Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Οργανισμός Θυμάτων Σεξουαλικής Κακοποίησης ζητά αποπομπή του π. Μπάρμπα


ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο παναμερικανικής και παγκόσμιας εμβέλειας Οργανισμός SNAP (Survivors Network Abused by Priests, Οργανισμός Υπεράσπισης Θυμάτων Σεξουαλικής Κακοποίησης από Ιερείς), ζητά με ανακοινωθέν του την αποπομπή του ιερέα Θεοδώρου Μπάρμπα, πρωτοσυγκελεύοντος της Μητρόπολης Βοστώνης.
Ο SNAP προβάλλει το αιτιολογικό ότι ο π. Μπάρμπας επέδειξε «χονδροειδή αμέλεια» στην περίπτωση παιδεραστίας του ιερέα Αδαμάντιου Μητρόπουλου από την κοινότητα του Αγίου Γεωργίου στο Μπάγκορ Μέιν.
Ο π. Θεόδωρος Μπάρμπας δεν ανταποκρίθηκε σε τηλεφωνικά και γραπτά μηνύματα του «Εθνικού Κήρυκα». Επίσης δεν στάθηκε δυνατή η επικοινωνία του «Ε.Κ.» με τον Μητροπολίτη Βοστώνης κ. Μεθόδιο, καθότι βρίσκεται στις συνεδριάσεις της Ιερής Επαρχιακής Συνόδου στη Νέα Υόρκη.
Στο ανακοινωθέν του SNAP έχει επισυναφθεί η μήνυση του φερόμενου ως θύματος του κ. Μητρόπουλου η οποία αποτελείται από 44 σελίδες και έχει αριθμό cv-16. Ο φερόμενος ως θύμα κ. Ivan Flanzala 24 ετών σήμερα, ήταν ανήλικος 15 ετών όταν ο τότε ιερέας Αδαμάντιος Μητρόπουλος, 53 ετών, επιδιδόταν σε ομοφυλοφιλικές διαστροφικές δραστηριότητες και πράξεις σε βάρος του παιδιού.
Πολλές φορές το παιδί διανυκτέρευε στο σπίτι του κ. Μητρόπουλου προκειμένου το πρωί της άλλης ημέρας να πάει να υπηρετήσει ως ιεροπαίδι μέσα στο Ιερό Βήμα. Υπογραμμίζεται ότι από σεβασμό προς την Εκκλησία και την ιεροσύνη δεν αναφερόμαστε λεπτομερώς στις διαστροφικές πράξεις του κ. Μητρόπουλου σε βάρος του τότε 15χρονου αγοριού που διαλαμβάνονται στα δικαστικά έγγραφα.
Η μήνυση στρέφεται εναντίον της κοινότητας του Αγίου Γεωργίου του Μπάγκορ στην οποία υπηρέτησε επί 13 χρόνια ως ιερατικός προϊστάμενος, της Μητρόπολης Βοστώνης, του πρωτοσυγκελλεύοντος Θεοδώρου Μπάρμπα, του Μητροπολίτη κ. Μεθοδίου, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής εδρεύουσα στη Νέα Υόρκη αιτιάζοντας ότι επέδειξαν αμέλεια καθότι ο κ. Μητρόπουλος ως ιερεύς τύγχανε υπό την εποπτεία τους.
Ο κ. Μητρόπουλος σήμερα εκτίει ποινή φυλάκισης δώδεκα ετών και από όσο μπορεί να γνωρίζει ο «Ε.Κ.» είναι φυλακισμένος στο Maine Correctional Center στην πόλη Windham του Μέιν, ενώ η πιο πιθανή ημερομηνία για την αποφυλάκισή του είναι η 14η Μαΐου του 2020.
Υπογραμμίζεται ότι μόλις έγιναν γνωστές οι διαστροφικές δράσεις και συμπεριφορές και η σύλληψή του από την Αστυνομία, τον Σεπτέμβριο του 2014, ο Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος τον έθεσε αμέσως σε αργία από κάθε ιεροτελεστία και διοικητική ευθύνη της κοινότητας και στη συνέχεια προέβη στην καθαίρεσή του.
Τονίζεται ότι το θύμα είπε ότι δεν είχε αναφέρει σε κανέναν τίποτε για την κακοποίηση που είχε υποστεί από τον Μητρόπουλο, έως ότου πληροφορήθηκε από τον Τύπο ότι είχε συλληφθεί για κατοχή παιδικής πορνογραφίας και βιντεοσκόπησης γυναίκας εν αγνοία της μέσα στο σπίτι του.
Σύμφωνα με τη μήνυση, το θύμα τηλεφώνησε στην οικογένειά του, συναντήθηκαν και τους απεκάλυψε τα πάντα. Με την προτροπή της οικογένειάς του τηλεφώνησε στον αστυνομικό ντέντεκτιβ Tim Shaw και έδωσε πλήρη αναφορά.
Ο πρώην ιερέας Αδαμάντιος Μητρόπουλος, ο οποίος ήταν επί 13 χρόνια ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Γεωργίου στο Μπάγκορ Μέιν, συνελήφθη το απόγευμα της Δευτέρας 15 Σεπτεμβρίου 2014, με τις κατηγορίες της κατοχής παιδικής πορνογραφίας και φωτογράφησης γυναίκας χωρίς την άδειά της, όπως έγραψε εκτενώς ο «Εθνικός Κήρυξ» στις 16 Σεπτεμβρίου του 2014.
Συγκεκριμένα, είχε τοποθετήσει κρυφή κάμερα και βιντεοσκόπησε συγγενικό πρόσωπο της συζύγου του, η οποία τους επισκεπτόταν το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Σεπτεμβρίου του 2014 και η οποία αντιλήφθηκε την κάμερα όταν πήγε να κάνει μπάνιο. Τον αντιμετώπισε και στη συνέχεια πήγε με το υλικό στην Αστυνομία, η οποία διενήργησε έλεγχο στον υπολογιστή του κ. Μητρόπουλου και ανακάλυψε την ύπαρξη εκατοντάδων φωτογραφιών παιδικής πορνογραφίας.
Ο «Ε.Κ.» την Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014 αποκάλυψε την ένορκη κατάθεση του ντέντεκτιβ, σύμφωνα με την οποία ο κ. Μητρόπουλος είχε προϊστορία σε βιντεοσκοπήσεις αφού βιντεοσκόπησε στο μπάνιο εν αγνοία της κάποια ενορίτισσά του, ενώ κοιμήθηκε μαζί με δύο αγόρια 15 ετών από την κοινότητα του Αγίου Γεωργίου πάνω σε καναπέ στο σαλόνι του σπιτιού του, των οποίων άγγιξε τα γεννητικά τους όργανα.
Ο κ. Μητρόπουλος δήλωσε ενοχή στις προαναφερθείσες κατηγορίες και η δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ann Murray, του επέβαλλε πέρα από τη φυλάκιση των εξίμισι ετών και τριετή περίοδο δοκιμαστικής επιτήρησης (probation) έπειτα από την αποφυλάκισή του, καθώς επίσης και την υποχρέωση να σημειωθεί εφ’ όρου ζωής ως παιδεραστής στους καταλόγους σεξουαλικών εγκλημάτων της πολιτείας του Μέιν στους οποίους εγγράφονται οι παιδεραστές.
Στο ανακοινωθέν του SNAP συμπεριλαμβάνεται δήλωση του δικηγόρου του φερόμενου ως θύματος, Verne Paradie στην οποία αναγράφεται πως «καθώς ερευνούσαμε την παρούσα υπόθεση, η οποία κατέληξε σε πολλαπλή ποινική καταδίκη του Αδαμάντιου Μητρόπουλου ως Ελληνορθόδοξου ιερέα, βρήκαμε αλλεπάλληλα και ενοχλητικά τεκμήρια πως η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, συμπεριλαμβανομένης και μίας κατηγορίας παιδεραστίας το 1983 για τον κ. Μητρόπουλο σχεδόν σίγουρα ήταν διαθέσιμα στον πρωτοσύγκελο».
Συμπληρώνει πως «ως πρωτοσύγκελος ήταν απευθείας υπεύθυνος για τον Μητρόπουλο».
Ο διευθυντής του Οργανισμού SNAP, κ. David Chohessy με δήλωσή του ζητά την απομάκρυνση του π. Μπάρμπα από τη θέση του. Τονίζεται ότι ο Οργανισμός SNAP λόγω του σκανδάλου παιδεραστίας των Ρωμαιοκαθολικών κληρικών τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, έχει αποκτήσει παγκόσμια εμβέλεια.
Επίσης την αποπομπή του π. Μπάρμπα ζητά και ο Ελληνορθόδοξος ιερέας Εμμανουήλ Λέμελσον, ιδρυτής του Οργανισμού Lantern Foundation, από την Βοστώνη.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου