Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου, 2016
«ΠΑΝΤΑ ΕΚΕΙ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ»
Παυλόπουλος σε Ομπάμα: Μη λησμονάτε τη χώρα μας

Με μία πρόποση και ένα «στην υγειά σας» στα Ελληνικά, ο Μπαράκ Ομπάμα απάντησε στην προσφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο.
O πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την προσφώνησή του προς τον Αμερικανό ομόλογό του Μπάρακ Ομπάμα, εμφανώς συγκινιμένος εξήρε τη συμβολή του στην προάσπιση του δημοκρατικού πολιτεύματος, ενώ έκανε λόγο για ένα πρόσωπο το οποίο "υπηρέτησε συνειδητά και με συνέπεια τον σεβασμό του ανθρώπου και την υπεράσπιση της δημοκρατίας". "Το πράξατε, αναχαιτίζοντας τις ακραίες ανισότητες" συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος.  
"'Πιστεύουμε βαθιά στην Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία και μάλιστα στο σύνολο των θεσμικών της διαστάσεων. Κι εμπνεόμαστε ιδιαιτέρως από την δική σας εμβληματική συνταγματική παράδοση, την παράδοση των «θεσμικών αντιβάρων» (“checks and balances”). Η οποία, μέσω του Κράτους Δικαίου και της αρχής της νομιμότητας, θωρακίζει την λαϊκή κυριαρχία και την δημοκρατική αρχή του Κοινοβουλίου καθώς και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης από τις ενδεχόμενες αυθαίρετες παρεμβάσεις τόσο της Εκτελεστικής Εξουσίας όσο και –κατά κύριο δε λόγο- των κάθε είδους οργάνων της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας που στερούνται οιασδήποτε δημοκρατικής νομιμοποίησης'' υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Παυλόπουλος σε Ομπάμα: Μη λησμονάτε τη χώρα μας
Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα των πολιτικών που εφαρμόζονται στην Ελλάδα καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης, τις οποίες έσπευσε να χαρακτηρίσει λάθος. Ακόμη, εξέφρασε την ελπίδα ότι, όσα είπε νωρίτερα ο Μπαράκ Ομπάμα για τις πολιτικές της λιτότητας, θα εισακουστούν από τους Ευρωπαίους.
Επιπλέον είπε πως "δίχως να μας κάμπτει το βαρύτατο οικονομικό και κοινωνικό κόστος μιας εν πολλοίς λανθασμένης και αδιέξοδης πολιτικής λιτότητας, συνεχίζουμε αταλάντευτα την πορεία μας, εντός της ΕΕ, και του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης, Αγωνιζόμαστε μαζί με όλους εκείνους τους εταίρους μας που συμμερίζονται τον γνήσιο και ανιδιοτελή ευρωπαϊκό προσανατολισμό, προκειμένου το ευρωπαϊκό οικοδόμημα να ξαναβρεί τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε, κυρίως, δε, τις αρχές και τις αξίες του σεβασμού του ανθρώπου και της κοινωνικής δικαιοσύνης, δηλαδή, τις αρχές και τις αξίες οι οποίες καθιστούν στο διηνεκές ζοφερό παρελθόν τους εφιάλτες του φασισμού και το ναζισμού που άφησε πίσω του ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος ανέφερε ακόμη στην προσφώνησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο επίσημο γεύμα που παραθέτει στον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.
Παυλόπουλος σε Ομπάμα: Μη λησμονάτε τη χώρα μας
 
Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι ανταποκρινόμαστε με αδιαπραγμάτευτη αξιοπρέπεια στο τεράστιο αυτό ζήτημα, το οποίο έχει κύρια αιτία του τον πόλεμο στη Συρία, και την ευρύτερη περιοχή, και το οποίο κάθε άλλο παρά οφείλεται σε δικά μας λάθη.

Εμείς οι Έλληνες, ανέφερε, αντιμετωπίζουμε τους πρόσφυγες με ανθρωπισμό και δικαιοσύνη περιμένοντας την αλληλεγγύη από τους εταίρους μας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταδίκασε την τζιχαντιστική τρομοκρατική βαρβαρότητα η οποία, όπως είπε, διαπράττει κατά κυριολεξία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Παυλόπουλος σε Ομπάμα: Μη λησμονάτε τη χώρα μας
Όμως κε Πρόεδρε, είπε απευθυνόμενος στον κ. Ομπάμα, η υπεράσπιση των προσφύγων και η εξάλειψη της τρομοκρατίας, προϋποθέτει το τέλος του πολέμου στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή. Ο στόχος αυτός είναι κοινή υπόθεση των ΗΠΑ της ΕΕ και της Ρωσίας. Και χαιρόμαστε διότι εσείς, με τη σώφρονα και οραματική πολιτική σας, κατανοήσατε πλήρως αυτή τη μεγάλη αλήθεια και την κάνατε πράξη.
«Από την Αθήνα που έχει ως σύμβολο τον Παρθενώνα σας προτρέπουμε να συνεχίσετε να αγωνίζεστε για τα ίδια ιδανικά. Σ’ αυτό το μελλοντικό και ήδη πολλά υποσχόμενο οδοιπορικό σας σας παρακαλώ να μην ξεχνάτε -για να θυμηθώ τον στίχο του Οδυσσέα Ελύτη- τη χώρα μας.  Γι’ αυτό και ολοκληρώνω την αντιφώνησή μου υπενθυμίζοντάς σας αυτό που είχε πει ο Αντρέ Μαλρώ, σ’ εκείνη την μνημειώδη ομιλία του κατά την πρώτη φωταγώγηση της Ακρόπολης, την 28η Μαΐου 1959: "Μια κρυφή Ελλάδα υπάρχει στην καρδιά όλων των ανθρώπων της Δύσης".  Αυτή η "κρυφή Ελλάδα" είναι το δώρο που κατά την επίσκεψή σας σας προσφέρει ο ελληνικός λαός, ακριβώς επειδή το θεωρεί αντάξιο του Προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα», κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.
Παυλόπουλος σε Ομπάμα: Μη λησμονάτε τη χώρα μας
Ομπάμα: Στην υγειά σας!
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, στην αντιφώνησή του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, είπε ότι η ελληνική φιλοξενία δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς, όπως επισήμανε, επικαλούμενος λόγια του Περικλέους "και προς την ευγένεια ακόμα των αισθημάτων μας απέναντι των άλλων, βρισκόμαστε σε αντίθεση με πολλούς, διότι τους φίλους μας επιδιώκουμε να αποκτήσουμε όχι ευεργετούμενοι από αυτούς, αλλά ευεργετούντες αυτούς".
"Και σήμερα σίγουρα έχουμε αισθανθεί την ευεγερσία του ελληνικού λαού που μας δόθηκε" τόνισε ο κ. Ομπάμα.
Τόνισε δε ότι «θα έχετε πάντα την υποστήριξη και την φιλία των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς εργάζεσθε για να πάει η χώρα μπροστά».
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι θα αναφερθεί εκτενώς στους δεσμούς του ελληνικού και του αμερικανικού λαού στην αυριανή του ομιλία, συμπεριλαμβανομένης της αγάπης αμφότερων των λαών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
"Οι Έλληνες είναι δικαίως υπερήφανοι ως ιδρυτές των Αγώνων καθώς και για τον Λεωνίδα τον Ρόδιο που για 2000 χρόνια κράτησε το ρεκόρ με 12 ατομικά Ολυμπιακά Μετάλια, τα περισσότερα από κάθε αθλητή και εμείς οι Αμερικανοί είμαστε υπερήφανοι για τον Μάικλ Φελπς που πέτυχε ένα καινούργιο ρεκόρ αυτό το καλοκαίρι" πρόσθεσε.
Ο κ. Ομπάμα είπε ότι "πέραν του αθλητικού ανταγωνισμού, είμαστε βαθιά ευγνώμονες, ως Αμερικανοί, για την συμμαχία μας με τον ελληνικό λαό, έχουμε εμπνεύσει ο ένας τον άλλο στους αγώνες μας για την ανεξαρτησία, έχουμε σταθεί με αλληλεγγύη σε καιρούς πολέμου και ειρήνης, σε εποχές καλές και κακές, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων ετών που θεωρώ ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολα για τον ελληνικό λαό."
"Απόψε θέλω να ξέρετε ότι καθώς εργάζεστε για να πάει η χώρα σας μπροστά θα έχετε πάντα την υποστήριξη και την φιλία των Ηνωμένων Πολιτειών" υπογράμμισε ο Πρόεδρος Ομπάμα.
Ο κ. Ομπάμα στην αντιφώνησή του επικαλέστηκε "μια στιγμή της κοινής μας ιστορίας", καθώς "το 1821 όταν η Ελλάδα ξεκίνησε τον αγώνα για την ανεξαρτησία της, ένας Έλληνας πατριώτης έγραψε μια επιστολή προς την αμερικανική κυβέρνηση κάνοντας έκκληση για βοήθεια. Έγραψε λοιπόν: "Αν και μας χωρίζει μια πλατιά θάλασσα, οι αρετές των Αμερικανών είναι ίδιες με τις δικές μας." Και πρόσθεσε: "Σας θεωρούμε φίλους, συμπατριώτες και αδελφούς."
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ήγειρε την πρόποσή του λέγοντας "στις αρετές και στις αξίες που μας ενώνουν από τις δύο άκρες μιας πλατιάς θάλασσας, είθε οι Έλληνες και οι Αμερικανοί να είναι πάντα εκεί ο ένας για τον άλλον, σαν φίλοι, σαν συμπατριώτες, σαν αδελφοί και αδελφές" ενώ ολοκλήρωσε την πρόποσή του, λέγοντας στα ελληνικά "Στην υγειά σας".
Προσκεκλημένοι
Εκατέρωθεν των Προέδρων της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα παρακάθισαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης.
Μεταξύ των προσκεκλημένων στο δείπνο διακρίναμε επίσης τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκη, τους υπουργούς Οικονομικών Ελλάδας Ευκλ. Τσακαλώτο και ΗΠΑ Τζακ Λιου,τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής κ ΜΜΕ Ν. Παππά, τον υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτκής Γιάννη Μουζάλα, τον υπουργό Επικρατείας & κυβερνητκό εκπρόσωπο Δ. Τζανακόπουλο, την υπουργό Τουρισμού Ελ. Κουντουρά, την υπουργό Πολιτισμού Λ. Κονιόρδου, τον αν. υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, τον αν. υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα, τον υφυπ. Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, τον γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γ. Τσίπρα, τον γγ της κυβέρνησης Μ. Καλογήρου, τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρυ Πάιατ, τον δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη, τον πρώην υπ. Εξωτερικών Π. Μολυβιάτη, καθώς και παράγοντες της οικονομικής ζωής του τόπου, όπως οι Κ. Μίχαλος (ΕΒΕΑ), Α. Ανδρεάδης (ΣΕΤΕ) και οι κυρίες Μαριάννα Βαρδινογιάννη και Μαριάννα Λάτση.
Στο δείπνο παρακάθησαν 130 άτομα. Επίσης, το δείπνο ήταν άνευ συζύγων, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, επειδή η Μισέλ Ομπάμα δεν συνοδεύει τον απερχόμενο Αμερικανό Πρόεδρο στο ταξίδι του.
Στο δείπνο παρέστησαν επίσης ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, οι πρέσβεις των ΗΠΑ στην Αθήνα και της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΞ και πρυτάνεις πανεπιστημίων.
Επίσης, σύμφωνα με το πρωτόκολλο είχαν κληθεί οι πρώην πρόεδροι Δημοκρατίας, ενώ δεν είχαν προσκληθεί βουλευτές και πρώην πρωθυπουργοί.
Η παιδική χορωδία της Λυρικής Σκηνής και η ορχήστρα της Πολεμικής Αεροπορίας ερμήνευσαν δύο τραγούδια στα Ελληνικά ("Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ", και "Χρυσοπράσινο Φύλλο" του Μ. Θεοδωράκη) και δύο τραγούδια στα Αγγλικά (το "Imagine" του Τζον Λένον και το "Sound of Silence" των Simon και Garfunkel).
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο δείπνο θα είχε γαρίδες με ριζότο, σφυρίδα Λευκάδας με βραστά λαχανικά, γλυκό με κάστανο, λευκό κρασί και στο τέλος τσάι ή καφέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου