Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Πολιτική «θύελλα» μετά την απόφαση του ΣτΕ

ΕΝΤΟΝΟΙ ΔΙΑΞΙΦΙΣΜΟΙ ΜΕ «ΦΟΝΤΟ» ΤΟ ΕΣΡ

Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, με την κυβέρνηση να αναπροσαρμόζει την πολιτική της γραμμή και να δίνει προτεραιότητα στην συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Το Μέγαρο Μαξίμου πέταξε το «γάντι» στη Νέα Δημοκρατία, ζητώντας από την αξιωματική αντιπολίτευση να προσέλθει στην Διάσκεψη των Προέδρων που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα το απόγευμα «με διάθεση να συμβάλλει στη συγκρότησή του». 


Πολιτική «θύελλα» μετά την απόφαση του ΣτΕ
Κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου νωρίτερα την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από την κυβέρνηση να κινηθεί ταχύτατα σε δύο άξονες –τη σύγκληση της Διάσκεψης των Προέδρων και τη συγκρότηση νέου ΕΣΡ και την κατάθεση της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας στη Βουλή ως τη Δευτέρα. 
Στην εν λόγω σύσκεψη συμμετείχαν οι Νίκος Παρασκευόπουλος, Γιώργος Κατρούγκαλος, Νίκος Παππάς, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος αλλά και η Όλγα Γεροβασίλη.  
«Η αξιωματική αντιπολίτευση να αναλάβει τις συνταγματικές της ευθύνες για την συγκρότηση του ΕΣΡ» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, μετά από την σύσκεψη, και εξήγησε ότι στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που θα ρυθμίσει προσωρινά το τηλεοπτικό τοπίο. 
Ξεκαθάρισε δε, ότι αυτή τη φορά δεν θα υπάρχει απολύτως καμία «προσχηματική δικαιολογία».
Οι εξελίξεις μετά την απόφαση του ΣτΕ απασχόλησαν και την τρίωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, το απόγευμα της Πέμπτης. 
Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, που επικαλείται το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο (ΑΠΕ-ΜΠΕ), η κυβερνητική πλευρά ελπίζει να τελειώσει γρήγορα με το ΕΣΡ και να συγκροτηθεί άμεσα σε σώμα, που με τη σειρά του θα προχωρήσει σε διαγωνισμό επί τη βάσει του λεγόμενου «νόμου Παππά». Και αυτό γιατί το ΣτΕ έκρινε, κατά πληροφορίες, αντισυνταγματικό όχι το σύνολο του νόμου αλλά μόνο το άρθρο 2Α για τη δικαιοδοσία του υπουργού. 
ΝΔ: Πρώτα η μεταφορά των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ
Με τη σειρά της, η Νέα Δημοκρατία, δια του εκπροσώπου Τύπου της Γιώργου Κουμουτσάκου, ξεκαθάρισε σήμερα ότι πρώτα θα πρέπει να γίνει η μεταφορά των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ και μετά να συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων. 
«Είναι επιτακτική ανάγκη να οριστικοποιηθεί το νομικό πλαίσιο για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, αντικαθιστώντας τον “νόμο Παππά” που κρίθηκε αντισυνταγματικός, να διασφαλισθεί, δηλαδή, ότι μεταφέρονται όλες οι αρμοδιότητες για την αδειοδότηση και την εποπτεία των καναλιών στο ΕΣΡ» ανέφερε ο ο κ. Κουμουτσάκος, και συμπλήρωσε:« Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, τότε μπορεί να πραγματοποιηθεί η διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση ενός ΕΣΡ με το κύρος που αρμόζει στην αποστολή του, όπως αυτή προβλέπεται από το Σύνταγμα».
Η ανακοίνωση του κ. Κουμουτσάκου προκάλεσε την αντίδραση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, το οποίο εξαπέλυσε «πυρά» εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 
«Τη Δευτέρα θα γίνει σαφές αν η ΝΔ ενδιαφέρεται για την συγκρότηση του ΕΣΡ, ή για την διαιώνιση της αυθαιρεσίας» υπογραμμίζει η σχετική ανακοίνωση, και συμπληρώνει: «Αν, πράγματι, η ΝΔ υποστηρίζει πραγματικά την ανάγκη συγκρότησης και λειτουργίας του ΕΣΡ με τις πλήρεις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα, δεν έχει παρά να σταματήσει το κρυφτό με τους θεσμούς και να προσέλθει, την Δευτέρα στις 5 το απόγευμα στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με διάθεση να συμβάλλει στην συγκρότησή του. Οι υπεκφυγές και τα προσχήματα έχουν τελειώσει». 
Η ίδια ανακοίνωση τονίζει ότι η απόφαση του ΣτΕ είναι δεδομένη και δεσμευτική «είτε συμφωνούμε, είτε διαφωνούμε». 
«Για αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία. Εκτός αν η ΝΔ δεν ενδιαφέρεται για την απόφαση του ΣτΕ και την εφαρμογή της, αλλά για την με κάθε τρόπο παρακώλυση της συγκρότησης του ΕΣΡ, ώστε να μην ρυθμιστεί ποτέ το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Κυριακή κοντή γιορτή. Την Δευτέρα όλος ο ελληνικός λαός θα έχει καταλάβει, πλέον, τι ακριβώς επιθυμεί και επιδιώκει ο κ. Μητσοτάκης» αναφέρει δηκτικά η ίδια ανακοίνωση. 
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου