Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει την οικονομική κρίση

The Fletcher School of Law and Diplomacy at Tufts University in Boston hosted a lecture, titled “Greece’s Turn? Litmus Test for Europe,” on Thursday and Friday, October 13-14

Πολύ ενδιαφέρον είχε το “Φόρουμ” στο FLETCHER SCHOOL του Tufts University που έγινε την Πέμπτη και την Παρασκευή, 13 & 14 Οκτωβρίου με θέμα: Greece's Turn? LITMUS TEST FOR EUROPE.

Στο φόρουμ συμμετείχαν πολλά και “τρανταχτά” ονόματα που παίζουν η έπαιξαν ρόλο στην οικονομικό-πολιτική κατάσταση της Ελλάδας και όχι μόνο. Μεταξύ αυτών ήσαν και οι Λουκάς Παπαδήμος ο “φερτός” Πρωθυπουργός στην κυβέρνηση συνασπισμού Νέας Δημοκρατίας με αρχηγό τον Αντώνη Σαμαρά και το ΠΑΣΟΚ με αρχηγό τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Επίσης συμμετείχαν οι: Κυριάκος Μητσοτάκης, αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γεώργιος Αλογοσκούφης ο οποίος είναι στην Έδρα Καραμανλή στο Πανεπιστήμιο Tufts, ο James Stavridis Κοσμήτωρ της Σχολής της Διπλωματίας του Tufts University, πρώην ναύαρχος του Αμερικάνικου Ναυτικού και διοικητής του ΝΑΤΟ (2009-2013)ο Charles Dalaras οικονομολόγος με διεθνή καριέρα όπως διευθυντής της J.P. Morgan & Company και διευθυντής του Institute International Finance (IIF) US Treasury Department υπό την προεδρεία του Ronald Reagan & George W.H. Bush μεταξύ των άλλων. Η Όλγα Κεφαλογιάννη πρώην υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας, νυν βουλευτή, ο Γεώργιος Χουλιαράκης υφυπουργός Οικονομικών της σημερινής κυβέρνησης Συνασπισμού (ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ), καθηγητές πανεπιστημίων, τεχνοκράτες, διπλωμάτες, δημοσιογράφοι όπως Αλέξης Παπαχελάς, Γιάννης Παλαιολόγος και πολλοί άλλοι.

Δύο ημέρες κράτησε το συνέδριο για την Ελλάδα στο Πανεπιστήμιο Tufts στη Βοστώνη συμμετείχαν πολλοί παράγοντες του ακαδημαϊκού χώρου, του πολιτικού χώρου και της οικονομίας.
Κύριο θέμα ήταν η Ελλάδα του σήμερα, πως έφτασε έως εκεί και τι θα μπορούσε να γίνει.   Το οικονομικό πρόβλημα στην Ελλάδα δεν ξεπεράστηκε όπως στην Ιρλανδία, Πορτογαλία και Κύπρο.
 Ένας ένας οι συμμετέχοντες διατύπωσαν τη γνώμη τους και έδωσαν απαντήσεις σε ερωτήσεις.
Αναφέρθηκαν γιατί και πως έφτασε η Ελλάδα σε αυτό το οικονομικό χάλι.
Αρκετοί από τους ομιλητές αναφέρθηκαν ότι έχουν ευθύνη προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία απλώς έκανε “εισηγήσεις” ενώ τα τελευταία χρόνια “κατευθύνει” την Ελληνική Κυβέρνηση για να αυξήσει τους πόρους και να κόψει τις παροχές.
Είναι γεγονός ότι μετά το Brexit το Grexit συνεχώς είναι στην επιφάνεια με τη διαφορά ότι η Μεγάλη Βρετανία δεν ήταν στην Ευρώ-ζώνη ενώ η Ελλάδα είναι οπότε δεν ξέρουν τι θα ήταν τα επακόλουθα για την ίδια την Ευρώπη με ένα Grexit.
Η Γενική εντύπωση που δόθηκε ήταν ότι η Γερμανία είναι αυτή που ηγείται της Ευρώπης. Το γεγονός ότι στο πρώτο ήμισυ του 2017 θα γίνουν εκλογές και δημοψηφίσματα σε τέσσερις Ευρωπαϊκές χώρες ανεβάζει το θερμόμετρο στην Ευρώπη.
Σε ερώτηση στον Charles Dalaras σχετικά με την Ελλάδα και τα μνημόνια απάντησε ότι: Η Ελλάδα βρέθηκε κοντά στην οικονομική καταστροφή και για να αντεπεξέλθει η χώρα στις οικονομικές απαιτήσεις για να λειτουργήσει το κράτος έπρεπε να πάρει δάνεια και να κάνει περικοπές τα οποία όπως φαίνεται δεν ήταν αρκετά για να ορθοποδήσει η χώρα. Έτσι είχαμε το 1ο, 2ο και τρίτο μνημόνιο. Ακόμα η οικονομία της χώρας δεν έχει ορθοποδήσει και μάλλον θα χρειαστεί και τέταρτο μνημόνιο.” Διευκρίνισε ότι δεν είναι τόσο εύκολο να ανακάμψει η Ελληνική Οικονομία εάν δεν κατέβει το χρέος.
Σε συζήτηση με τον κ. Λουκά Παπαδήμο:
-Κύριε Πρωθυπουργέ, πως εσείς γίνατε πρωθυπουργός της Ελλάδας;
-Τα δύο μεγάλα κόμματα δεν τα βρίσκαν και μου ζητήθηκε να συμβάλω για να συνυπάρξουν τα δύο μεγάλα κόμματα στη δημιουργία κυβέρνησης.
-Και το “λαχείο” έπεσε σε εσάς. Γιατί όμως σε εσάς και γιατί όχι μία οικουμενική Κυβέρνηση;
-Τα δύο μεγάλα κόμματα το ζήτησαν.
-Γιατί όμως ο Λουκάς και όχι ο Κώστας, ο Νίκος, ο Γιάννης...
-Γνώριζα την πολιτικό-οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και αφού μου ζήτησαν να βοηθήσω αυτό έκανα.
Εδώ φάνηκε ότι ο κ. Παπαδήμος αισθάνθηκε “στριμωγμένος” και το πρόσωπό του ήταν κόκκινο.
-Δεν μου απαντάτε κ. Πρωθυπουργέ αλλά αντιλαμβάνομαι ότι ίσως ήταν και ξένοι παράγοντες που σας ζήτησαν να αναλάβετε την πρωθυπουργία της Ελλάδας. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν απάντησε αλλά χαμογέλασε.
Σε άλλη ερώτηση:
-Τι νομίζεται ότι θα γίνει με την σημερινή οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα;
-Πρέπει να μειωθεί το χρέος. Αυτή τη στιγμή το χρέος είναι δυσβάσταχτο και πρέπει να μειωθεί για να γίνει βιώσιμο.
Διέκρινα στους συμμετέχοντες στο φόρουμ ότι ήσαν καλά ενημερωμένοι για το κάθε τι που συμβαίνει στην Ευρώπη και στην Ελλάδα και δεν εννοώ μόνο τους Ελληνικής καταγωγής αλλά και Ευρωπαίους και Αμερικάνους.
Μετά από τα όσα ακούσαμε στο φόρουμ η εκτίμησή μας είναι ότι α) για να γίνει βιώσιμο το χρέος πρέπει να κατέβει σε βιώσιμο επίπεδο για τη χώρα, β) εάν το (α) δεν δουλέψει μπορεί η Ελλάδα να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να πάει στη δραχμή ή και σε άλλο νόμισμα και αυτό μπορεί να γίνει για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα (μικρό ή μεγάλο) κάτι το οποίο θα ταράξει τόσο την Ευρώπη όσο και την ευρύτερη περιοχή με όποιες επιπτώσεις δεδομένου ότι στα οικονομικά θέματα μπορεί να προστεθούν και άλλα, ακόμα και αλλαγές συνόρων!
Το φόρουμ ήταν ενημερωτικό και σημαντικό γιατί ακούστηκαν πολλές γνώμες, άλλες φιλολογικού περιεχομένου και άλλες με βάση κάποιον στοιχείων. 
 Δεν νομίζω όμως ότι τα είπαν όλα και αυτό είναι που πρέπει να μας απασχολεί για το μέλλον της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βασίλης Καυκάς, Βοστώνη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου