Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Αυγείο: Αναζητούν το σύγχρονο Ηρακλή που θα δώσει ελπίδα…

Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου, 2016Της Μαρίας Καραμπάτση

Το χωριό του πατέρα του Δημήτρη Αβραμόπουλου


ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ
«Η Κόπρος του Αυγεία» είναι ο πέμπτος άθλος του Ηρακλή και αφορά στην κοπριά που είχε συγκεντρωθεί στους στάβλους του βασιλιά της Ήλιδος Αυγεία, την οποία και καθάρισε ο Ηρακλής μέσα σε μία μόνο ημέρα.
Οι στάβλοι τοποθετούνταν στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα η τοπική κοινότητα Αυγείου του δήμου Ήλιδας και εκεί οφείλεται και το όνομα του χωριού. Μάλιστα, με πρωτοβουλία του νυν Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος κατάγεται από το Αυγείο αφού είναι το χωριό του πατέρα του, το 2011 κατασκευάστηκε και τοποθετήθηκε στο χωριό ένα άγαλμα του Ηρακλή, το οποίο βρίσκεται επί του δρόμου για την Αρχαία Ήλιδα για να είναι ορατό και από τους διερχόμενους.
Μπορεί βέβαια ο Ηρακλής να έκανε εκεί, σύμφωνα με τη μυθολογία, τον πέμπτο άθλο του, το ζητούμενο σήμερα είναι ποιος θα κάνει ένα σύγχρονο άθλο για να μπορέσει το χωριό να ανακτήσει την αίγλη του παρελθόντος…

Λίγοι κάτοικοι, αρκετοί νέοι
Το χωριό έχει 360 εγγεγραμμένους κατοίκους και οι κάτοικοι που ζουν μόνιμα εκεί είναι 310. Μικρός ο αριθμός το ‘συν’ όμως στο συγκεκριμένο χωριό είναι ότι διαμένουν εκεί αρκετοί νέοι, οι οποίοι θέλουν να παραμείνουν μόνιμα και θέλουν να δημιουργήσουν στον τόπο τους, αν και η οικονομική κρίση τους έκοψε τα ‘φτερά’. Επιπλέον, δεν γίνονται με ευκολία γάμοι, αφού δύσκολα νέες κοπέλες πηγαίνουν να ζήσουν σε χωριό, με αποτέλεσμα να μην δημιουργούνται νέες οικογένειες.
Αποτέλεσμα βέβαια αυτής της κατάστασης είναι ότι πριν μερικά χρόνια έκλεισε το Γυμνάσιο που λειτουργούσε στο χωριό, όταν δημιουργήθηκαν τα πολυδύναμα σχολεία και πλέον το κτίριο φιλοξενεί μόνο το δημοτικό σχολείο.  Βέβαια, για να μπορεί να υφίσταται και δημοτικό σχολείο, φοιτούν εκεί εκτός από τα παιδάκια του Αυγείου και τα παιδιά από τις όμορες κοινότητες, δηλαδή τα Καλύβια, την Αρχαία Ήλιδα, τον Άγιο Δημήτριο και το Σώστι.
Τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά εάν οι νέοι δημιουργούσαν τις δικές τους οικογένειες και το βιοτικό επίπεδο θα ήταν διαφορετικό, εάν η οικονομική κρίση δεν είχε χτυπήσει και τα χωριά.
Στα αρνητικά για τους κατοίκους θεωρείται η εφαρμογή του ‘Καποδίστρια’ αρχικά και του ‘Καλλικράτη’ στην πορεία. Δύο θεσμοί που ευνόησαν τις μεγάλες πόλεις, οδήγησαν όμως σε μαρασμό τα χωριά, τα οποία έχασαν την αυτοτέλειά τους και τους οικονομικούς τους πόρους.

Όαση ο Πολιτιστικός Σύλλογος
Και μπορεί το χωριό να ερημώνει και στα καφενεία να συναντάς τα ίδια πρόσωπα, οι κάτοικοι ωστόσο κάνουν μεγάλες προσπάθειες για να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους.
Στα προνόμια του χωριού είναι η λειτουργία του Πολιτιστικού  Συλλόγου  ‘Ο Φυλέας’, που πήρε το όνομά του από τον πρωτότοκο γιο του βασιλιά Αυγεία. Ο Σύλλογος δημιουργήθηκε το έτος 1999 με πρωτεργάτη το σημερινό Αρχιμανδρίτη π. Φιλάρετο Σπανόπουλο. Ο Σύλλογος απαρτίζεται ως επί το πλείστον από γυναίκες, ωστόσο στις δράσεις του έχει τη στήριξη όλου του χωριού και φροντίζει αθόρυβα και χωρίς τυμπανοκρουσίες να έχει ουσιαστική παρουσία στο χωριό.
Μεταξύ των δραστηριοτήτων, η φημισμένη αναβίωση του εθίμου του τρεξίματος της Κουλούρας, ανήμερα του Αγίου Γεωργίου, ενώ πρωτοστατεί σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και άλλα δρώμενα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο χωριό λειτουργεί και Λαογραφικό Μουσείο, που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου. Και δεν σταματούν εκεί, γιατί η δύναμή τους είναι ότι αν και λίγοι, είναι ενωμένοι και μπορούν να κάνουν πολλά…

 Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου