Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου, 2016

Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας υποβάθμισαν τον κίνδυνο ενός καταστροφικού κύματος (τσουνάμι) μετά από τον ισχυρό σεισμό των 7,8 βαθμών που ακολουθήθηκε από εκατοντάδες μετασεισμικών δονήσεων, με τη μεγαλύτερη να καταγράφεται στους 6,1 βαθμούς.
  • Επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας σε Μετρό, Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο και Τραμ εξήγγειλαν τα σωματεία εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ, ξεκινώντας από την ερχόμενη Τρίτη, 15 Νοεμβρίου. Οι κινητοποιήσεις θα επαναληφθούν στις 18, 21, 23 και 25 Νοεμβρίου.
  • Στην Αθήνα θα μεταβεί την Τρίτη ή την Παρασκευή ο πρόεδρος της Κύπρου Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προκειμένου να ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση για τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας για το Κυπριακό. Αποκαλύψεις Ακιντζί για όσα συμφωνήθηκαν.
  • Από το βημα της πρώτης κοινής συνεδρίασης των Κεντρικών Επιτροπών του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και των Κινήσεων Πολιτών που συμμετέχουν στην Δημοκρατική Συμπαράταξη, η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι στρατηγική επιλογή είναι και παραμένει η αυτόνομη πορεία της με διακριτό ρόλο από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. «Καθαρό προγραμματικό λόγο» εισηγήθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
  • Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό δεν χρειάζεται να κρατήσουν πολύ και στόχος είναι να βρεθεί λύση μέχρι τα τέλη του 2016, δήλωσε ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.
  • Την αντίδραση της κυβέρνησης προκάλεσε φωτογραφία που ανήρτησε η ΝΔ στο Facebook, στην οποία αναφέρει: «Εσύ θέλεις να ελέγχει τα email σου ο κ. Παππάς;» Να αποσύρει σήμερα τις ψευδείς ειδήσεις περί παρακολούθησης τηλεφώνων και email πολιτών, εμπλέκοντας και το νεοσύστατο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Κόσμος

  • Νέο ρήγμα καταγράφεται στους κόλπους της ΕΕ, αυτή τη φορά για το ζήτημα της αντιμετώπισης της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Το ζήτημα συζητείται σε έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των «28», από την οποία αποφάσισαν να απουσιάσουν η Βρετανία και η Γαλλία.
  • Διαδηλωτές ανά τις Ηνωμένες Πολιτείες βγαίνουν για πέμπτο συνεχόμενο βράδυ στους δρόμους υπό το σύνθημα «Not my President!» μετά τη νίκη-σοκ του Ντόναλντ Τραμπ στις κάλπες των προεδρικών εκλογών. Πορείες έχουν προγραμματιστεί σε Νέα Υόρκη και Καλιφόρνια το απόγευμα της Κυριακής τοπική ώρα, ξημερώματα Δευτέρας ώρα Ελλάδας. Φωτορεπορτάζ από τις πορείες χιλιάδων ανθρώπων που υψώνουν φωνή υπέρ των πολιτικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων.
  • Σε τροχιά πρόωρων εκλογών και περίοδο αβεβαιότητας εισέρχεται η Βουλγαρία με τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ να ανακοινώνει ότι παραιτείται μετά τη νίκη του υποστηριζόμενου από τους Σοσιαλιστές Ρούμεν Ράντεφ έναντι της υποψήφιας του κυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος GERB στις κάλπες των προεδρικών εκλογών. Ο φίλα προσκείμενος στη Μόσχα Ρούμεν Ράντεφ έχει ταχθεί υπέρ της άρσης των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας και έχει δηλώσει ότι η Κριμαία είναι «ρωσική».
  • Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,5 βαθμών, σύμφωνα με την γεωφυσική υπηρεσία της Νέας Ζηλανδίας Geonet (7,8 βαθμών βάσει της μέτρησης της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσίας USGS), σημειώθηκε βορειοανατολικά του Κράιστσερτς την Κυριακή για να ακολουθήσει δύο ώρες αργότερα τσουνάμι. Σε συναγερμό κηρύχθηκε ολόκληρη η ανατολική ακτή. Μαζικές εκκενώσεις περιοχών και εκεταμένες ζημιές. Δύο νεκροί σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες. Φωτορεπορτάζ
  • Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,2 βαθμών σημειώθηκε την Κυριακή στο βορειοδυτικό τμήμα της Αργεντινής, χωρίς να υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για θύματα ή για υλικές ζημιές.

Οικονομία

  • Για το άμεσο ξεμπλοκάρισμα του νομοσχεδίου με τα κίνητρα για τις συναλλαγές μέσω πλαστικού χρήματος, που θα συνδεθεί και με το χτίσιμο του αφορολόγητου, ενημέρωσε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο η νέα υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής.
  • Μια οικονομία που περνά σε εποχή ανάκαμψης δεν μπορεί να έχει συστατικό της στοιχείο συνταγές που εντείνουν την ύφεση, διαμηνύει η νέα υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου συμπυκνώνοντας τη γραμμή που θα ακολουθήσει στη σκληρή -όπως την χαρακτηρίζει- διαπραγμάτευση που ξεκινά από αύριο, Δευτέρα. Για τις επιθέσεις που δέχτηκε με αφορμή το νεαρό της ηλικίας της απαντά: «Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε την ηλικία ως φετίχ...».
  • Με νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία για τις επιχειρήσεις, με τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, ώστε αυτοί να έχουν, μέσω της μόχλευσης, πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία και με θεσμικές παρεμβάσεις, στοχεύουμε στην ανατροπή του κλίματος αποεπένδυσης, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.
  • Σε θετικές από σταθερές αναβάθμισε τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody`s, διατηρώντας, ωστόσο, αμετάβλητη, στο Β1, την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου, παρά την αναβάθμιση τους προηγούμενους μήνες της κυπριακής οικονομίας από τους άλλους μεγάλους οίκους, Fitch και Standard and Poor's.
  • Την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στις υφιστάμενες κύριες συντάξεις, τη μείωση του αφορολογήτου κάτω από το όριο των 8.600 ευρώ και ευκολότερες απολύσεις βάζει -σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής- στο τραπέζι το ΔΝΤ προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση και να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αθλητισμός


  • Πρώτη νίκη για την Κύπρο στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018, καθώς επικράτησε με 3-1 του Γιβραλτάρ, σε αναμέτρηση για την 4η αγωνιστική του 8ου ομίλου, όπου μετέχει και η Εθνική Ελλάδας. Για τον ίδιο όμιλο, το Βέλγιο διέλυσε με 8-1 την Εσθονία. Η Ολλανδία επικράτησε εύκολα εκτός έδρας του Λουξεμβούργο με 3-1 και "έπιασε" την Σουηδία στην 2η θέση του 1ου ομίλου. Στην άλλη αναμέτρηση του ομίλου η Βουλγαρία νίκησε με 1-0 την Λευκορωσία. Στον 2ο όμιλο, η Ελβετία έκανε το "4 στα 4" επικρατώντας με 2-0 των Νήσων Φαρόε, η Ουγγαρία διέλυσε με 4-0 την Ανδόρα, ενώ η Πορτογαλία νίκησε εύκολα με 4-1 την Λετονία.
  • Μετά από έναν αγώνα με πολλές εντάσεις, η Ελλάδα αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με την Βοσνία στο «Γ. Καραϊσκάκης», σε αναμέτρηση για την 4η αγωνιστική του 8ου ομίλου των προκριματικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018. Στο 32΄ οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με το αυτογκόλ του Καρνέζη, αλλά στις καθυστερήσεις (90+5΄) ο Τζαβέλας «λυτρωσε» τη «γαλανόλευκη» ισοφαρίζοντας σε 1-1. Και οι δύο ομάδες τελείωσαν τον αγώνα με 10 παίκτες, λόγω των αποβολών του Παπαδόπουλου με απευθείας κόκκινη στο 80΄ και του Τζέκο με δεύτερη κίτρινη.
  • Σε κάθε προκριματική φάση κορυφαίας διοργάνωσης, όπως αυτή που διανύουμε ενόψει του Μουντιάλ 2018, υπάρχουν οι «υπερδυνάμεις» και οι «αδύναμοι κρίκοι»... Υπάρχουν οι εθνικές ομάδες που έχουν... εξασφαλίσει την πρόκριση λίγο μετά την κλήρωση για τον καταρτισμό των ομίλων και εκείνες που απλώς περιορίζονται σε ρόλο... κομπάρσου, συμπληρώνοντας τη διαδικασία.
  • Ένας... γνώριμος «εφιάλτης» έδειξε να επανέρχεται τις τελευταίες μέρες για τους φιλάθλους της Λίβερπουλ, αφού τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούσαν ήθελαν το μεγάλο αστέρι της Λίβερπουλ, Φελίπε Κουτίνιο, να περιμένει πρόταση από τη Μπαρτσελόνα ώστε να γίνει κάτοικος Βαρκελώνης παρέα με τον παιδικό του φίλο, Νεϊμάρ.
  • Καθοριστικής σημασίας ενδέχεται να αποδειχθεί η αποψινή (21:45 ΣΚΑΪ/ OTE Sport 1 HD) αναμέτρηση της εθνικής ομάδας με την Βοσνία, που θα διεξαχθεί στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», για την 4η αγωνιστική των προκριματικών του Μουντιάλ 2018.  Υπό τις οδηγίες του Μίχαελ Σκίμπε, οι διεθνείς μετρούν τρεις νίκες σε ισάριθμους αγώνες και σε περίπτωση επικράτησης, θα δημιουργήσουν διαφορά ασφαλείας από τους Βόσνιους, εξασφαλίζοντας σε μεγάλο βαθμό -τουλάχιστον- την δεύτερη θέση που οδηγεί στα μπαράζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου