Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Η Διονυσία Αυγερινοπούλου μιλά στον «Ε.Κ.» για Ομογένεια, επιστροφή της σε Ελλάδα και την κρίση

Του Θεόδωρου Καλμούκου 


Η δικηγόρος και πρώην βουλευτής Ηλείας Διονυσία Αυγερινοπούλου. Φωτογραφία: "Ε.Κ." Θεόδωρος Καλμούκος
ΒΟΣΤΩΝΗ. Το εγκώμιο της Ομογένειας έπλεξε με συνέντευξή της στον «Εθνικό Κήρυκα» η πρώην βουλευτής Ηλείας της ΝΔ, Δρ. Διονυσία Αυγερινοπούλου, η οποία βρέθηκε στη Βοστώνη για μία μόνο ημέρα με αφορμή τις ομιλίες του προέδρου της ΝΔ κ. Μητσοτάκη στα πανεπιστήμια Harvard και Tufts.
Η Δρ. Αυγερινοπούλου αισθάνεται η ίδια ότι ανήκει και στην Ομογένεια αφού πέρασε πολλά χρόνια κοντά της. Είπε ότι «η Ομογένεια είναι μία πολύ ζωντανή Κοινότητα εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες» και συμπλήρωσε πως «έρχομαι συχνά διότι εδώ έκανα το μεγαλύτερο μέρος των σπουδών μου, εργάσθηκα, έχω συνεργάτες, γνωστούς και φίλους που αγαπώ ιδιαίτερα».
Είναι μία νέα γυναίκα με εξαιρετικές σπουδές στον Νομικό Κλάδο. Γεννήθηκε το 1975 και μεγάλωσε στη Ζαχάρω του Νομού Ηλείας. Αποφοίτησε αριστούχος από τη Νομική Σχολή Αθηνών και με υποτροφίες. Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου Περιβάλλοντος στη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου Georgetown στην Ουάσιγκτον. Είναι Διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης.
Εργάστηκε ως ειδική επιστήμων στο Κέντρο Περιβαλλοντικού Δικαίου και Πολιτικής και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale, καθώς και στο Κέντρο Δικαίου Περιβάλλοντος και Χρήσεων Γης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Η Δρ. Αυγερινοπούλου είπε ότι «οι Νομικές Σχολές των αμερικανικών πανεπιστημίων είναι πάντοτε πηγή νέας γνώσης και νέων ιδεών».

Φωτογραφία: «Ε.Κ.» Θεόδωρος Καλμούκος

Επέστρεψε στην Ελλάδα το 2009, κατόπιν προσκλήσεως του τότε πρωθυπουργού κ. Καραμανλή να μπει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Είπε ότι «ο κ. Καραμανλής ήθελε να βάλει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας νεότερους ανθρώπους, οι οποίοι ήξεραν την καινούργια ατζέντα, τα περιβαλλοντολογικά θέματα, τα διεθνή και βέβαια πολύ καλά τις ελληνικές θέσεις, κι έτσι επέστρεψα μέσα σε λίγες ώρες στην Ελλάδα».
Οταν την ρωτήσαμε αν μετάνιωσε που επέστρεψε στην Ελλάδα, απάντησε: «όχι, δεν θα μετάνιωνα ποτέ να επιστρέψω και να περάσω χρόνο στη χώρα μου, που είναι μία από τις πιο όμορφες χώρες του κόσμου, αγαπημένη, πανέμορφη, δημιουργική και από την άλλη η χώρα μας αυτή την εποχή βρίσκεται σε ανάγκη κάθε δυνατής στήριξης».
Στην ερώτηση πώς και γιατί έφτασε η Ελλάδα στη σημερινή κρίση, είπε: «νομίζω ότι υπήρχαν πάρα πολλές και διαφορετικές αιτίες. Φυσικά δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε την παγκόσμια οικονομική κρίση η οποία επηρεάζει όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Οταν έχεις φτάσει σ’ ορισμένο σημείο ανάπτυξης οικονομίας είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσεις αυτή την ανάπτυξη.
Από την άλλη, όμως, φαίνεται ότι η Ελλάδα η οποία είναι μία χώρα πολύ προκομμένων ανθρώπων, οι οποίοι γνώριζαν πολύ καλά την επιχειρηματικότητα, από την εποχή του 1980 στηρίχθηκε ιδιαίτερα στις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στον δανεισμό, μπήκαν νέα χρήματα τότε στη χώρα και επαναπαυθήκαμε ότι αυτά τα χρήματα θα διαρκέσουν για πάντα.

Δυστυχώς οι επιδοτήσεις δεν δόθηκαν εκεί που θα έπρεπε σε μεγάλο βαθμό, άρα η χώρα μας απέκτησε τις υποδομές που χρειαζόταν για να προχωρήσει στη σύγχρονη εποχή και από την άλλη ο δανεισμός έφερε νέο δανεισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση Καραμανλή το 2008 αναγκάστηκε να πάρει δάνεια για να αποπληρώσει προηγούμενα δάνεια κι έτσι έχουμε μπει σ’ έναν φαύλο κύκλο».
Πρόσθεσε ακόμα, πως «το 2010 το μείγμα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθήθηκε τόσο από την Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν ήταν το σωστό, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι η μόνη χώρα που μέχρι σήμερα δεν έχει βγει από μνημόνιο και δεν ξέρουμε πότε θα βγει».
Στην ερώτηση αν έχουν ευθύνες για το κατάντημα της χώρας τα κόμματα που κυβέρνησαν, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, ανέφερε πως «κατ’ αρχάς θεωρώ ότι έχουν ευθύνες οι ίδιοι οι διεθνείς οργανισμοί. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους υπόλοιπους θεσμούς είναι εκεί για να προωθήσουν το Ευρωπαϊκό όραμα το οποίο έχει να κάνει με την αλληλεγγύη και την ανάπτυξη όλων των κρατών κι όχι για να εκμεταλλευτεί κανένα κράτος. Προκειμένου να αποφευχθεί μία μεγαλύτερη οικονομική κρίση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Ελλάδα αναγκάστηκε να μπει σ’ ένα αυστηρό πρόγραμμα, δηλαδή θυσιάστηκε κατά κάποιο τρόπο».
«Το ΔΝΤ κακώς έσπασε τους όρους εκείνη τη στιγμή, διότι η Ελλάδα έδινε χρήματα στο Ταμείο, ποτέ δεν θα μπορούσε να πάρει. Πήρε χρήματα με λάθος όρους και τώρα θέλει να βγει το ΔΝΤ και πάλι με λάθος όρους», συμπλήρωσε.
Και συνέχισε: «Ηταν μία λανθασμένη επιλογή του κ. Γεωργίου Παπανδρέου το 2010 η συμφωνία που έκανε με το ΔΝΤ και το πρώτο μνημόνιο που υπογράφτηκε. Από εκεί και πέρα όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν δεν κατάφεραν να εμφυσήσουν στον Ελληνα πολίτη τις τελευταίες δεκαετίες την ανάγκη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, της επιχειρηματικότητας και ίσως τον διευκόλυναν παραπάνω από αυτό που έπρεπε».
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου