Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Βρήκαν τη Γη της Επαγγελίας στην Κρήτη

Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

ΤΕΤΡΑΜΕΛΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΕ ΣΤΟ ΝΗΣΙ

Αφησαν πίσω τους τον Καναδά και την πόλη του Τορόντο για να ζήσουν το όνειρό τους στην Κρήτη. 



Ο Adrian με τη σύζυγό του Melanie και τα παιδιά τους Lili και Lio άφησαν το Τορόντο του Καναδά για τις ομορφιές της Κρήτης. Διάλεξαν μια νέα ζωή στο χωριό Βούτες
Ο Adrian με τη σύζυγό του Melanie και τα παιδιά τους Lili και Lio άφησαν το Τορόντο του Καναδά για τις ομορφιές της Κρήτης. Διάλεξαν μια νέα ζωή στο χωριό Βούτες
Η Melanie Hawco, ο ελληνικής καταγωγής σύζυγος της Adrian, Manolis Zafiriou (με ρίζες από τον Εβρο και την Κωνσταντινούπολη), και τα παιδιά τους, η 12χρονη Lili και ο μόλις δύο ετών Lio απολαμβάνουν την καινούργια τους ζωή στις Βούτες, ένα χωριό σε υψόμετρο 252 μέτρων, πολύ κοντά στην πόλη του Ηρακλείου.
Στις Βούτες εγκαταστάθηκαν πριν από περίπου 2,5 μήνες και ήδη οι χωριανοί τούς έχουν περιβάλει με απίστευτη ζεστασιά. «Πέντε χρόνια στο Τορόντο δεν ξέραμε ποιοι μένουν δίπλα μας. Εδώ ζούμε κάτι το ανεπανάληπτο. Οι άνθρωποι είναι δοτικοί και ανοίγουν τις καρδιές τους. Μαγειρεύουν το φαγητό της ημέρας και έρχονται με τα πιάτα στο χέρι για να μας το προσφέρουν. «Φάε, είναι φακές, φακές!», τους εξηγούν για τα φαγητά που δεν γνωρίζουν.

Eπάγγελμα σεφ
Ο Adrian, σεφ στο επάγγελμα, στο Τορόντο εργαζόταν 70 ώρες την εβδομάδα και πάντα νύχτα. Η Melanie, με πτυχίο στη διοίκηση επιχειρήσεων και στα οικονομικά, εργαζόταν τα πρωινά σε κυβερνητικό πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας.
Οπως εξηγεί, ασχολούνταν με φτωχές οικογένειες, τις οποίες βοηθούσε στη διαχείριση των οικονομικών τους, πώς να τακτοποιούν οικονομικές και φορολογικές υποθέσεις, ακόμα και πώς να χρησιμοποιούν με ορθολογικό τρόπο τις πιστωτικές κάρτες, ενώ τους ενημέρωνε για όλα τα κοινωνικά προγράμματα που βρίσκονταν σε εξέλιξη ώστε να έχουν δυνατότητα πρόσβασης. «Η δουλειά μου ήταν ενδιαφέρουσα, όμως αυτό δεν αρκούσε. Βλεπόμασταν ελάχιστα με τον σύζυγό μου και οι ρυθμοί της ζωής μας ήταν πολύ στρεσογόνοι».
Είχαν αποφασίσει ότι κάποια ημέρα θα έφευγαν από το Τορόντο. Ηθελαν μια καλύτερη ζωή για τους ίδιους και τα παιδιά. Δεν ήξεραν όμως το πού. Ανακάλυψαν τον προορισμό τους όταν έκαναν για πρώτη φορά διακοπές στην Κρήτη, πριν από τέσσερα χρόνια. «Είμαι πολύ δεμένη με την Κρήτη. Από την πρώτη φορά που ήρθα ένιωσα δάκρυα να τρέχουν από τα μάτια μου. Είπα αυτό είναι. Σε αυτό το μέρος θέλω να ζήσω. Ο τόπος εδώ μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια στο νησί του Cape Braton. Η θάλασσα, ο ήλιος, τα βουνά, η φύση... είναι ένας ευλογημένος τόπος», λέει συγκινημένη η Melanie.
Μέχρι να οριστικοποιήσουν τη μεγάλη «φυγή» δούλευαν σκληρά όλο τον χρόνο, για να μπορέσουν να έρθουν έναν μήνα διακοπές στην Κρήτη. Το πλήρωμα του χρόνου έφθασε πριν από μερικούς μήνες, οπότε και εγκαταστάθηκαν μόνιμα στις Βούτες.
Οπως λέει ο Adrian, «στην αρχή οι άνθρωποι εδώ μας έλεγαν «είστε τρελοί, αφήσατε τον Καναδά για να έρθετε στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης;»... Εγώ και η σύζυγός μου δεν βλέπουμε κρίση, δεν μας απέτρεψε να έρθουμε. Βλέπουμε όμως παντού ευκαιρίες που μένουν ανεκμετάλλευτες». Του ζητάμε να μας δώσει ένα παράδειγμα. «Η κρητική γη είναι ένας πραγματικός θησαυρός. Τα φρούτα, τα λαχανικά, το ελαιόλαδο, το κρασί είναι τα καλύτερα του κόσμου και πιστέψτε με έχω εργαστεί ως σεφ σε μεγάλα εστιατόρια του Καναδά και της Ευρώπης. Θα έπρεπε να επενδύσουμε πολύ στις εξαγωγές αυτών των προϊόντων. Στα ράφια του Καναδά το κρητικό ελαιόλαδο δεν υπάρχει. Από την άλλη δεν μπορώ να καταλάβω γιατί όταν η Κρήτη παράγει τόσο ποιοτικά και γευστικά σταφύλια βλέπω στα τοπικά σούπερ μάρκετ εισαγόμενα για παράδειγμα από την Ισπανία».
Σχολή μαγειρικής
Ο Adrian και η Melanie έχουν ιδρύσει μια σχολή μαγειρικής για την κρητική κουζίνα και διατροφή που απευθύνεται σε ξένους απ’ όλο τον κόσμο. Ηδη έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα ομάδες από τη Βρετανία και τον Καναδά, ενώ παράλληλα γίνονται και μαθήματα γιόγκα από τη Melanie.
Τα μεγάλα τους σχέδια όμως θα τεθούν σε εφαρμογή από τον Οκτώβριο, οπότε και θα ασχοληθούν συστηματικά με τις βιολογικές καλλιέργειες καρυδιών, λεμονιών, πορτοκαλιών κ.λπ. σε εκτάσεις που ήδη έχουν βρει.
Το πλάνο τους είναι να διαθέσουν μελλοντικά τα παραγόμενα προϊόντα σε επιλεγμένα restaurant του εξωτερικού και ήδη έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου