Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Οι καταγγελίες για πραξικόπημα, η εκδίκηση Στουρνάρα και η ανησυχία στην Ελλάδα

Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου, 2016EΚΤΕΝΕΣ ΑΡΘΡΟ ΤΩΝ FINANCIAL TIMES

Η έφοδος στα γραφεία της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα προκαλεί ανησυχία στην Ελλάδα, είναι ο τίτλος των Financial Times, σε εκτενές δημοσίευμα για αυτή την εξέλιξη.


Οι καταγγελίες για πραξικόπημα, η εκδίκηση Στουρνάρα και η ανησυχία στην Ελλάδα «Κάποιοι βλέπουν εκδίκηση του ΣΥΡΙΖΑ πίσω από τις ενέργειες των εισαγγελέων σχετικά με τη σύζυγο του κεντρικού τραπεζίτη», αναφέρει η εφημερίδα, που φιλοξενεί και δήλωση δικαστικού, ο οποίος κάνει λόγο για παρεμβάσεις.
«Ηξερα ότι πραγματικός στόχος δεν ήταν η εταιρεία μου. Ηταν ο σύζυγός μου», δηλώνει στους Financial Times η Λίνα Νικολακοπούλου για την έρευνα, αναφέροντας ότι ειδοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης από την καθαρίστρια των γραφείων. «Μου είπε ότι ήταν εκεί ένας εισαγγελέας και μισή ντουζίνα αστυνομικοί», αναφέρει.  
«Για πολλούς στην Αθήνα, η έφοδος στην Mindwork δείχνει πώς ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να εκφοβίσει τους πολιτικούς αντιπάλους του, μεταξύ άλλων χρησιμοποιώντας δικαστικούς με συμπάθεια προς το κόμμα», σχολιάζει το δημοσίευμα, που φιλοξενεί δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει το αυταρχικό πρόσωπό του».  

«Δικαστές και εισαγγελείς υπό την επιρροή πολιτικών»
Υψηλόβαθμος δικαστικός στην Αθήνα, αναφέρθηκε σε ένα μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα, με πολιτικούς και δικαστικούς να συνωμοτούν σε ευαίσθητες υποθέσεις, που σχετίζονται με δημόσια πρόσωπα.
«Δεν υπάρχει αποτελεσματικός διαχωρισμός εξουσιών στην Ελλάδα. Ο,τι κι αν λέγεται για την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος, δικαστές και εισαγγελείς είναι υπό την επιρροή πολιτικών και μερικές φορές υπό τον απευθείας έλεγχό τους», είπε ο δικαστής, υπό το καθεστώς ανωνυμίας. Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να σχολιάσει στους Financial Times, παραπέμποντας στις δηλώσεις του Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο οποίος τόνισε ότι όλοι πρέπει να σέβονται την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Το χρονικό της υπόθεσης
Η Attica Bank ελέγχεται από το ΤΣΜΕΔΕ. Η επταετής ύφεση σάρωσε τον κατασκευαστικό τομέα που κάποτε ανθούσε, αφήνοντας την τράπεζα σε δεινή θέση, γράφουν οι Financial Times. Πνω από το 70% του δανειακού χαρτοφυλακίου της αποτελείται από επισφαλείς απαιτήσεις, ως επί το πλείστον από πτωχευμένες οικογενειακές κατασκευαστικές επιχειρήσεις και ξενοδοχεία.

H Αttica δεν ήταν σε θέση να καλύψει έλλειμμα 67 εκατ. ευρώ σε άντληση κεφαλαίων 500 εκατ. πέρυσι, προκαλώντας ειδικό έλεγχο από την τραπεζική εποπτεύουσα αρχή της ΕΕ, τον SSM και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο έλεγχος, συνεχίζει το δημοσίευμα, αποκάλυψε «σοβαρές ελλείψεις», σύμφωνα με αξιωματούχο της κεντρικής τράπεζας, αλλά κάποιοι αξιωματούχοι του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούσαν να ζητούν η Attica να γίνει κρατική τράπεζα ανάπτυξης, που θα κατεύθυνε μελλοντικές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, αναβιώνοντας ένα τραπεζικό μοντέλο που διαλύθηκε στην Ελλάδα πριν από πάνω από 20 χρόνια.

«Ενώ ο κ. Στουρνάρας έλειπε στη Φρανκφούρτη, σε συνάντηση της ΕΚΤ, ο Κωνσταντίνος Μακέδος, εκπρόσωπος του ΤΣΜΕΔΕ στο συμβούλιο της Attica κανόνισε ψηφοφορία για τον διορισμό δύο υποψηφίων στηριζόμενων από τον ΣΥΡΙΖΑ, για τις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου», συνεχίζουν οι Financial Times.

«Ηταν απόπειρα πραξικοπήματος», δήλωσε στην εφημερίδα υψηλόβαθμος αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας. «Ανησυχούσαμε ότι οι νέοι διορισμένοι θα χρησιμοποιούσαν αμέσως την εξουσία τους για να δώσουν δάνεια σε επιχειρήσεις φίλα προσκείμενες στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς επαρκείς εγγυήσεις, οπότε απαγορεύσαμε τον δανεισμό», πρόσθεσε ο ίδιος.

Επιστρέφοντας από τη συνάντηση της ΕΚΤ, ο κ. Στουρνάρας απομάκρυνες τους δύο διορισθέντες, με βάση τα κριτήρια του SSM, αναφέρει το δημοσίευμα. «Ο κ. Στουρνάρας, υπουργός Οικονομικών της κεντροδεξιάς κυβέρνησης πριν γίνει επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, έχει υπάρξει στόχος των σκληροπυρηνικών υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ και εξτρεμιστών του κόμματος, που θέλουν την απομάκρυνσή του, σχολιάζουν οι Financial Times.

Eurasia Group: Προθυμία ΣΥΡΙΖΑ να χειραγωγήσει
Παρόλα αυτά, η έφοδος στα γραφεία της συζύγου του προκάλεσε κύματα σοκ στην επιχειρηματική και την πολιτική ελίτ στην Αθήνα, προσθέτει το δημοσίευμα.
«Αυτή η αλληλουχία γεγονότων μας λέει κάτι σημαντικό για τη νοοτροπία του ΣΥΡΙΖΑ και την προθυμία του να χειραγωγήσει τους μοχλούς του κράτους για να στείλει μηνύματα στους πολιτικούς αντιπάλους του», σχολιάζει ο Μουιτάμπα Ράχμαν, διευθύνων σύμβουλος της Eurasia Group.
«Επίσης, υπογραμμίζει τη δύσκολη σχέση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα, που χρειάζονται ο ένας τον άλλον και θα έπρεπε να συνεργάζονται για να αναπτυχθεί η πασχίζουσα οικονομία της Ελλάδας», πρόσθεσε ο ίδιος.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου