Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

Στα …βήματα των Κενταύρων, μέσα στο Δρυοδάσος της Φολοης


ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΔΟΥΚΙΩΤΩΝ 
Στο Δρυοδάσος της Φολόης, εκεί που…περπατούσαν οι Κένταυροι, σύμφωνα με τη Μυθολογία, «περπάτησαν» όσοι βρέθηκαν στην Αυγουστιάτικη εκδήλωση του Φιλοπροοδευτικού Συλλόγου Απανταχού Δουκιωτών «Ο Άγιος Νικόλαος», το βράδυ του Σαββάτου, στο Δούκα.

   Η πλατεία του ιστορικού Δούκα φωτίστηκε και φέτος γιορτινά για την καθιερωμένη πια εκδήλωση που κάθε χρόνο - από το 2010, οπότε και ξεκίνησε, μέχρι σήμερα – συγκεντρώνει το μεγάλο ενδιαφέρον ντόπιων και επισκεπτών από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και του Πύργου. Το «σκηνικό» συμπλήρωνε η απαράμιλλης ομορφιάς θέα από ψηλά ενώ οι σταγόνες της βροχής που έπεσαν στην αρχή της εκδήλωσης…έφεραν στον χώρο τη «δροσιά» του δρυοδάσους, στο οποίο ήταν αφιερωμένη η φετινή εκδήλωση.
Με χαιρετισμούς…
   Την εκδήλωση προλόγισε και συντόνισε η Ράνια Αποστολοπούλου – μέλος του Συλλόγου, καλωσορίζοντας τους παριστάμενους, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και η πρόεδρος του Συλλόγου, Γεωργία Κανελλοπούλου, μιλώντας για το Δούκα του «χθες» που γεμίζει όλους τους Δουκιώτες όλους υπερηφάνεια, αλλά και του Δούκα του «σήμερα και του αύριο» που τους γεμίζει μελαγχολία. Αναφέρθηκε στην αγάπη των Δουκιωτών για το χωριό τους, που έγινε ένας από τους λόγους για την καθιέρωση αυτής της Αυγουστιάτικης εκδήλωσης, με διαφορετικό κάθε χρόνο θέμα, αλλά και στο Δρυοδάσος της Φολόης, το φετινό θέμα. Σ’ αυτό, και στην αξία του για την ανθρώπινη ζωή, αναφέρθηκε και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ Γερμανός, ο οποίος τόνισε την ανάγκη για την προστασία του, γιατί «…αν τα δάση μας χαθούν, θα χαθούμε και εμείς μαζί τους», είπε χαρακτηριστικά.
«Περπατώντας» στο δρυοδάσος της Φολόης
   Τον έργο της…γνωριμίας και…ξενάγησης στο δρυοδάσος της Φολόης, ανέλαβαν το μέλος του Συλλόγου Φολοητών «Ο Κένταυρος», Κατερίνα Παπαθεοδώρου, ο Δασάρχης ΠύργουΠαναγιώτης Λάττας και ο Προϊστάμενος Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Νίκος Αγγελόπουλος.
   Η κα Παπαθεοδώρου αναφέρθηκε στο μύθο του Κενταύρου Φόλου, στην «παρουσία» του στο δάσος αλλά και στις χαρακτηριστικές ζωγραφικές παραστάσεις που υπάρχουν σε αγγεία και σε σημαντικές εκδόσεις και συγγράμματα. Ο κ.Λάττας, έκανε αναλυτική περιγραφή του δάσους, την έκτασή του, τα είδη φυτών και δέντρων που συναντά κανείς, πέραν της δρυός αλλά και στα προσπάθεια και στους τρόπους προστασίας του αλλά και ανάδειξης και ανάπτυξής του. Η παρουσίαση του δρυοδάσους ολοκληρώθηκε μ’ ένα βίντεο με τις 58 εκκλησιές του δάσους και της ευρύτερης περιοχής της Δ.Ε Φολόης, τις οποίες είχαν συγκεντρώσει οι μαθητές του Γυμνασίου Λάλα με τον κ.Αγγελόπουλο στο πλαίσιο υλοποίησης εκπαιδευτικού προγράμματος.
   Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε – παραδοσιακά – με το κέρασμα από τον σύλλογο.
Έδωσαν το παρών
   Το παρών στην εκδήλωση – πέραν των προαναφερθέντων – έδωσαν, μεταξύ άλλων, η Βουλευτής Έφη Γεργοπούλου – Σαλτάρη, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο Περιφ. Σύμβουλος Παν. Πλατανιάς, ο αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Νίκος Μαρούντας και η γραμματέας του Δημ. Συμβουλίου Ρόη Αντωνοπούλου, ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος, ο Δουκιώτης πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείο και εκδότης της εφημ. «Πατρίς» Λεωνίδας Βαρουξής, η πρώην βουλευτής Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, ο Δουκιώτης Αντιδήμαρχος Πεντέλης Αττικής Δήμος Παπακωνσταντίνου, ο εκ Δίβρης Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας του Παν. Ιωαννίνων Νίκος Αναστασόπουλος, η πρώην Έφορος Αρχαιοτήτων Ελένη Παπακωνσταντίνου, ο επίσης καταγόμενος από το Δούκα Εκδότης της εφημ. «Αυγή» Ανδρέας Καπογιάννης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων από την ευρύτερη περιοχή και πλήθος κόσμου.
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ
Νάνσυ Σπυροπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου