Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

NEA - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου, 2016

  • Η ανάγκη τήρησης των συμφωνιών για τη βιωσιμότητα του χρέους ήταν το κεντρικό μήνυμα της συνάντησης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, βάσει κυβερνητικών πηγών. Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση σύντομα και εντός των χρονοδιαγραμμάτων.
  • Την Παρασκευή, θα ξεκινήσει τελικά, στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, η δίκη για την υπόθεση του 20χρονου φοιτητή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, Βαγγέλη Γιακουμάκη, καθώς η εκδίκασή της στο πινάκιο είχε τον αριθμό 30. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ο πρώην διευθυντής της σχολής, η υπεύθυνη της εστίας, αλλά και ο πρώην υπουργός και βουλευτής Χρήστος Μαρκογιαννάκης.
  • «Αποτελεσματική» αλληλεγγύη στο προσφυγικό, έναντι «ευέλικτης» ή «κατ’ επιλογήν» αλληλεγγύης ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «η Ελλάδα κουβαλά όλο το βάρος της Ευρώπης στο προσφυγικό».
  • Αν κάτι αλλάξει στο διαγωνισμό για τις τηλοπτικές άδειες, ο ΑΝΤ1 θα πάρει πίσω τα λεφτά του, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΝΤ1 TV AE, Στρατής Λιαρέλης, στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ. Απόλυτα εξασφαλισμένα και εγγυημένα είναι τα δάνεια του Ομίλου, είπε.
  • Με τη συμμετοχή προσφύγων από το Λαύριο, τον Ελαιώνα και τον Σκαραμαγκά πραγματοποιείται το απόγευμα της Πέμπτης αντιπολεμική συγκέντρωση αλληλεγγύης στο κέντρο της Αθήνας.

Κόσμος

  • Ο Ντόναλντ Τραμπ προσφέρει μία προοπτική αλλαγής των αμερικανορωσικών σχέσεων, που θα μπορούσε να συμβάλει να αποκλιμακωθεί η σύγκρουση στην Ουκρανία προς όφελος του Βερολίνου, υποστηρίζει η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) Φράουκε Πέτρι.
  • Οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών της ΕΕ αναμένεται να καλέσουν να γίνουν «περισσότερες προσπάθειες» για να μειωθούν οι αφίξεις και να επιταχυνθούν οι επαναπατρισμοί παράτυπων μεταναστών από χώρες της Αφρικής, μέσω «συμφωνιών» με αφρικανικές κυβερνήσεις, στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
  • Οι συριακές Ένοπλες Δυνάμεις προειδοποίησαν την Πέμπτη ότι θα καταρρίψουν οποιοδήποτε μαχητικό αεροσκάφος της Τουρκίας εισέλθει στον συριακό εναέριο χώρο, αντιδρώντας στις αεροπορικές επιδρομές στις οποίες προχώρησε την περασμένη νύχτα η τουρκική πολεμική αεροπορία στη βόρεια Συρία.
  • Η βρετανική εφημερίδα The Independent, η οποία λόγω των χαμηλών πωλήσεων διέκοψε τον περασμένο Μάρτιο την κυκλοφορία της στο χαρτί και έγινε αποκλειστικά διαδικτυακή, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια παρουσίασε κέρδη.
  • Η Καρίνα Βιρτζίνια από τη Νέα Υόρκη κατήγγειλε δημοσίως την Πέμπτη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ προέβη σε άσεμνες χειρονομίες σε βάρος της το 1998, κατηγορίες που προστίθενται σε εκείνες άλλων εννέα γυναικών τις τελευταίες ημέρες.

Οικονομία

  • Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επανέλαβε σήμερα ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος αλλά η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και ότι η ελάφρυνση του χρέους θα μείωνε τη βούληση για μεταρρυθμίσεις στη χώρα, όπως μεταδίδει η Wall Street Journal.
  • Η ολοκλήρωση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007 - 2013, η πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 - 2020 και η κατανομή των επιπρόσθετων κοινοτικών πόρων που θα λάβει η χώρα μας το 2017, εξετάστηκαν σε σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.
  • Αναγκαία, αλλά όχι πανάκεια χαρακτηρίζει ο ΣΕΒ τη ρύθμιση του χρέους τασσόμενος υπέρ της πρότασης του ΔΝΤ για εμπροσθοβαρή αναδιάρθρωση, αλλά εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι στο τέλος θα υπερισχύσει αυτό που έχει αποφασίσει το Eurogroup. Τονίζει δε ότι κανείς επενδυτής δεν πρόκειται να φέρει τα λεφτά του μόνο και μόνο επειδή ρυθμίστηκε το χρέος, αλλά χρειάζεται βαθύτερη, ουσιαστική και μόνιμη αλλαγή στον τρόπο που λειτουργεί το κράτος και η οικονομία.
  • Το ποσό των 225,407 εκατ. ευρώ έχει βεβαιώσει ως τώρα ο ελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών από τους ελέγχους που διενεργούνται στους φορολογούμενους που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ. Πρόκειται για 365 ελέγχους οι οποίοι έχουν ξεκινήσει, ενώ από αυτούς έχουν ολοκληρωθεί οι 177, σε σύνολο 2.062 ελεγχόμενων υποθέσεων.
  • Το ποσό που διατίθεται ετησίως για δημόσιες κοινωνικές δαπάνες (συντάξεις, επιδόματα ασθενείας, οικογενειακά, ανεργίας κλπ.) ανήλθε φέτος στο 21% του ΑΕΠ, κατά μέσο όρο, στις 35 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, με τη Γαλλία να καταλαμβάνει την πρώτη θέση. Η Ελλάδα βρίσκεται στην κατηγορία που διαθέτει 25-29% του ΑΕΠ. Με τη β' αξιολόγηση να ξεκινά και το ΔΝΤ να προβάλλει νέες απαιτήσεις σημασία έχει το στοιχείο ότι μεταξύ 2010-13 αυξήθηκαν σε όλες τις χώρες οι δαπάνες για συντάξεις.

Αθλητισμός

  • Επιτέλους νίκη! Η Ιντερ επικράτησε δύσκολα 1-0 της Σαουθάμπτον, πήρε τους πρώτους της βαθμούς και έμεινε «ζωντανή» στη διεκδίκηση της πρόκρισης στην επόμενη φάση του Europa League. Στο Βίγκο ο Αγιαξ προηγήθηκε δύο φορές, όμως η Θέλτα βρήκε τις αντίστοιχες απαντήσεις για το τελικό 2-2 που δεν εξυπηρετεί καθόλου την προσπάθεια του Παναθηναϊκού στον 7ο όμιλο. Στον 10ο η Φιορεντίνα πέρασε εύκολα με 3-1 από την έδρα της Σλόβαν Λίμπερετς και έχει τρεις βαθμούς περισσότερους από τον ΠΑΟΚ και την Καραμπάχ. Mε χατ-τρικ του Γκιγιόμ Ορό, η Γιουνγκ Μπόις νίκησε 3-1 με ανατροπή τον ΑΠΟΕΛ στη Βέρνη κι έτσι πήρε το «φιλί της ζωής» στον 2ο όμιλο του Europa League. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην πιο «χορταστική» βραδιά της επί Ζοζέ Μουρίνιο, επικράτησε 4-0 της Φενερμπαχτσέ.
  • Στην κορυφή του 2ου ομίλου έπιασε τον ΑΠΟΕΛ ο Ολυμπιακός, καθώς κατά διαστήματα απέδωσε καλό ποδόσφαιρο και νίκησε άνετα 4-1 την Αστάνα στο γήπεδο Καραϊσκάκη για την 3η αγωνιστική του Europa League. Δύο γκολ σημείωσε ο Σεμπά (34΄, 65΄) και από ένα οι Φιγκέιρας (25΄) και Ελιουνούσι (33΄). Ο Καμπανάνγκα στο 54΄ μείωσε για τους φιλοξενούμενους, αλλά στο 58΄ έμειναν με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Κάνιας με 2η κίτρινη κάρτα.
  • Ο Ολυμπιακός δεν συνάντησε αντίσταση απέναντι στη αδύναμη Αστάνα και καθάρισε από το πρώτο ημίχρονο το ματς στο «Γ.Καραϊσκάκης» όταν και προηγήθηκε με 3-0. Τελικά οι Ερυθρόλευκοι έφτασαν στη 2η νίκη τους (Ολυμπιακός - Αστάνα 4-1) και έπιασαν στην κορυφή τον ΑΠΟΕΛ που ηττήθηκε στην Ελβετία από τη Γιουνγκ Μπόις. Ένα… δικό του παιχνίδι, στο οποίο βρέθηκε να προηγείται 0-2, ο Παναθηναϊκός το «επέστρεψε» στη Σταντάρ Λιέγης και χάρισε τον βαθμό της ισοπαλίας στους Βέλγους (Σταντάρ - Παναθηναϊκός 2-2). Τα ίδια και χειρότερα για τον ΠΑΟΚ που θύμισε εποχές… Τούντορ (χωρίς αρχή, μέση και τέλος) χάνοντας στο Μπακού από την Καραμπάχ (Καραμπάχ - ΠΑΟΚ 2-0)!
  • Σε... μπελάδες μπήκε ο ΠΑΟΚ που γνώρισε την ήττα με 2-0 στο Μπακού για την 3η αγωνιστική του Europa League. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει απαραιτήτως να νικήσει τους Αζέρους στις 3 Νοεμβρίου στην Τούμπα για να ελπίζει σε πρόκριση. Τα γκολ πέτυχαν οι Κιντάνα (56΄), Αμιργκουλιγιάεφ (87΄).
  • Ο Παναθηναϊκός πήρε σημαντικό βαθμό στο Βέλγιο με τη Σταντάρ Λιέγης (2-2), στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του 7ου ομίλου του Europa League. Σκόρερ και των δύο τερμάτων του «τριφυλλιού» ήταν ο Ιμπάρμπο (12΄, 36΄), ενώ για την ομάδα του Γιάνκοβιτς μείωσε ο Ζούνιορ με πέναλτι στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους και στο 82΄ ο Μπελφοντίλ διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου