Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Πλειστηριασμοί: Ανοίγει ο δρόμος και για την 1η κατοικία

Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου, 2016

ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦ.ΠΑΤΡΙΣ 

Μια σειρά μέτρων που αφορούν κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για οφειλόμενα ποσά έως και 5 χιλιάδες ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία καθώς και πλειστηριασμούς ακόμα και της πρώτης κατοικίας, οφειλετών, αναμένεται να ισχύσουν το αμέσως επόμενο διάστημα, ύστερα από την παύση αποχής των δικηγόρων της Ελλάδας. 
Αυτά τα μέτρα, είχαν «παγώσει» όλο αυτό το διάστημα της αποχής των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους, ωστόσο, πλέον, ο «κίνδυνος» ισχύς τους, είναι εμφανής, καθώς το Κράτος, με το νέο ασφαλιστικο και φορολογικό νομοσχέδιο, αναζητά όσο το δυνατόν γρηγορότερα να εισπράξει έσοδα στα Ταμεία του.
Όπως ανέφερε στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, μετά την αναστολή της αποχής των δικηγόρων το κορυφαίο και εξαιρετικά σημαντικό μέτρο που έρχεται να προστεθεί στα δυσβάσταχτα μέτρα της Κυβέρνησης, είναι ότι για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία έως και 5 χιλ. ευρώ θα είναι δυνατή η άμεση και ταχεία κατάσχεση χρημάτων των οφειλετών από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Δηλαδή χρήματα των οφειλετών που βρίσκονται κατατεθιμένα στην τράπεζα για οποιονδήποτε λόγο θα κατάσχονται αυτόματα προκειμένου να περιέλθουν στα ασφαλιστικά ταμεία για να καλυφθούν οι οφειλές αυτές.
«Καταρχάς να διευκρινήσουμε ότι δεν εκφεύγουν των συνεπειών του ασφαλιστικού νόμου και δεν εξαιρούνται και όσοι οφείλουν μεγαλύτερα ποσά, άνω των 5 χιλιάδων. Μιλάμε για μέχρι 5 χιλιάδες γιατί εκεί ουσιαστικά θα πρόκειται για κατασχέσεις εξπρές. Για όλες τις υπόλοιπες θα συνεχίσει να ακολουθείται η ίδια διαδικασία κατασχέσεων και πλειστηριασμών κινητών ή ακινήτων προκειμένου να εισπραχθούν από τα ασφαλιστικά ταμεία τα οφειλόμενα ποσά», ανέφερε ο κ. Δημητρουλόπουλος.

Επιφυλάξεις για τους ακατάσχετους
Επίσης όσον αφορά τις κατασχέσεις των τραπεζικών λογαριασμών, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, τόνισε πως ο δικηγορικός κλάδος, είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός ως προς τους ακατάσχετους λογαριασμούς και αν από αυτούς, τα ασφαλιστικά ταμεία, θα κατασχέσουν χρηματικά ποσά για οφειλές.
«Οι διαβεβαιώσεις που έχουν δοθεί από το αρμόδιο υπουργείο είναι ότι θα εξαιρούνται τα χρήματα τα οποία έχουν κατατεθεί στους λεγόμενους ακατάσχετους λογαριασμούς. Έχουμε όμως πάρα πολλούς λόγους να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι σε αυτή την διαβεβαίωση γιατί ο λογαριασμός περί ακατάσχετου προβλέπεται από έναν νόμο ο οποίος μπορεί με πολλή μεγάλη ευκολία και ανά πάσα στιγμή να αλλάξει και να επιτραπεί η δέσμευση χρημάτων που έχουν κατατεθεί ακόμα και σε αυτούς τους λογαριασμούς. Είναι ένα ζήτημα που θα το παρακολουθήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα να δούμε αν θα εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση τι θα προβλέπει για το θέμα αυτό», τόνισε ο κ. Δημητρουλόπουλος.

Στο προσκήνιο πλειστηριασμοί
πρώτης κατοικίας
Από την άλλη, ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα που αναμένεται να προκαλέσει πολύ μεγάλες αντιδράσεις, όπως επεσήμανε ο κ. Δημητρουλόπουλος, είναι η ισχύς του νόμου για τους πλειστηριαμούς ακόμα και της πρώτης κατοικίας, από την 1η Ιανουαρίου 2016. Πρόκειται για ένα μέτρο που είχε «παγώσει» όλο αυτό το διάστημα εξαιτίας της αποχής των δικηγόρων, ωστόσο τώρα φαίνεται, πως «ανοίγει» ο δρόμος στο δημόσιο, σε τράπεζες και σε κάθε φύσης δανειστές να επισπεύσουν τέτοιες διαδικασίες.
«Από την 1η Ιανουαρίου 2016 έχει πάψει να ισχύει οποιασδήποτε μορφή προστασία όχι μόνο της γενικότερης περιουσίας του πολίτη αλλά και αυτής ακόμα της πρώτης κατοικίας. Καμίας μορφής προστασία δεν υπάρχει για κανέναν παρά μόνο για όσους έχουν επιδιώξει και έχουν ενταχθεί στο λεγόμενο νόμο Κατσέλη. Το γεγονός ότι δεν έγινε μέχρι σήμερα οφείλεται καθαρά και αποκλειστικά στην αποχή των δικηγόρων όλο αυτό το χρονικό διάστημα που απέτρεψε την διενέργεια κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Τώρα όμως με την αναστολή της δικής μας αποχής ανοίγει ουσιαστικά διάπλατα ο δρόμος στο δημόσιο, σε τράπεζες και σε κάθε φύσης δανειστές να επισπεύσουν τέτοιες διαδικασίες», σημείωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας.
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου