Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Εφιαλτικό ξημέρωμα από την κακοκαιρία σε Πύργο – Αμαλιάδα - Πηνεία – Ολυμπία

Της Μαρίας Καραμπάτση

ΝΕΕΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
Αρκετές ήταν οι ζημιές που άφησε πίσω της για ακόμα μια φορά σε περιοχές του Δήμου Πύργου ηχθεσινή κακοκαιρία που εκδηλώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες χθες. Τα φαινόμενα που χαρακτηρίστηκαν από έντονη βροχόπτωση συνοδευόμενη από ισχυρούς ανέμους προκάλεσαν πτώσεις δέντρων, ζημιές σε στέγες σπιτιών, καταστροφές σε τζαμαρίες εμπορικών καταστημάτων στον Πύργο, ακόμα και ζημιές σε νεκροταφεία της περιοχής του Αγίου Ηλία και στο Α νεκροταφείο Πύργου.

Από νωρίς το πρωί που εκδηλώθηκαν τα συγκεκριμένα φαινόμενα η Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύργου δέχθηκε πάνω από σαράντα κλήσεις για κοπές δέντρων σε Χανάκια, Κατάκολο, Παλαιοβαρβάσαινα κι άλλα σημεία στην πόλη του Πύργου ενώ σε πλήρη ετοιμότητα τέθηκε και ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πύργου που με συνεργεία υλοποιούσε επεμβάσεις όπου χρειαζόταν.
Οι ζημιές που καταγράφηκαν από τα συνεργεία Πολιτικής Προστασίας εστιάσθηκαν στις περιοχές του Πύργου, των Χανακίων, του Καράτουλα, του Χειμαδιού, του Βουνάργου κ.α. όπου δέντρα ξεριζώθηκαν, στέγες σπιτιών και αποθηκών ξηλώθηκαν προκαλώντας τεράστια αναστάτωση σε πολίτες και διερχόμενους οδηγούς που δεν μπορούσαν να διέλθουν των οδών.
Έριξαν δέντρα…σήκωσαν τριφύλλια και αμπέλια
Σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες τριφυλλιού, σε αμπέλια και σταφίδα, άφησε πίσω της η χθεσινή κακοκαιρία στην ευρύτερη περιοχή των Τ.Κ Πελοπίου και Καυκωνίας, ενώ το Π.Κ Αρχαίας Ολυμπίας και η Πολιτική Προστασία του Δήμου, κλήθηκαν για απελευθέρωση οδοστρώματος από πτώση δέντρων και κατολισθήσεις, σε Αρχαία Ολυμπία, Μουριά, Λούβρο, Κάμενα, Λάλα και Κούμανι.
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που για μια ακόμα φορά «πέρασαν» και από τα γεωγραφικά όρια του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, άφησαν πίσω τους σημαντικές ζημιές. Ο αγροτικός κόσμος σεΚαυκωνίαΠελόπιο και την ευρύτερη περιοχή, βρίσκεται σε απόγνωση, αφού οι θυελλώδεις άνεμοι και η έντονη βροχόπτωση «σήκωσαν» τις καλλιέργειες τριφυλλιού, καλαμποκιού, αλώνια με σταφίδα και αμπέλια, προκαλώντας τεράστιες ζημιές, για τις οποίες μάλιστα ενημερώθηκαν σχετικά και οι πρόεδροι Πελοπίου Δημήτρης Στασινόπουλος και Καυκωνίας Γιώργος Ρηγόπουλος, ενημερώνοντας με τη σειρά τους τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας.
Τυχεροί στάθηκαν εκείνοι που κυκλοφόρησαν χθες στο Επαρχιακό οδικό δίκτυο εντός των γεωγραφικών ορίων του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και έφτασαν ασφαλείς στον προορισμό τους, αφού σε πολλά σημεία σημειώθηκαν πτώσεις δέντρων, κατολισθήσεις και πλημμυρικά φαινόμενα. Ειδικότερα, το Π.Κ Αρχαίας Ολυμπίας απελευθέρωσε τη σιδηροδρομική γραμμή Πύργου – Ολυμπίας που «έκλεισε» λόγω πτώσης δέντρου στο ύψος του Ξενοδοχείου «Αμαλία», αλλά και το δρόμο στο Λούβρο, στον οποίο για λίγη ώρα διεκόπη η κυκλοφορία. Στο σημείο βρέθηκε  και  κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας του δήμου, που απομάκρυνε το κομμένο – από την πυροσβεστική – δέντρο, προκειμένου να απελευθερώσει τα ρείθρα εκατέρωθεν του δρόμου, απ’ όπου γίνεται η απορροή των υδάτων. Σε κοπή δέντρων στο Λάλα και «απελευθέρωση» των καλωδίων της ΔΕΗ, προχώρησαν οι πυροσβέστες του Π.Κ Αρχαίας Ολυμπίας και στη διασταύρωση Κούμανι, υπό τις οδηγίες του Προϊσταμένου Αν. Κοτσώνη, παρουσία και του αναπληρωτή προϊσταμένου Ανδ. Γουργαργιώτη. 
Από τις πτώσεις δέντρων στα καλώδια της ΔΕΗ, σε πολλές περιοχές προκλήθηκε και πολύωρη διακοπή ρεύματος, όπως στο Κούμανι και στο Χελιδόνι.
Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, καθάρισαν τα χώματα από την κατολίσθηση που είχε σημειωθεί στην Κάμενα, ενώ έκαναν και άντληση υδάτων σε τμήμα της Περιμετρικής Ολυμπίας (μεταξύ Λιναριάς – Λούβρο) ενώ τελικά δεν χρειάστηκε η συνδρομή τους στο Γυμνάσιο – Λύκειο Βασιλακίου για την εισροή υδάτων, στα οποία απομακρύνθηκαν άμεσα από το προσωπικό. Τέλος, σημαντική ήταν η παρέμβασή τους και στο εσωτερικό της πόλης, απομακρύνοντας φύλλα και κλαδιά που θα μπορούσαν – εξήγησε ο Προϊστάμενος Γιώργος Καρανικολός - να φράξουν τα φρεάτια και να προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα.
«Σείστηκε» η Εφύρα...
Πληγές από την κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή, μετρούσαν χθες το πρωί οι κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας Εφύρας του δήμου Ήλιδας, οι οποίοι ξύπνησαν από τη δυνατή βροχή και τους ανέμους, ενώ όσα σπίτια βρίσκονται κοντά στο κοιμητήριο του χωριού, βίωσαν και τον ανεμοστρόβιλο που πέρασε από το σημείο.
Όλα έγιναν λίγο μετά τις 6 το πρωί, με τους περισσότερους κατοίκους να ξυπνούν από τους δυνατούς ανέμους και την ισχυρή βροχόπτωση που άρχισε να πέφτει στην περιοχή, που συνοδευόταν από αστραπές και βροντές.
Τρόμαξαν
Ωστόσο, ξύπνησαν για τα καλά όταν έντονη βουή, που συνοδευόταν από δυνατά τραντάγματα, άρχισε να σείει τα πάντα στο χωριό. Έντρομοι οι κάτοικοι δεν ήξεραν τι να κάνουν, ενώ την ίδια στιγμή κεραμίδια άρχισαν να ξηλώνονται από τις στέγες, πορτοπαράθυρα λυσσομανούσαν και όλοι περίμεναν να περάσει το κακό.
Κανείς δεν πίστευε στα αυτιά και τα μάτια του, αφού κάτι ανάλογο δεν θυμούνται οι κάτοικοι στην περιοχή και μόλις κόπασε λίγο ο αέρας και η βροχή, βγήκαν από τα σπίτια τους για να μετρήσουν τις ζημιές.
Σε αρκετές κατοικίες προκλήθηκε ζημιά στις στέγες, καθώς καταστράφηκαν κεραμίδια και το νερό μπήκε μέσα στα σπίτια. Πολλές είναι όμως οι ζημιές και σε αγροτικές αποθήκες, καθώς κατέρρευσαν στέγες, με αποτέλεσμα να καταστραφούν όσα βρίσκονταν στο εσωτερικό τους.
Από τη μανία δεν γλίτωσαν δένδρα, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεριζώθηκαν, ενώ οι κάτοικοι έκαναν το σταυρό τους που η κακοκαιρία δεν διήρκησε περισσότερο, γιατί τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα για το χωριό.
Ο πρόεδρος του χωριού κ. Άγγελος Πετρόπουλος από την πρώτη στιγμή ενημέρωσε το Δήμαρχο Ήλιδας για τις ζημιές, ενώ ο πρώην αντιδήμαρχος Πηνείας κ. Κώστας Αναγνωστόπουλος επικοινώνησε με τον ΕΛΓΑ στην Πάτρα, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες για καταγραφή των ζημιών και καταβολή αποζημιώσεων. 
Διαλύθηκε το κοιμητήριο της Εφύρας
Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζει από χθες το πρωί το κοιμητήριο της τοπικής κοινότητας Εφύρας του δήμου Ήλιδας, το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο ανεμοστρόβιλου που έπληξε την περιοχή.
Το κοιμητήριο βρίσκεται δίπλα στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου και ήταν αυτό που ουσιαστικά βρέθηκε στο στόχαστρο των έντονων καιρικών φαινομένων.
Τουλάχιστον οι μισοί τάφοι έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, αφού παραδόθηκαν στους ισχυρούς ανέμους και τη βροχή και οι κάτοικοι όταν αντίκρισαν την εικόνα χθες το πρωί δεν πίστευαν στα μάτια τους.
Σε πολλά μνήματα έσπασαν τα μάρμαρα και ξηλώθηκαν οι σταυροί, έχουν ξηλωθεί καντήλια και θυμιατά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι επάνω πλάκες έχουν σχεδόν σηκωθεί στον αέρα.
Εικόνα καταστροφής
Όλα έγιναν λίγο μετά τις 6 το πρωί, όταν ξεκίνησε δυνατή βροχή που συνοδευόταν από δυνατό άνεμο. Λίγη ώρα μετά η βουή που συντάραξε το χωριό, και ειδικά την περιοχή δίπλα από το κοιμητήριο, δεν προμήνυε τίποτα καλό και ήταν το σημάδι της έλευσης του ανεμοστρόβιλου, που σάρωσε τα πάντα στο διάβα του.
Ο εφημέριος του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου π. Νικόλαος Βασιλακόπουλος, όταν σταμάτησε το φαινόμενο και έτρεξε στην εκκλησία να δει εάν ήταν όλα καλά, αρχικά είδε ότι είχε εξαφανιστεί η σημαία από το ναό και ότι είχαν καταστραφεί ορισμένα κεραμίδια της στέγης. Δεν περίμενε όμως την εικόνα που αντίκρισε όταν πλησίασε στο κοιμητήριο, καθώς πρόκειται για εικόνα καταστροφής.
Με μία πρώτη εκτίμηση ο ίδιος θεωρεί ότι έχει πληγεί το 50% των μνημάτων και σε πολλές περιπτώσεις οι ζημιές είναι πολλές και δύσκολο αυτή την εποχή να αποκατασταθούν από τους οικείους των θανόντων, ένεκα οικονομικής κρίσης.
Η είδηση για τις ζημιές στο κοιμητήριο κυκλοφόρησε γρήγορα και πολλοί που διαμένουν στην Αθήνα ή σε άλλες περιοχές, τηλεφώνησαν στον εφημέριο με αγωνία για να ενημερωθούν για την κατάσταση των τάφων των δικών τους ανθρώπων. 
Πετάχτηκαν από τα κρεβάτια τους!
Έντρομοι πετάχτηκαν από τα κρεβάτια τους χθες τα ξημερώματα οι κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας Κεραμιδιάς του δήμου Ήλιδας, καθώς η σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή συνοδεύτηκε και από το φαινόμενο του ανεμοστρόβιλου, μικρής έντασης ευτυχώς, προκαλώντας πολλά προβλήματα.
Η βροχή, ο αέρας, οι αστραπές και οι βροντές συνέθεσαν ένα τρομακτικό σκηνικό στην περιοχή, προκαλώντας φόβο στους κατοίκους μέσα στα ίδια τους τα σπίτια, ενώ όταν άρχισαν να ξηλώνονται κεραμίδια από τις στέγες, δεν ήταν λίγοι αυτοί που πίστεψαν ότι θα σηκώνονταν ακόμη και οι κατοικίες στον αέρα.
Φόβος μέσα στα σπίτια
Η κακοκαιρία ξεκίνησε γύρω στις 6 τα ξημερώματα και ένα τέταρτο αργότερα, οι ήχοι που ακούγονταν και το σκηνικό που επικρατούσε ήταν απόκοσμο, καθώς έκανε την εμφάνισή του ανεμοστρόβιλος. Οι κάτοικοι βρέθηκαν εγκλωβισμένοι μέσα στα σπίτια τους, ο αέρας λυσσομανούσε έξω και όταν τα κεραμίδια άρχισαν να φεύγουν από τις στέγες, τα νερά από την ισχυρή βροχόπτωση άρχισαν να εισβάλλουν στο εσωτερικό των κατοικιών.
Για μισή περίπου ώρα το σκηνικό ήταν το ίδιο και όταν κόπασαν οι άνεμοι και η βροχή, μόνο τότε οι κάτοικοι άνοιξαν πόρτες και άρχισαν να αξιολογούν τις ζημιές. Όσοι έπαθαν ζημιά στις στέγες τους, βάλθηκαν να απομακρύνουν τα νερά από τα σπίτια τους και σε δεύτερη φάση θα εκτιμήσουν τις ακριβώς έχει καταστραφεί από τα νοικοκυριά τους.
‘Πέταξαν’ οι τσίγκοι
Μεγάλη καταστροφή υπέστη το ελαιοτριβείο του κ. Αθανάσιου Γεωργακόπουλου, το οποίο βρίσκεται κοντά στο κοιμητήριο του χωριού. Οι ισχυροί άνεμοι ξήλωσαν τους τσίγκους από τη στέγη του ελαιοτριβείου και τους πέταξαν αρκετά μέτρα μακριά, αφήνοντας απροστάτευτο το εσωτερικό με τα μηχανήματα, ένα μόλις μήνα πριν αρχίσει τη λειτουργία του για τη νέα ελαιοκομική περίοδο.
Το σπίτι του κ. Γεωργακόπουλου βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το ελαιοτριβείο και ο ίδιος με την οικογένειά του άκουγαν τη βουή και τους τσίγκους να προσγειώνονται με ορμή στο έδαφος, αλλά εγκλωβίστηκαν στο εσωτερικό του σπιτιού και δεν μπορούσαν να ανοίξουν την πόρτα.
«Ευτυχώς δεν ήταν ημέρα, γιατί θα μας σκότωνε» ήταν τα λόγια που ψέλλισε ο κ. Γεωργακόπουλος όταν κατάφερε να βγει από το σπίτι, αφού είχε τελειώσει το φαινόμενο, και αντίκρισε την καταστροφή.
Ο πρόεδρος της Κεραμιδιάς κ. Νίκος Χρυσανθόπουλος ειδοποιήθηκε λίγο πριν τις 7 το πρωί για τη ζημιά στο ελαιοτριβείο και εν συνεχεία προχώρησε σε καταγραφή των ζημιών στο χωριό και ενημέρωσε το Δήμαρχο Ήλιδας κ. Χρήστο Χριστοδουλόπουλο και αναμένει πλέον κλιμάκια για εκτίμηση των ζημιών. 
Πτώσεις δένδρων στην Αμαλιάδα
Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά εννέα δένδρα χρειάστηκε να απομακρύνει χθες η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αμαλιάδας, εξαιτίας των πτώσεων που καταγράφηκαν από την κακοκαιρία. 
Οι ισχυροί άνεμοι και η βροχόπτωση που έπληξαν την Αμαλιάδα και την ευρύτερη περιοχή χθες τα ξημερώματα, είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση δένδρων ή κλαδιών δένδρων, προκαλώντας πολλά προβλήματα, ενώ από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα. 
Το σοβαρότερο περιστατικό καταγράφηκε γύρω στις 6:30 χθες το πρωί, στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου, στο ύψος των Σαβαλίων, όταν δένδρο έπεσε από τον αέρα και πλάκωσε δύο οχήματα, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα. 
Πτώσεις δένδρων καταγράφηκαν επίσης στο Παλούκι, στο Γεράκι, στον Καρδαμά, στην Κουρούτα, στην περιοχή του δημοτικού σταδίου αλλά και στην περιοχή της Φραγκαβίλλας. 
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αμαλιάδας επελήφθη σε όλα τα συμβάντα, ενώ παρεμβάσεις σε ορισμένα σημεία έκανε και η αρμόδια υπηρεσία του δήμου Ήλιδας. 
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου