Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Μνήμη των Αγίων και Θεοφόρων Πατέρων της Ζ’ Οικουμενικής Συνόδου

 Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου, 2016



Η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία τιμά τη μνήμη των 367 επισκόπων, οι οποίοι πήραν μέρος στην Έβδομη Οικουμενική Σύνοδο (24 Σεπτεμβρίου – 13 Οκτωβρίου 787), με αντικείμενο την καταδίκη της Εικονομαχίας. Γιορτάζεται κάθε χρόνο την Κυριακή, μεταξύ 11ης και 17ης Οκτωβρίου.
Η Ζ’ Οικουμενική Σύνοδος ή Β’ Σύνοδος της Νικαίας συγκλήθηκε στη Νίκαια της Βιθυνίας (σημερινό Ιζνίκ Τουρκίας), με πρωτοβουλία της εικονόφιλης Ειρήνης της Αθηναίας, που ασκούσε την εξουσία στο Βυζάντιο ως επίτροπος του ανήλικου γιου της Κωνσταντίνου ΣΤ’. Συμμετείχαν 372 επίσκοποι, με προεδρεύοντα τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Ταράσιο.
Η Σύνοδος αποκήρυξε την εικονομαχική σύνοδο της Ιερείας, που είχε συγκαλέσει το 754 ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Ε’, καταδίκασε τους Εικονομάχους πατριάρχες και επισκόπους και αποκατέστησε την τιμή των εικόνων με βάση τη θεολογία του Ιωάννη του Δαμασκηνού.
Έτσι, με την απόφασή της η σύνοδος της Νικαίας έθεσε τέλος στον πρώτο γύρο της Εικονομαχίας (726-787), της πολιτικοθρησκευτικής διαμάχης που συντάραξε τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία για περίπου ένα αιώνα και απείλησε τη συνοχή της. Οι εικονομάχοι πρέσβευαν την απαγόρευση απόδοσης από τους πιστούς θρησκευτικής τιμής και σεβασμού στις εικόνες, ακόμη και τη φιλοτέχνηση εικόνων.
Θα ακολουθήσει κι ένας δεύτερος γύρος, από το 813 έως το 843, οπότε άλλη μία γυναίκα, η εικονόφιλη Θεοδώρα, που βασίλευε ως επίτροπος του ανήλικου γιου της Μιχαήλ Γ’, θα συγκαλέσει την ενδημούσα Σύνοδο της Κωνσταντινουπόλεως (843), η οποία θα καταδικάσει οριστικά και αμετάκλητα την Εικονομαχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου