Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

Αμαλιάδα: Τρύγος με το βλέμμα στις εξελίξεις!

Τρίτη, 16 Αυγούστου, 2016


ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗΣ 
Ικανοποιητική ως προς την ποσότητα αλλά μέτρια ως προς την ποιότητα είναι η φετινή παραγωγή Κορινθιακής σταφίδας, όπως προκύπτει από τις πρώτες ημέρες του τρύγου στην ευρύτερη περιοχή της Αμαλιάδας.
Αρκετοί σταφιδοπαραγωγοί ξεκίνησαν πριν τον Δεκαπενταύγουστο τον τρύγο, αφού διαπιστώθηκε ότι ο καρπός ήταν έτοιμος και ήδη η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, ανάλογα με την περιοχή και τα φυτά.
Δεν βοήθησε ο καιρός
Παρά τους αρχικούς φόβους, η ποσότητα φέτος είναι πολύ καλή και αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση σε σχέση με τις ποσότητες που παραδόθηκαν πέρυσι.
Ωστόσο, η ποιότητα δεν είναι σε πολύ καλά επίπεδα, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που αφενός δεν βοήθησαν τον καρπό να αναπτυχθεί σωστά, αφετέρου προκάλεσαν επιπλέον προβλήματα.
 Οι βροχοπτώσεις στις αρχές του καλοκαιριού και ο περονόσπορος έπληξαν τα φυτά και αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάποια από αυτά να μην έχουν την περσινή ποιότητα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι καλή η σταφίδα.
Και αυτό γιατί οι παραγωγοί φρόντισαν και έλαβαν τα μέτρα τους, με ψεκασμούς και ότι άλλο χρειάστηκε για να προστατευθούν τα φυτά.
Ανέβηκε το κόστος
Βέβαια, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ανέβει σημαντικά φέτος το κόστος καλλιέργειας, γι’ αυτό όλοι περιμένουν με αγωνία να δουν που θα κυμανθεί φέτος η τιμή του προϊόντος.
Τα 80 λεπτά που πληρώθηκε πέρυσι, θεωρούνται πολύ μικρό ποσό και αυτό που ζητούν για φέτος οι σταφιδοπαραγωγοί είναι να κυμανθεί η τιμή γύρω στο 1,30 ευρώ το κιλό για να μπορέσουν να καλύψουν τα έξοδά τους και ταυτόχρονα να αποκομίσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα που θα τους δώσει τη δυνατότητα να συνεχίσουν την καλλιέργεια και την επόμενη χρονιά.
«Για να είμαστε ευχαριστημένοι η τιμή πρέπει να κυμανθεί γύρω στο 1,30 ευρώ το κιλό. Τα 80 λεπτά που δίνουν είναι μόνο το κόστος. Έχουμε και ζημιές στην καλλιέργεια, να μην ζημιωνόμαστε και από την τιμή. Εάν και φέτος η τιμή είναι χαμηλή, εγώ δεν θα κόψω του χρόνου» ανέφερε στην ‘Π’ ο κ. Βασίλης Φουντάς.
Αναμονή
Παράλληλα οι παραγωγοί τηρούν στάση αναμονής για να δουν πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα με την ένταξη της Κορινθιακής σταφίδας στο καθεστώς συνδεμένης ενίσχυσης. Δεν κρύβουν την επιφυλακτικότητά τους, αφού δεν γνωρίζουν ακόμη ποιοι θα είναι οι επιμέρους όροι ένταξης, αισιοδοξούν ωστόσο ότι θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη που θα συμβάλλουν στη στήριξη και συνέχιση της καλλιέργειας.
Επιπλέον, όλα δείχνουν ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την δημιουργία μιας μεγάλης Ομάδας σταφιδοπαραγωγών, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι σταφιδοπαραγωγοί του νομού, έτσι ώστε από κοινού να αγωνιστούν για το προϊόν, για την τιμή, για τα εφόδια, για να μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα την καλλιέργεια και να την ενισχύσουν κατά το δυνατόν.
Κατά συνέπεια, ο τρύγος ξεκίνησε φέτος με το βλέμμα στις εξελίξεις και οι σταφιδοπαραγωγοί εκτιμούν ότι του χρόνου οι συνθήκες θα είναι καλύτερες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου