Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Αδοξο τέλος για την... ενέδρα στη ζούγκλα με τα φακελάκια

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ ΜΕΣΑ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου, 2016Πληγή για το δημόσιο σύστημα Υγείας παραμένει το «φακελάκι». Οι πολίτες αποκτούν, ωστόσο, αντανακλαστικά, καταγγέλλοντας όλο και πιο συχνά επίορκους γιατρούς. 


Αδοξο τέλος για την... ενέδρα στη ζούγκλα με τα φακελάκια
Ο εντοπισμός και η σύλληψη επ' αυτοφώρω απαιτεί ολόκληρη αστυνομική επιχείρηση: προσημείωση χαρτονομισμάτων, παρακολούθηση, έφοδο και χειροπέδες... Μέσα σε αυτό το περιβάλλον παρανομίας και... δράσης, ξεχωρίζει ένα «είδος» νοσοκομειακού γιατρού: αυτός που αρνείται το «φακελάκι». Το «Εθνος της Κυριακής» φέρνει σήμερα στο φως μία τέτοια περίπτωση, η οποία καταγράφηκε.
Αφορά διευθυντή χειρουργικής ειδικότητας σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας. Συγγενής ασθενούς άφησε στο γραφείο του «φακελάκι» με 500 ευρώ, περιμένοντας από τον γιατρό να τα πάρει.
Τα χρήματα ήταν προσημειωμένα και δύο αστυνομικοί περίμεναν έξω από το γραφείο να προχωρήσουν σε σύλληψη. Προς έκπληξη του συγγενούς, ο γιατρός δεν τα δέχτηκε και η αστυνομική επιχείρηση είχε άδοξο τέλος. Τα έγγραφα της δικογραφίας έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς οι καταθέσεις δείχνουν πώς εκτυλίχθηκε η απίθανη αυτή υπόθεση. Η μαρτυρία του καταγγέλλοντος, του οποίου τη μητέρα είχε χειρουργήσει ο γιατρός, είναι χαρακτηριστική:
«...Ρώτησα τη γραμματέα εάν μπορεί ο γιατρός να με δεχθεί στο γραφείο του. Αυτή μου είπε να περιμένω στον διάδρομο και φώναξε το όνομά μου. Μπήκα κατευθείαν στο γραφείο του, στο οποίο ήταν μόνος και καθόταν στην καρέκλα...
Μόλις μπήκα, μου είπε να καθίσω, όπως και έκανα. Για τη μητέρα μου, μου είπε ότι όλα πήγαν καλά και ότι έπρεπε να κάνει σε έξι μήνες μία αγγειογραφία. Μου είπε ότι σήμερα θα φύγει να πάει σπίτι της. Εγώ τον ρώτησα εάν μπορεί να φάει και να πιει τα πάντα και αυτός μου απάντησε θετικά...
Τότε, εγώ του έβγαλα τον φάκελο με τα 500 ευρώ που είχαν προσημειωθεί και τον άφησα πάνω στο γραφείο του, λέγοντάς του ''ορίστε γιατρέ μου''. Τότε, ο γιατρός μού είπε ότι δεν μου είχε ζητήσει χρήματα. Πήρα τον φάκελο με τα λεφτά που είχα αφήσει στο γραφείο του και βγήκα.Μετά, με τους αστυνομικούς ήρθα στην έδρα της υπηρεσίας τους και παρέδωσα τα χρήματα που είχαν προσημειωθεί. Πραγματικά, δεν μπορώ να ξέρω γιατί δεν πήρε τα λεφτά ο γιατρός...».
Ο συγγενής της ασθενούς σημείωσε πως πριν γίνει η επέμβαση ο γιατρός τού είχε δείξει ότι θα έπαιρνε χρήματα: «Εγώ του είπα ότι θα του πηγαίνω κάθε χρόνο έναν τενεκέ λάδι και αυτός το δέχτηκε και μου είπε μάλιστα ''ωραία, κλείνουμε σε αυτό''»...
Η διένεξη
Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της μητέρας του, ο καταγγέλλων είχε έρθει σε διένεξη με τον χειρουργό. Οπως αναφέρει ο ίδιος στην κατάθεσή του, είχε δει τον γιατρό στον διάδρομο να μιλάει στον προϊστάμενο νοσηλευτή.
Τον πλησίασε και του ζήτησε να του μιλήσει, αλλά ο γιατρός τού απάντησε πως εκείνη την ώρα μιλούσε με τον νοσηλευτή. Ακολούθησε ένταση και φωνές μεταξύ συγγενούς και γιατρού και -όπως καταθέτει- από τον θόρυβο βγήκε η χειρουργημένη μητέρα του από τον θάλαμό της για να δει τι γίνεται!
Ο XAΡΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Oι τιμές, oι μέθοδοι πίεσης και τα τέσσερα είδη των πληρωμών
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, ένας στους τρεις Ελληνες δίνει «φακελάκι» για την περίθαλψή του όχι μόνο στα δημόσια αλλά και στα ιδιωτικά νοσοκομεία (πληρωμές χωρίς απόδειξη). Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, τα ποσά που περιέχονται στα «φακελάκια» κυμαίνονται από 500 ευρώ για έναν φυσιολογικό τοκετό ή μία απλή οφθαλμολογική επέμβαση έως και πάνω από 5.000 ευρώ για σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις.
Οι οικονομολόγοι της Υγείας εκτιμούν ότι η παραοικονομία στον χώρο της Υγείας ανέρχεται ετησίως στο 1,5 δισ. ευρώ. Στα χρόνια της κρίσης το περιεχόμενο των φακέλων μειώνεται, αλλά οι «άτυπες πληρωμές» στον τομέα της Υγείας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Εκτιμάται ότι οι πληρωμές για την Υγεία προκαλούν επιβάρυνση 27% στα οικονομικά των ελληνικών νοικοκυριών.
Ενδιαφέρον έχουν οι παρατηρήσεις των ειδικών σχετικά με τον τρόπο που πιέζονται οι ασθενείς να βάλουν το χέρι στην τσέπη τους. Το πιο χαρακτηριστικό «σημάδι» είναι η καθυστέρηση στην παροχή της απαιτούμενης φροντίδας μέχρι ο ασθενής ή η οικογένειά του αναγκαστούν να πληρώσουν. Ενας ακόμη τρόπος είναι να εμφανιστεί δύσκολη η πρόσβαση στη θεραπεία.
Οι «άτυπες πληρωμές» στον χώρο της Υγείας χωρίζονται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες:
Τις «μαύρες» πληρωμές, οι οποίες γίνονται για καλύτερη φροντίδα (παράκαμψη λίστας αναμονής και ειδική φροντίδα), τις «χαμένες» πληρωμές, οι οποίες προσφέρουν μικρό ή καθόλου όφελος για τον ασθενή, τις «γκρίζες» πληρωμές, που δίνονται για καλύτερη φροντίδα, και, τέλος, τις πληρωμές «ευγνωμοσύνης», που δίνονται χωρίς ο ασθενής να τύχει ιδιαίτερης περιποίησης, αλλά επειδή η νοσηλεία και το θεραπευτικό αποτέλεσμα ήταν ποιοτικά.
«Φακελάκια» δίνονται, πάντως, και στον ιδιωτικό τομέα. Το 13,5% των πολιτών που μετείχαν σε σχετική έρευνα απάντησαν ότι πλήρωσαν από την τσέπη τους για νοσηλεία σε ιδιωτική κλινική χωρίς να τους δοθεί απόδειξη.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου