Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Πάτησε… γκάζι και χάθηκε η μπάλα!


Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου, 2016
Αυτός ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να χάσει από κανέναν στο Καραϊσκάκη. Αμέτρητες επιθέσεις, συνεχείς φάσεις, ρυθμός και πολλά γκολ συνέθεσαν ένα σκηνικό που θύμιζε ηφαίστειο σε έκρηξη. Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για το αποθεωτικό 4-1 του Ολυμπιακού και τη νοοτροπία του Μπέντο. Απολαυστικός, καταιγιστικός, θεαματικός, ασταμάτητος. Με αυτές τις τέσσερις λέξεις μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς την εμφάνιση του Ολυμπιακού κόντρα στην Αστάνα. Υπήρχαν στιγμές που έβλεπες την ομάδα του Καζακστάν να προσπαθεί να αμυνθεί στις αμέτρητες επιθέσεις των «ερυθρολεύκων» και τους λυπόσουν…
Εντάξει, η διαφορά κλάσης και ποιότητας ήταν εμφανής. Ακόμη κι όταν ο πιτσιρικάς Ρέτσος σημάδεψε τον τερματοφύλακα όταν έκανε κεφαλιά απέναντί του ανενόχλητος, δεν άνοιξε… μύτη στο «Καραϊσκάκη». Το ίδιο συνέβη κι όταν ο βοηθός σήκωσε λανθασμένα τη σημαία για οφσάιντ σε επέλαση του Σεμπά, ο οποίος γύρισε την μπάλα σε κενό τέρμα όταν ακόμη δεν είχε ανοίξει το σκορ.
Φαινόταν ότι ήταν θέμα χρόνου να μπει το πρώτο γκολ και να έρθουν ακόμη περισσότερα. Έβγαλε τρομερή ενέργεια, εξαιρετικούς συνδυασμούς και ατελείωτη πίεση ο Ολυμπιακός πάνω στο χορτάρι. Με έναν Φορτούνη να κάνει σλάλομ σαν σκιέρ, τον Σεμπά να οργώνει την αριστερή πτέρυγα και τον Ελιουνούσι να παραδίδει μαθήματα τριγωνομετρίας, η ροή του αγώνα είχε καθοριστεί από το ξεκίνημα.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ Η ΑΣΤΑΝΑ

Οι παίκτες της Αστάνα δεν μπορούσαν να παρακολουθήσουν σε αυτούς τους ρυθμούς. Το μόνο που επιδίωξαν ήταν να πιέσουν στο μέτρο του δυνατού στην τετράδα της άμυνας του Ολυμπιακού, μπας κι οδηγήσουν σε κάποιο λάθος. Το πέτυχαν 2-3 φορές, αλλά ήταν πολύ λίγες για να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην εστία του Λεάλι, έστω κι αν ο Ιταλός τους έκανε δώρο το γκολ της τιμής.
Όλα όσα έγιναν στο τερέν του «Καραϊσκάκη» δεν ήταν απόρροια της ατομικής ποιότητας των γηπεδούχων. Ήταν και απόρροια σωστής εφαρμογής του αγωνιστικού πλάνου που είχε σχεδιάσει ο προπονητής. Με τον Φορτούνη πολύ κοντά και αρκετές φορές δίπλα στον μαχητικό όσο και ομαδικό Καρντόσο, η διάταξη έμοιαζε περισσότερο με 4-4-2.
Η τετράδα που σχημάτιζαν πιέζοντας στην ευθεία με Μιλιβόγεβιτς, Μάρτινς, οι Ελιουνούσι, Σεμπά δεν επέτρεψαν στην ομάδα του Καζακστάν να πάρει ανάσα. Από ένα σημείο και μετά, άλλωστε, κάθε δύο λεπτά είχαμε φάση για τον Ολυμπιακό.

ΣΑΝ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΠΟΥ ... ΞΥΠΝΑ

Το ακόμη πιο εντυπωσιακό ήταν ότι οι πάσες έφευγαν κάθετα στην πλάτη της άμυνας της Αστάνα χάρη στις πολύ καλές κινήσεις στο όριο του οφσάιντ. Κάπως έτσι σκόραραν οι δύο εξτρέμ του Ολυμπιακού, ενώ το πρώτο γκολ ήταν ποίημα του Φορτούνη και ευγενική προσφορά στον Φιγκέιρας για να το… απαγγείλει.
Είναι σαφές ότι η ζυγαριά έγειρε για μία ακόμη φορά προς την επίθεση με παράλληλες προωθήσεις πάνω από τη μεσαία γραμμή και των δύο μπακ. Οι «ερυθρόλευκοι» πίεσαν μαζικά από τη μέση και μπροστά, με διπλές και τριπλές καλύψεις στην μπάλα, με αποτέλεσμα να κόβουν την τροφοδοσία της Αστάνα πριν οι παίκτες της γυρίσουν κατά μέτωπο ή φτάσουν στη σέντρα.
Ο ρυθμός που έδωσε ο Ολυμπιακός, κυρίως στο πρώτο ημίχρονο, κι όσο είχαμε παιχνίδι, θύμιζε έκρηξη ηφαιστείου. Δεν είναι τυχαίο ότι μπήκαν 3 γκολ μέσα σε διάστημα δέκα λεπτών, σε μια καμπή του παιχνιδιού που υπήρχε μόνο μία ομάδα μέσα στο γήπεδο.

Ο ΜΠΕΝΤΟ ΘΕΛΕΙ ΓΚΟΛ

Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι «ερυθρόλευκοι» είναι τα αβίαστα λάθη στην άμυνα, όταν ο αντίπαλος πιέζει στην πρώτη πάσα. Αν η μπάλα φτάσει στα πόδια του Μιλιβόγεβιτς ή του Μάρτινς, όλα καλά. Αυτοί οι δύο ξέρουν πώς να την κρατήσουν και πώς να την μοιράσουν. Το πρόβλημα είναι να φτάσει μέχρι εκεί, καθώς πλην Φιγκέιρας, οι άλλοι τρεις αμυντικοί δεν έχουν εύκολη την μεταβίβαση όσο υπάρχει πρέσινγκ από τους αντιπάλους.
Βέβαια, ο Μπέντο είναι –ξεκάθαρα πλέον- προπονητής της επίθεσης. Θέλει η ομάδα του να βάζει όσα περισσότερα γκολ μπορεί κι ας φάει κιόλας. Βέβαια, άλλο είναι να δεχθείς γκολ αν ο αντίπαλος εκδηλώσει μια καλή επίθεση κι άλλο να το δωρίσεις. Σε τέτοιες στροφές, βέβαια, που θέλει την ομάδα του ο Πορτογάλος θα ήταν αφύσικο να μη γίνουν και λάθη.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Ολυμπιακός έχει ρολάρει για τα καλά, δεν επηρεάζεται από απουσίες ή αλλαγές και βγάζει αυτά που θέλει ο προπονητής του στο γήπεδο σε ένα μείγμα εκρηκτικό και ενίοτε μεθυστικό. Όσο για τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ, αν οι πρωταθλητές πιάσουν ανάλογη απόδοση, το έργο των παικτών του Ίβιτς θα είναι εκ προοιμίου πολύ δύσκολο. Πάρα πολύ…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου