Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
ΣΤΗ ΦΑΡΜΑ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ
Τη μοναδική φυλή των «γεωργαλίδικων» αλόγων της Πηνείας τίμησαν χθες το πρωί οι κάτοικοι της περιοχής μαζί με πλήθος πολιτών από όλη την Ηλεία αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα στη φάρμα Πολυζωγόπουλου στο Σιμόπουλο .Στην ξεχωριστή εκδήλωση, που διοργανώθηκε για 3η σερί χρονιά, φέτος συμμετείχαν πάνω από 60 ιδιοκτήτες αλόγων από διάφορα μέρη της Ελλάδας (Πύλος, Σπάρτη, Πάτρα, Βόνιτσα, Μέτσοβο, Κρήτη), οι οποίοι προσέφεραν μοναδικό θέαμα στο κοινό που επισκέφθηκε τη φάρμα.
Με τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής και φαγητού, ο κόσμος είχε την ευκαιρία να θαυμάσει από κοντά πανέμορφα και επιβλητικά άλογα της σπάνιας φυλής Πηνείας, τα οποία διαγωνίστηκαν μεταξύ τους, κερδίζοντας το χειροκρότημα των παρευρισκομένων.
Όπως δήλωσε ο γ.γ του Ιππικού συλλόγου Αμαλιάδας – Πηνείας «Αμαλία», Αλέξανδρος Νησιώτης, στόχος είναι η εκδήλωση να μετεξελιχθεί σε θεσμό, καθώς η προσέλευση του κόσμου αλλά και η συμμετοχή των ιδιοκτητών αλόγων αυξάνεται κάθε χρόνο.
«Δώσαμε μια υπόσχεση στον κόσμο εδώ και τρία χρόνια, ότι ήρθαμε για να μείνουμε. Αυτό έχουμε εφαρμόσει και από χρονιά σε χρονιά η επιτυχία είναι όλο και μεγαλύτερη. Ξεκίνησαμε με 30 άλογα, πέρυσι ήγαμε στα 45 και φέτος θα ξεπεράσουμε τις 60 συμμετοχές, ενώ είναι αξιοσημείωτη και η ανταπόκριση των πολιτών στην εκδήλωση. Ευελπιστούμε ότι ο κόσμος θα ανταποκρίνεται κάθε χρόνο από εδώ και πέρα και να έχουμε επιτυχία, ώστε να μπορούμε ναδείχνουμε στον κόσμο την όμορφη φυλή του πηνειώτικου αλόγου», δήλωσε ο κ.Νησιώτης.
Ο Κώστας Παναγόπουλος, εκ των παλαιότερων και εμπειρότερων αλογάρηδων της Πηνείας, τόνισε ότι όσοι συμμετέχουν στην εκδήλωση, δεν έχουν καμία οικονομική βοήθεια και κάθε χρόνο έρχονται με δικά τους χρήματα, μόνο και μόνο επειδή έχουν μεράκι με τα άλογα, και στη συνέχεια ανέλυσε την ιστορική σημασία των αλόγων της Πηνείας.
«”Όποιος δεν είναι μερακλής, του πρέπει να αποθάνει σε τούτον τον ντουνιά τσάμπα τον τόπο πιάνει”, λέει μια κρητική μαντινάδα. Οι ιδιοκτήτες των αλόγων δεν έχουν επιδοτηθεί, από το μεράκι τους έρχονται οικειοθελώς. Το πηνειώτικο άλογο είναι αρχαιοελληνικό, εικονίζεται σε μακεδονικά νομίσματα και ο Βουκεφάλας κατά 80% ήταν γεωργαλίδικο άλογο, δηλαδή πάει τα δύο πόδια μπροστά, δύο δεξιά δύο αριστερά χωρίς να καλπάζει, σε μεταφέρει χωρίς να κινείται και χωρίς να τα πετάει τα εμπορεύματα ή να κόβει τα σκοινιά. Στη Κρήτη και στη Βόνιτσα έχουν πάρα πολλά τέτοια άλογα. Το πηνειώτικο άλογο σώθηκε γιατί είναι ζωικό κεφάλαιο της πατρίδας μας και είναι παγκόσμια αναγνωρισμένο ως άλογο που εκπροσωπεί την Ελλάδα παντού αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει κρατικός φορέας να βοηθήσει στην κατεύθυνση», επισήμανε ο κ.Παναγόπουλος, συγχαίροντας τον σύλλογο για την εκδήλωση και ζητώντας από τη δημοτική αρχή να συμβάλει στην αύξηση του πληθυσμού των αλόγων στην Πηνεία.
Το σπάνιο χάρισμα των αλόγων

Ο δήμαρχος Ήλιδα, Χρ. Χριστοδουλόπουλος, τόνισε ότι ο δήμος θα είναι αρωγός στην εκδήλωση με στόχο την καθιέρωσή της σε θεσμό και την ανάδειξή της.
«Έχουμε κάθε δικαίωμα να καθιερώσουμε την εκδήλωση. Είναι τα άλογα του τόπου μας, τα γεωργαλίδικα τα πηνειώτικα.. Πρέπει να προχωρήσουμε και εμείς, όχι μόνο ο δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης με τη ράτσα τους αλλά και με τα δικά μας άλογα να το καθιερώσουμε. Χαίρομαι που έχουν έρθει ιππείς από όλη την ευρύτερη περιφέρεια. Όπου υπάρχει «Γεωργαλίδικο» άλογο, πρέπει να έρχεται εδώ σε αυτή τη γιορτή», υπογράμμισε ο κ.Χριστοδουλόπουλος, αποδίδοντας τα εύσημα στους διοργανωτές, τους συμμετέχοντες και στον κόσμο παρακολούθησε την εκδήλωση.
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου