Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Ο πατέρας του υπόπτου για τις εκρήξεις τον είχε καταγγείλει ως τρομοκράτη το 2014

Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2016
Ο πατέρας του 28χρονου, Αχμάντ Χαν Ραχαμί, που έχει συλληφθεί ως ύποπτος για τις βομβιστικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και τη Νέα Ιερσέη, το περασμένο Σάββατο, είχε καταγγείλει πριν από δύο χρόνια στην Αστυνομία ότι ο γιος του ήταν τρομοκράτης, υποστηρίζει σε δημοσίευμά της την Τρίτη η εφημερίδα «New York Times».
Η «ΝΥΤ», που επικαλείται δύο υψηλόβαθμα στελέχη των υπηρεσιών επιβολής της τάξης, γράφει ότι το 2014 ο Αχμάντ Χαν Ραχαμί είχε συλληφθεί μετά από μια οικογενειακή διένεξη και κατηγορήθηκε ότι μαχαίρωσε τον αδελφό του. Τότε, ο πατέρας του είπε στην Αστυνομία ότι ο Αχμάντ ήταν τρομοκράτης. Ο Ραχαμί είχε φυλακιστεί για τρεις μήνες αλλά στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος αφού αποφασίστηκε να μην ασκηθεί δίωξη σε βάρος του.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, άλλος αξιωματούχος ανέφερε ότι όταν συνελήφθη ο Ραχαμί τη Δευτέρα, στην κατοχή του βρέθηκε ένα σημειωματάριο με διάφορα γραπτά που έδειχναν «συμπάθεια» για τους τζιχαντιστές.
Λίγο νωρίτερα, η υπουργός Δικαιοσύνης Λορέτα Λιντς ανακοίνωσε ότι οι εκρήξεις στη Νέα Υόρκη και τη Νέα Ιερσέη αντιμετωπίζονται από τις αρχές ως «τρομοκρατική ενέργεια» και ότι η έρευνα για την υπόθεση συνεχίζεται.
Το προφίλ του Ραχαμί
Μετά τη σύλληψη του Αχμάντ Χαν Ραχαμί, βασικού υπόπτου για τις επιθέσεις σε Νέα Υόρκη και Νέα Ιερσέη, το Σάββατο, οι Αρχές κάνουν προσπάθειες να μελετήσουν το ιστορικό του και να σκιαγραφήσουν το προφίλ του, με σκοπό να συμπεράνουν τα κίνητρα, αλλά και να εξετάσουν το ενδεχόμενο πιθανών συνεργατών του.
Ο 28χρονος άντρας εργαζόταν στο οικογενειακό ταχυφαγείο στη Νέα Ιερσέη, ενώ διέμενε στην ίδια πολυκατοικία πάνω από αυτό. Κάποιοι από τους φίλους του περιγράφουν στη «New York Times» πως ήταν ιδιαίτερα δοτικός, καθώς όποτε δεν είχαν χρήματα τους έδινε δωρεάν φαγητό.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, κάποιοι από αυτούς διαπίστωσαν μία απότομη αλλαγή στη συμπεριφορά του και ιδίως στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζε τα θρησκευτικά ζητήματα, ειδικά -όπως πιστεύουν- μετά το ταξίδι του στο Αφγανιστάν απ’ όπου κατάγεται αυτός και η οικογένειά του.
Ενας ομοσπονδιακός αξιωματούχος, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ανέφερε στην «NYT» ότι, στην πραγματικότητα, ο Ραχαμί είχε ταξιδέψει το 2011 για 3 μήνες στο Πακιστάν, ενώ αργότερα διέμεινε για ένα χρόνο με την οικογένειά του στην πόλη Κουέτα της ίδιας χώρας, η οποία θεωρείται άντρο των Ταλιμπάν. Επέστρεψε στις ΗΠΑ το 2014.
Στη Νέα Ιερσέη, αυτός και οι συγγενείς του, δεν είχαν και τις καλύτερες σχέσεις με τους γείτονες και την Αστυνομία της Ελίζαμπεθ, λόγω του 24ωρου ταχυφαγείου και των όχι και τόσο ήσυχων πελατών που συγκέντρωνε, όπως αναφέρουν οι Αρχές.
Μάλιστα, το 2011, η οικογένεια Ραχαμί κατέθεσε μήνυση εναντίον του Αστυνομικού Τμήματος και του Δήμου, καθώς -όπως ισχυρίστηκε- ήταν θύμα διακρίσεων από τους συγκεκριμένους θεσμικούς φορείς λόγω της θρησκείας τους. Επιπλέον, κατηγόρησαν έναν τοπικό επιχειρηματία ότι τους είχε επιτεθεί λεκτικά με την φράση: Οι μουσουλμάνοι προκαλούν πολλά προβλήματα σε αυτή τη χώρα.
Ο Τζόναθαν Βάγκνερ, 26 χρόνων, γνωστός με τους Ραχαμί από την παιδική του ηλικία, δήλωσε στην «NYT» ότι ο πατέρας του φερόμενου ως δράστη των επιθέσεων του Σαββάτου, του είχε αναφέρει πως κατάγεται από την πόλη Κανταχάρ του Αφγανιστάν και πως ήταν μέλος των μουτζαχεντίν που είχαν πολεμήσει ενάντια στον σοβιετικό στρατό. Ωστόσο, ήταν καχύποπτος απέναντι στους Ταλιμπάν και μισούσε το ISIS.
Ο Φλι Τζόουνς, 27 χρόνων, μεγάλωσε μαζί με τον Αχμάντ Ραχαμί και έπαιζαν μπάσκετ πίσω από το ταχυφαγείο. Τότε, ο Ραχαμί, φορούσε ρούχα δυτικού στυλ, δεν έχει εκφράσει κάποια πολιτική ή θρησκευτική ιδεολογία και έδινε μικρή σημασία στην καταγωγή του.

Ωστόσο, μετά την εξαφάνισή του και το ταξίδι του στο Αφγανιστάν -όπως ισχυρίστηκαν τα αδέρφια του- επέστρεψε εντελώς αλλαγμένος. Μεγάλωσε το μούσι του, απεκδύθηκε τα δυτικά ρούχα και άρχισε να εμφανίζεται με την παραδοσιακή μουσουλμανική περιβολή, ενώ άρχισε να προσεύχεται τακτικά στο πίσω μέρος του εστιατορίου.
«Ηταν σαν ένας εντελώς διαφορετικός άνθρωπος», ανέφερε ο κ. Τζόουνς. «Σοβάρεψε και κλείστηκε εντελώς στον εαυτό του», κατέληξε.
«Σε κρίσιμη κατάσταση»
Ο Αχμάντ Ραχαμί είναι «σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση», μετά τον τραυματισμό του σε ανταλλαγή πυρών που οδήγησε στη σύλληψή του, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης, Τζέιμς Ο’Νιλ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο «CBS».
Ο Ο’Νιλ δεν είπε αν η κατάστασή του εμποδίζει τους ερευνητές να τον ανακρίνουν.
Οι εικόνες από τη σύλληψή του στο Λίντεν, στη Νέα Ιερσέη, που μεταδόθηκαν χθες δείχνουν τον Αχμάντ Χαν Ραχαμί ξαπλωμένο πάνω σε φορείο, με ματωμένο επίδεσμο γύρω από το χέρι του. Αξιωματούχος των τοπικών Αρχών δήλωσε ότι τραυματίστηκε επίσης στο πόδι. Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν επίσης κατά την ανταλλαγή πυρών.

Επιπλέον, η Εισαγγελία ανακοίνωσε ότι ο ύποπτος έχει χρεωθεί με πέντε κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας και δύο επιβαρύνσεις για παράνομη κατοχή όπλου. Οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι εξετάζουν την πιθανότητα να σχετίζεται με την τρομοκρατία.
Η εγγύηση για την περίπτωσή του, ορίστηκε στα 5,2 εκατ. δολάρια από το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας, όπως ανακοίνωσε η εισαγγελέας Ρετζίνα Κόλφιλντ. Επιπλέον, ο Ραχαμί, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση λόγω ενός σοβαρού τραύματος από σφαίρα και βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση.
Συνεισφορά της τεχνολογίας στη σύλληψη
Με δημοσίευμά της, η «Wall Street Journal» αναλύει το πώς ο συνδυασμός των παραδοσιακών ερευνητικών μέσων, με την χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας εκ μέρους των Αρχών, βοήθησε στη σύλληψη του Αχμάντ Ραχαμί.
Είναι γνωστό πως την Δευτέρα κατά τη διάρκεια του ανθρωποκυνηγητού, η Αστυνομία έστειλε στα κινητά τηλέφωνα εκατομμυρίων Αμερικανών μήνυμα Επείγουσας Ειδοποίησης με το οποίο τους καλούσε να ενημερώσουν άμεσα το 911 σε περίπτωση που εντοπίσουν τον ύποπτο.
Οπως αναφέρει η εφημερίδα, η Ασύρματη Επείγουσα Ειδοποίηση (Wireless Emergency Alert) θα ενταχθεί πλέον στα εργαλεία των Αρχών, καθώς μαζί με τα βίντεο και τα αποτυπώματα θα αποτελούν κομμάτι των ερευνών για επικείμενα ανθρωποκυνηγητά, αν και δεν είναι σαφές κατά πόσο το συγκεκριμένο πρωτοεμφανιζόμενο μέσο βοήθησε στη σύλληψη.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου