Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Πλημμύρισε ο Ελληνορθόδοξος Ναός στο Μπατόν Ρουζ της Λουιζιάνα


Το νερό έφτασε μέσα στο Ιερό Βήμα στο Ναό της Αγίας Τριάδος στο Μπάτον Ρουζ της Λουϊζιάνα. ΦΩΤΟ Κοινότητα Αγίας Τριάδος
ΒΟΣΤΩΝΗ. Με πέντε πόδια νερού έχει πλημμυρίσει ο ιερός ναός της Αγίας Τριάδος στην πόλη Μπατόν Ρουζ (Baton Rouge) της Λουιζιάνα, λόγω των τρομακτικών πλημμυρών. Εχει παραλύσει η πόλη και η γύρω περιοχή, ενώ έχουν αναγκαστεί να φύγουν από τα σπίτια τους πάνω από ογδόντα χιλιάδες άνθρωποι, καθότι το νερό έχει φτάσει σε μερικές περιπτώσεις μέχρι και την οροφή. Οι ζημιές στο ναό δεν είναι δυνατόν να υπολογιστούν αυτή τη στιγμή.
Οι τηλεπικοινωνίες είναι φοβερά δύσκολες, ενώ ουδείς απαντούσε στον τηλεφωνικό αριθμό του ναού. Τελικά ο «Εθνικός Κήρυξ» κατόρθωσε και επικοινώνησε με τον πρόεδρο του κοινοτικού συμβουλίου κ. Μιχάλη Ρουντ, ο οποίος μας είπε ότι «όλα εδώ είναι πλημμυρισμένα και φυσικά και ο ιερός μας ναός». Πρόσθεσε πως «δεν μπορούσαμε να πλησιάσουμε από την Παρασκευή που άρχισε η βροχή, αλλά πριν λίγο κατόρθωσε κάποιος από εμάς και έφτασε μέχρι τον ναό για πρώτη φορά». Ο κ. Ρουντ είπε ότι «υπάρχουν πέντε πόδια νερού στην εκκλησία συμπεριλαμβανομένου και του Ιερού Βήματος» και ότι «δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, η περιοχή είναι σαν λίμνη».
Στην ερώτηση πόσο περίπου υπολογίζει τη ζημιά, ο κ. Ρουντ είπε ότι «είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να υπολογιστεί, αλλά από όσο μπόρεσε και μου περιέγραψε ο άνθρωπος που πήγε πρέπει να είναι πολύ άσχημα τα πράγματα».
Η κοινότητα έχει ασφάλεια, αλλά ο κ. Ρουντ επεσήμανε πως «δεν γνωρίζουμε πόσο θα καλύψει».
Οταν τον ρωτήσαμε αν όλοι οι ενορίτες είναι καλά στην υγεία τους, αν έχει κινδυνεύσει κανείς, απάντησε: «από όσο μπορώ να γνωρίζω όλοι είναι καλά, εκτός από δύο για τους οποίους δεν γνωρίζουμε και οι οποίοι κατοικούσαν κοντά στην εκκλησία». Πρόσθεσε ακόμα, πως «σε πολλών ενοριτών τα σπίτια έχει μπει μέχρι και ένα πόδι νερό, σε άλλους περισσότερο και φυσικά δεν μπορούσαν να μείνουν αλλά έχουν πάει και μένουν μαζί με άλλους ενορίτες».
Σύμφωνα με τον κ. Ρουντ, ο οποίος είναι πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου επί τέσσερα χρόνια, η κοινότητα συγκροτείται «από 35 με 40 οικογένειες», ενώ τονίζεται ότι είναι μία πλήρης κοινότητα.
Οταν τον ρωτήσαμε ποια είναι η μοναδικότητα της κοινότητας, είπε, πως, «αν και ανήκουμε στην Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής, είμαστε σχετικά μία πανορθόδοξη κοινότητα. Εχουμε αρκετά μέλη που είναι Ρουμάνοι, Ουκρανοί, μερικούς Σέρβους, Ρώσους». Στην ερώτηση ποια γλώσσα χρησιμοποιεί στη Λειτουργία είπε: «βασικά την Αγγλική αλλά και αρκετά την Ελληνική, αλλά ένα από τα όμορφα πράγματα που κάνουμε εδώ είναι ότι οι Ρουμάνοι αναγιγνώσκουν το Αποστολικό ανάγνωσμα στα Ρουμανικά, ενώ απαγγέλλουμε την Κυριακή προσευχή (το Πάτερ Ημών) σε διαφορετικές γλώσσες όπως Αγγλικά, Ελληνικά, Ρουμανικά, Σλαβονικά».
Ο Ναός της Αγίας Τριάδος της πόλης Μπατόν Ρουζ απέχει από τον ιστορικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος Νέας Ορλεάνης μία ώρα βορειοδυτικά.
Οσον αφορά το ηθικό των ενοριτών και εάν έχει επικοινωνήσει με όλους τους ενορίτες, ανέφερε πως «δεν μπόρεσα να επικοινωνήσω με όλους, η κινητή τηλεφωνία έχει τρομερά προβλήματα διότι πολλοί πύργοι της κινητής τηλεφωνίας έχουν πλημμυρίσει, κι έτσι καταλαβαίνετε είναι εξαιρετικά δύσκολη η επικοινωνία».
Περιγράφοντας την κατάσταση γενικώς είπε, πως «υπάρχουν μερικά σπίτια που έχουν μερικές ίντσες νερού, αλλά και άλλα στα οποία το νερό έχει φτάσει μέχρι τις οροφές».
Μιλώντας για το δικό του το σπίτι, είπε ότι «έφτασε μέχρι τη πρόσοψη αλλά δεν μπήκε μέσα στο σπίτι, είμαστε τυχεροί».
Ο κ. Ρουντ είναι ελληνικής καταγωγής από τη μεριά της μητέρας του, η οποία μεγάλωσε στην Πενσυλβάνια αλλά η οικογένειά της κατάγεται από τη Ρόδο και συγκεκριμένα από τα Τριάντα και την Κρεμαστή. «Η γιαγιά μου ήταν από τα Τριάντα και ο παππούς μου από την Κρεμαστή», είπε, ενώ ο ίδιος γνωρίζει επαρκώς την ελληνική γλώσσα. Πηγαίνει συχνά στην Ελλάδα κι όπως είπε «είχαμε πάει τον Μάιο στη Ρόδο». Εργάζεται για τον Σύνδεσμο Εφημερίδων της πολιτείας της Λουιζιάνας.
Ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας είναι ο π. Αντώνιος Μοντελεόνης, ο οποίος είναι κλινικός κοινωνικός λειτουργός και εργάζεται επίσης για την πολιτεία της Λουιζιάνα. Δεν στάθηκε δυνατόν να μιλήσουμε με τον ίδιον, αλλά η πρεσβυτέρα του μας είπε ότι «είμαστε καλά, αλλά η εκκλησία έχει πλημμυρίσει, οι δρόμοι είναι κλειστοί στην περιοχή της εκκλησίας. Ο π. Αντώνιος είναι στην εργασία του, εργάζεται για την πολιτεία της Λουιζιάνα».
Σε νεότερη επικοινωνία με τον κ. Μιχάλη Ρουντ μας είπε πως «θα προσπαθήσω να πάω στην εκκλησία. Επίσης, θα συνεδριάσει απόψε (χθες) το συμβούλιο για να δούμε τι θα κάνουμε» και τόνισε πως «προθυμοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή να μας βοηθήσουν από την κοινότητα της Νέας Ορλεάνης».
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου