Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

Εντολή Μεθοδίου το Ευαγγέλιο να διαβάζεται στην Ελληνική

Σάββατο, 20 Αυγούστου, 2016
Του Θεόδωρου Καλμούκου
Ο μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος ομιλεί στην εκδήλωση βράβευσης εθελοντών και εθελοντριών των κοινοτήτων ΦΩΤΟ: Αρετή Μπράτση
ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος με βαρυσήμαντη ποιμαντική επιστολή του -με ημερομηνία 18 Αυγούστου 2016- προς τους ιερείς, δίνει εντολή εκείνοι που έχουν παύσει να αναγιγνώσκουν το Ευαγγέλιο στην ελληνική γλώσσα να σταματήσουν αμέσως.
Αναφέρει χαρακτηριστικά πως «έχει περιέλθει στην αντίληψή μου πως αρκετοί αδελφοί έχουν αποφασίσει – χωρίς την άδειά μου – να σταματήσουν την ανάγνωση του Ευαγγελίου στην Ελληνική στη Θεία Λειτουργία. Αυτό είναι μία μεγάλη αποκαρδίωση και ζητώ από εσάς που έχετε πάρει μία τέτοια απόφαση να την αντιστρέψετε αμέσως». Συμπληρώνει πως «εάν, δυστυχώς, δεν είσθε ικανοί να διαβάζετε το κείμενο στην αρχική του γλώσσα, είμαι σίγουρος πως μπορείτε να βρείτε έναν αφοσιωμένο λαϊκό ο οποίος θα χαρεί να σας βοηθήσει». Ο Μητροπολίτης κ. Μεθόδιος τονίζει πως «το Ευαγγέλιο και η Προσευχή του Κυρίου (το Πάτερ ημών) πρέπει να αναγιγνώσκονται πάντοτε και στις δύο γλώσσες».
Ζητά από τους ιερείς να του στείλουν «τα ονόματα και τα e-mail των φοιτητών από την κοινότητά σας οι οποίοι φοιτούν σε κολέγια και πανεπιστήμια ανά τη χώρα» και τονίζει πως «η Μητρόπολη θα καταβάλλει ιδιαίτερη προσπάθεια να βρίσκεται σε επικοινωνία με αυτούς τους νέους και νέες».
Προτρέπει τους ενορίτες εκείνους, οι οποίοι δεν έχουν υπηρετήσει ποτέ στα κοινοτικά συμβούλια να κάνουν κάτι τέτοιο. Τονίζει προς τους ιερείς πως «ιδιαίτερα σας προτρέπω να βρείτε ενήλικες νέους στην κοινότητά σας γι’ αυτή τη διακονία».
Επίσης, θίγει το σπουδαίο θέμα ανανέωσης των θέσεων του προέδρου και του ταμία του κοινοτικού συμβουλίου. Οι μεν πρόεδροι δεν μπορούν να υπηρετούν στη θέση του προέδρου πάνω από έξι χρόνια και οι ταμίες πάνω από τρία.
Σε δηλώσεις του στον «Εθνικό Κήρυκα» ο Μητροπολίτης κ. Μεθόδιος είπε πως «έμαθα ότι υπάρχουν μερικοί ιερείς οι οποίοι δεν διαβάζουν το Ευαγγέλιο τις Κυριακές στην ελληνική γλώσσα και λέγω από πού κι ως πού, γι’ αυτό και έγραψα αυτή την επιστολή και τους λέγω αυτό είναι απαράδεκτο» και διερωτήθηκε «πού πηγαίνουμε δηλαδή;»
Είπε επίσης, ότι «γνωρίζω ότι οι περισσότεροι δεν ξέρουν Ελληνικά αλλά δεν πάει να πει αυτό ότι θα σταματήσουμε και το Ευαγγέλιο. Κι επειδή μερικοί δεν είναι σε θέση να διαβάσουν το Ευαγγέλιο τους λέγω διαβάστε το στα Αγγλικά και αναθέσετε στον ψάλτη ή σε κάποιο ευσεβή Ελληνα να το διαβάσει στα Ελληνικά».
Στην επισήμανση ότι δεν είναι μόνο το Ευαγγέλιο, αλλά πολλοί λένε και τη Λειτουργία εξ’ ολοκλήρου στα αγγλικά, είπε: «σ’ αυτό έχετε δίκιο, το ξέρω, μου το έχουν πει. Πρέπει να λέγεται και στην ελληνική γλώσσα, τη γλώσσα της Λειτουργίας, τη γλώσσα που γράφτηκε το Ευαγγέλιο».
Στην ερώτηση εσείς σε ποια γλώσσα Λειτουργείτε, απάντησε «πάντοτε στα Ελληνικά» και συμπλήρωσε «τις ευχές δεν τις νοιώθω στα Αγγλικά όπως τις νοιώθω στα Ελληνικά». Είπε ακόμη πως «το γνωρίζετε πολύ καλά πως δεν μπορείς να καταλάβεις τον ιερό Χρυσόστομο ή τον Μέγα Βασίλειο μεταφρασμένο στα Αγγλικά ή στα Ιταλικά ή στα Γερμανικά».
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ
ΣΗΜΕΙΩΣΗ Την περασμένη Κυριακή, Παραμονή Της Παναγίας βρέθηκα στον ιερό ναό Της Κοιμήσεως Της Θεοτόκου στο Dracut, Massachusetts οπου ετελέσθει ο Εσπερινός, Αρτοκλασία και Λειτανία της Εικόνας.  Ο ιερατικός προϊστάμενος π. Στυλιανόπουλος όπως και οι ιερείς της περιοχής (Νικόλας Πελεκούδας από την Αγία Τριάδα του Lowell, Τομ Τσινίδης από την Μεταμόρφωση του Σωτήρος του Lowell, Δρ. Παναγιώτης Ρίζος από τον Άγιο Γεώργιο του Lowell και Αθανάσιος Κουλουράς συνταξιούχος ιερέας).  Μάλιστα ο π. Στυλιανόπουλος στο λόγο του για την Παναγία και τον Ελληνισμό πήρε άριστα!  
Όμως εκεί ήταν και ένας διάκος από τη Θεολογική Σχολή που "κοιμόταν" με όλη τη σημασία της λέξεως.  Τα παιδιά του ιερού έκαναν καλύτερη δουλειά από το διάκο ο ποίος έπρεπε να τον "σκουντίξει" ο π. Στυλιανόπουλος για να πάρει μπτοστά και να συνεχίσει!  Ό άνθρωπος ήταν εκτός τόπου και χρόνου.  Όσο για τα Ελληνικά του πολύ άσχημα, ούτε αρχάριου.  Και κάνω δύο εισηγήσεις:  1) Αυτός ο Διάκος να μη γίνει ιερέας εάν δεν μάθει καλά την λειτουργία και τα Ελληνικά.  2) Να ερωτηθεί ο άνθρωπος εάν θέλει να γίνει παπάς!  Δεν ασχολούμε ποτέ με τους παπάδες στο έργο που κάνουν αλλά είναι έγκλημα κατά της Χριστανοσύνης και του Ελληνισμού να υπάρχουν υποψήφιοι ιερείς σε αυτό το επίπεδο!
Η Σύνταξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου