Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Savannah, Georgia, Μία ιστορική πόλη με το μεγαλύτερο Ιστορικό Κέντρο σε όλη την Αμερική.


Μετά από μερικά χρόνια βρέθηκα και πάλι στη πόλη της νότιο-ανατολικής ακτής Savannah, Georgia που είναι και το τέταρτο μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι των ΗΠΑ.
Πολύ ωραίος καιρός, λιακάδα με 92 βαθμούς Φάρενάϊτ. Στο αεροδρόμιο με περίμενε η κόρη μας Δήμητρα και ήταν όλο χαρά που πήγα. Η διαδρομή από το αεροδρόμιο ήταν πάρα πολύ καλή χωρίς μποτιλιάρισμα. Όταν μπαίναμε όμως μέσα στη πόλη είδα πολλά συνεργία να τεμαχίζουν δένδρα που είχαν κλείσει τους δρόμους από τον κυκλώνα Mathew. Ο κυκλώνας είχε περάσει μόλις τρεις ημέρες πριν και έκανε πολλές καταστροφές. Πολλά σπίτια έπαθαν μεγάλες ζημιές, μπαλκόνια και στέγες κατέρρευσαν ενώ πολλά άλλα πλημμύρισαν.
Ευτυχώς αυτή τη φορά δεν είχαν ανθρώπινα θύματα στη Σαβάνα. 
Pulaski Fort (ένα τεράστιο φρούριο, είχε τη δυνατότητα να μείνουν 10,000 στρατός μαζί με τα άλογα)

Αφού ξεκουράστηκα λίγο βγήκαμε μια βόλτα στην πόλη.
Τουρίστες παντού. Τα εστιατόρια και οι μπυραρίες γεμάτες. Κατέβηκα στη River Street και στο Olympia Cafe του φίλου μου του Βασίλη και του συνεταίρου του Νίκου.
Ο Βασίλης είναι από τη Λάρισα και είμαστε φίλοι εδώ και μερικά χρόνια. Χάρηκε που με είδε και καθίσαμε να τα πούμε. Σε λίγο ήρθε και ένας Ελληνο-Αμερικανός ο Παναγιώτης Λιακάκης με καταγωγή από την Μεσσηνία που ήταν εκλεγμένος αξιωματούχος στο στέϊτ της Γεωργίας (County Commissioner) o οποίος γνωρίζει πολύ κόσμο.
Ευκαιρία για μένα να μάθω για την ιστορική πόλη και πραγματικά ο κ. Παναγιώτης με ενημέρωσε γιά πολλά πράγματα. Εντύπωση μου έκανε που τα Ελληνικά του ήταν πολύ καλά παρ' ότι είναι γεννημένος εδώ. Μου είπε ότι τα έμαθε στο κοινοτικό Ελληνικό Σχολείο και ότι από ηλικίας 9 χρονών ήταν με τον πατέρα του ο οποίος ήταν πολύ αυστηρός.
Με πληροφόρησε ότι στη Σαβάνα γίνονται πολλά φεστιβάλ. Ακόμα ότι στη Σαβάνα έχουν γυρίσει και γυρίζουν πολλά κινηματογραφικά έργα τόσο μέσα στη πόλη όσο και στο Fort Poluski (ένα φρούριο στο στόμιο του ποταμού, γνωστό από τον εμφύλιο πόλεμο της Αμερικής).  Ακόμα μου είπε ότι το υπουργείο εμπορίου αναφέρει ότι το 2015 η Σαβάνα είχε 15 εκατομμύρια τουρίστες!
Φορτηγά πλοία στο λιμάνι της Σαβάνα
Την άλλη ημέρα πήγαμε στο νησί Tybee. Στη πραγματικότητα είναι 5 νησιά το ένα μετά το άλλο τα οποία ενώνοντε με τη πόλη με ένα δρόμο. Πολλές φορές ο δρόμος καλύπτετε από θάλασσα όταν παλίρροια. Το Ty-bee απέχει από το κέντρο της πόλης 18 μίλια. Εδώ κατοικούν πολλοί αστέρες του Χόλιγουντ και του αθλητισμού. Την τελευταία συναντήσαμε τη Σάντρα Μπόλακ σε ένα εστιατόριο και τον Σακίλ Ο'Νήιλ.
Νησί Tybee 
Αυτή τη φορά το νησί ήταν σαν βομβαρδισμένο τοπίο από το πέρασμα του κυκλώνα ενώ όλα τα δένδρα και οι φοίνικες (όσα ήταν όρθια δηλαδή) έγερναν προς δυσμάς αφού ο Μάθιου τα ταλαιπώρησε ενώ άλλα τα ξερίζωσε ή τα έσπασε και έμοιαζαν σαν μεγάλες οδοντογλυφίδες.
Ηλιόλουστη ημέρα και καθίσαμε στην άμμο, 96 βαθμούς η θερμοκρασία. Αλλά το νερό της θάλασσας ήταν γεμάτο άμμο που επέπλεε. Ο Μάθιου το “ανακάτωσε για τα καλά. Οι θίνες είχαν γίνει επίπεδες και οι δρόμοι του νησιού ήταν γεμάτη άμμο αφού τα κύματα του Ατλαντικού βγήκαν και σάρωσαν ότι έβρισκαν μπροστά τους. Μείναμε εκεί στην “αγνώριστη” παραλία που είχε κόσμο και μετά από δύο ώρες πήγαμε στα μαγαζιά τα οποία είχαν πάθει και αυτά καταστροφή. Σε ένα από αυτά γνωρίσαμε τον ιδιοκτήτη το Σπύρο από την Κύπρο που μόλις άκουσε να μιλάμε Ελληνικά μας πλησίασε και συστήθηκε. Μας είπε για τον κυκλώνα και ότι είναι εδώ 45 χρόνια και έχει δει πολλούς κυκλώνες και καταστροφές. Υπογράμμισε ότι εάν εξαιρέσεις του κυκλώνες “εδώ είναι θαυμάσια”. Πήραμε το δρόμο της επιστροφής στη πόλη. Το βράδυ πήγαμε με φίλους στο κέντρο του Ελληνισμού της Σαβάνας, που αλλού; Στο Ολύμπια Καφέ το οποίο στην ουσία είναι τρία μαγαζιά μαζί, αριστερά η ψησταριά, δεξιά το παγωτατζίδικο και στη μέση το εστιατόριο.
Η Δήμητρα μπροστά στο Olympia Cafe
Ο ιδιοκτήτης Βασίλης Βαρλάγκας μας συνάντησε στη πόρτα και μας οδήγησε στο τραπέζι. Φάγαμε θαλασσινά Οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι που ήταν μαζί μας δοκίμασαν για πρώτη φορά χταποδάκι και καλαμαράκια στη σχάρα ενώ όταν ο σερβιτόρος έφερε το σαγανάκι άναψε τη φλόγα και όλοι οι πελάτες φώναξαν “όπα” κάτι που γίνεται πάντα με το σαγανάκι. Φεύγοντας από εκεί πήγαμε στο πολυτελές “Bistro 45” το αφεντικό και ο επιστάτης είχαν πληροφορηθεί για την επίσκεψή μου και μας καλοδέχτηκαν.
Πολλά κτίρια έχουν κολώνες Αττικού και Κορινθιακού ρυθμού

Περάσαμε μία ώρα στο όμορφο εστιατόριο/μπαρ και μετά πήγαμε να δούμε το νέο μαγαζί που ανοίγει ο Scott, ένας φίλος μας μέσα στο ιστορικό κέντρο. Συζητήσαμε για τα ενοίκια και μάθαμε ότι εδώ το ενοίκιο είναι $50 το τετραγωνικό πόδι και όλα τα μαγαζιά είναι 30 πόδια επί 90 πόδια, σύνολο 2,700 πόδια επί $50 έρχεται $135,000 το χρόνο δηλαδή $11,200 το μήνα!

Την άλλη μέρα, Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου κάναμε μερικά ψώνια. Τηλεφώνησα στο Γεράσιμο στο Σιμόπουλο και του είπα χρόνια πολλά για τη γιορτή του και το Γεράσιμο το νεώτερο στο Walpole, Massachusetts. Το μεσημέρι φάγαμε γεμιστά στο σπίτι ενώ το βράδυ και φάγαμε σε Μεξικάνικο εστιατόριο. Μετά επισκεφθήκαμε το James ένα φίλο από το Κεντάκι που μένει και εργάζεται στη Σαβάνα. Χάρηκε πάρα πολύ, μας πληροφόρησε ότι ο Ολυμπιακός κέρδισε την Άστανα 4-1 και ότι η ομάδα του Arsenal κέρδισε στο τσάμπιονς 6-0. Μας είπε ότι αν και Άγγλος στην καταγωγή παρακολουθεί τις Ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη γιατί είναι φιλέλληνας. 

Johnson Square, Savannah
Γυρίσαμε την αγορά και πήγαμε στη πλατεία Τζόνσον (Johnson Square) ή η πλατεία των Τραπεζών όπως ονομάζεται αφού γύρω γύρο είναι τράπεζες. Εδώ παρατήρησα ότι οι γηραιές βελανιδιές δεν είχαν το “Spanish moss” ενώ σε όλη την άλλη Σαβάνα είχαν και ρώτησα γιατί; Η απάντηση που πήρα ήταν “εδώ εκτελούσαν τους κακοποιούς τα παλιά χρόνια και από τις βελανιδιές ήσαν κλεμάλες όπου κρέμονταν τα κορμιά τους και όλος ο πληθυσμός έπρεπε να είναι παρόν, ήταν δημόσιο θέαμα, προς γνώση και συμμόρφωση!” Το βρήκα μακάβριο.  Σε αυτή την πλατεία γύρισαν πολλά κινηματογραφικά έργα.
Την άλλη ημέρα το πρωί πήγαμε για πρωινό και μετά στο Ελληνικό Φεστιβάλ που άρχισε την προηγούμενη Πέμπτη αλλά με τον κυκλώνα το σταμάτησαν και συνεχίστηκε αυτή την εβδομάδα. Είδα πολλούς Ελληνικής καταγωγής και ξένους. Έλληνες που είναι υπερήφανοι για την καταγωγή τους. Οι νεότεροι δεν μιλούν Ελληνικά αλλά αισθάνονται την Ελλάδα βαθιά μέσα τους. Στις 11:30 της Παρασκευής 21 Οκτωβρίου πήραμε το δρόμο για το αεροδρόμιο και της επιστροφής. Παρατήρησα ότι η περιοχή γύρο από το αεροδρόμιο έχει αναπτυχτεί και συνεχώς αναπτύσσετε.

Σαβάνα, η πόλη κτησμένη πάνω στο στην όχθη του ομόνυμου ποταμού και γύρω γύρο δάση εξ ου και το όνομα Σαβάνα.
Βασίλης Καυκάς, Βοστώνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου