασαν να γδυθεί, τον απείλησαν ότι θα τον βιάσουν, ενώ ο διευθυντής της φυλακής τον προειδοποίησε πως εάν διαμαρτυρηθεί θα τον βρουν νεκρό.
  • «Δεν είναι ανθρώπινο να κλείνουμε τις πόρτες και τις καρδιές μας στους πρόσφυγες», όμως χρειάζεται παράλληλα «σύνεση» ώστε οι κυβερνήσεις να δέχονται όσους ανθρώπους μπορούν πραγματικά να ενσωματώσουν παρέχοντάς τους στέγη, εκπαίδευση και εργασία, δηλώνει ο Πάπας Φραγκίσκος υπογραμμίζοντας ότι η ενσωμάτωση είναι εξίσου καίριας σημασίας με την υποδοχή των προσφύγων ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος «γκετοποίησης».
  • Η τουρκική κυβέρνηση έδωσε στο υπουργείο Άμυνας την εντολή να αγοράσει άλλα 24 μαχητικά αεροσκάφη F-35 της εταιρείας Lockheed Martin, ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Φικρί Ισίκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι A Haber.

Οικονομία

  • Tην εκλογή νέου προέδρου και μελών διοικητικού συμβουλίου ανακοίνωσε το βράδι της Τρίτης η Τράπεζα Πειραιώς. Νέος πρόεδρος είναι ο Γιώργος Χατζηνικολάου, ενώ ως μη εκτελεστικά μέλη σε αντικατάσταση παραιτηθέντων μελών εκλέχθηκαν οι Σολομών Μπεράχα και Enrico Tommaso Cucchiani.
  • Αβέβαιο και ασταθές μακροοικονομικό περιβάλλον με υψηλά ποσοστά ανεργίας στους νέους, κυρίως λόγω της δραματικής αποεπένδυσης στα χρόνια της κρίσης περιγράφεται στην Ενδιάμεση Έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, που προσγειώνει τις προσδοκίες για αλματώδη ανάπτυξη και έξοδο στις αγορές το 2017. Καταγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση στην αγορά εργασίας, στο εισόδημα και στη ζωή των πολιτών, τονίζει ότι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η επέκταση της πραγματικής οικονομίας απαιτούν αναπτυξιακό πραγματισμό.
  • «Η χώρα έχει ήδη χάσει δύο χρόνια και οδεύει για τον τρίτο» τονίζει ο Χρ.Σταϊκούρας της ΝΔ σε δήλωσή του για την οικονομία με αφορμή την τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. Η οικονομία έχει επιστρέψει και παραμένει στην ύφεση, η ανταγωνιστικότητα υποχωρεί, το βιοτικό επίπεδο των πολιτών μειώνεται, τα λουκέτα αυξάνονται, σημειώνει, ενώ μιλά και για νέες ωρολογιακές βόμβες στα θεμέλια της οικονομίας με την αύξηση του ιδιωτικου χρέους.
  • Τα οικονομικά αποτελέσματα, για το πρώτο εξάμηνο του 2016, 48 Νομικών Προσώπων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και 25 Δημοσίων Επιχειρήσεων με προϋπολογισμό άνω των 10 εκατ. ευρώ καταγράφονται στο δελτίο παρακολούθησης επίτευξης των στόχων τους που έδωσε στη δημοσιότητα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
  • Επτά υποψήφια funds εκδήλωσαν ενδιαφέρον, σύμφωνα με πληροφορίες, για τη διαχείριση κόκκινων δανείων -κυρίως επιχειρηματικών- ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ της Attica Bank με ταυτόχρονη τοποθέτηση κεφαλαίων περίπου 70 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν πλήρως οι κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας, όπως αυτές προέκυψαν από τα περσινά stress tests.

Αθλητισμός

  • Την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή νίκη της πέτυχε η Μάντσεστερ Σίτι, επικρατώντας 3-1 με ανατροπή της Μπαρτσελόνα στο «Ετιχαντ». Με ανατροπή νίκησε και η Μπάγερν 2-1 την Αϊντχόφεν στο «Φίλιπς Στάντιον», με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Λεβαντόφσκι. Ετσι, εξασφάλισε την πρόκριση στους «16», μαζί με την Ατλέτικο Μαδρίτης που επικράτησε 2-1 της Ροστόφ με δύο πανοιμοιότυπα γκολ του Γκριζμάν (το δεύτερο στο 93΄!). Τέλος, δυναμικά στο παιχνίδι της πρόκρισης μπήκε η Μπενφίκα μετά το 1-0 επί της Ντιναμό Κιέβου. 
  • Ενα δυσάρεστο νέο περίμενε τον Βλάνταν Ίβιτς δύο ημέρες πριν από την αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με την Καραμπάγκ για τους ομίλους του Europa League, καθώς ο Τζάλμα Κάμπος αποχώρησε τραυματίας από την προπόνηση, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για θλάση.
  • Σε εγρήγορση βρέθηκαν οι αστυνομικές αρχές του Μάντσεστερ, καθώς περίπου στις 19:00 (ώρα Ελλάδας), η ασφάλεια του γηπέδου της Μάντσεστερ Σίτι διέταξε εκκένωση, λίγες ώρες προτού φιλοξενηθεί εκεί το μεγάλο ματς του Champions League κόντρα στη Μπαρτσελόνα. Το γήπεδο άδειασε άμεσα, χωρίς να γίνουν γνωστοί οι λόγοι, όμως το μυαλό όλων πήγε στην απειλή τρομοκρατικής ενέργειας. Λίγο αργότερα, αφού ελέγχθηκαν οι χώροι, άναψε το «πράσινο φως».
  • Το ποσό των 32.958.000 ευρώ έλαβε ο Ολυμπιακός από την περσινή συμμετοχή του στο Τσάμπιονς Λιγκ, σύμφωνα με τη δημοσίευση από την UEFA του σχετικού πίνακα με τα χρήματα που πήραν οι ομάδες, οι οποίες συμμετείχαν στην διοργάνωση. Τα περισσότερα χρήματα έβαλε στο ταμείο της η Μάντσεστερ Σίτι (83.853.000 ευρώ), περισσότερα από την Ρεάλ Μαδρίτης (80.067.000) που κατέκτησε το τρόπαιο.
  • Η FIFA ενημέρωσε την ΕΠΟ με επιστολή για τη σύνθεση της προσωρινής διοικούσας επιτροπής που ορίστηκε με απόφαση του Συμβουλίου της στις 14/10/2016, τη διάρκεια της θητείας της και τις αρμοδιότητές της. Το μεταφρασμένο κείμενο της επιστολής, υπογράφει η Γενική Γραμματέας της FIFA Φάτμα Σαμούρα, προς τον Γενικό Γραμματέα της ΕΠΟ Παυσανία Παπανικολάου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου