Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Ρωσικά παιχνίδια με την Ορθόδοξη Εκκλησία

Του Θεόδωρου Καλμούκου

Από Πατριαρχικό Συλλείτουργο του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, με τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών Ρωσιών κ. Κύριλλο.
Δεν θα πρέπει να εκπλήσσουν κανέναν τα παιχνίδια που παίζει για μία ακόμα φορά το Πατριαρχείο της Μόσχας με την ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας ανά την οικουμένη, με τις αιτιάσεις που προβάλλει για τη Μεγάλη Σύνοδο η οποία έγινε επιτυχώς στην Κρήτη τον περασμένο μήνα.
Οπως έγραψε ο «Εθνικός Κήρυξ» στην έκδοσή του, του Σαββατοκύριακου 23-24 Ιουλίου 2016, «σύμφωνα με τα λεχθέντα και γραφέντα σε πρόσφατη συνεδρίαση της Συνόδου του Πατριαρχείου της Μόσχας στις 15 Ιουλίου 2016, δεν θεωρεί τη Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης «ως Πανορθόδοξη», αλλά ούτε και τις αποφάσεις της «δεσμευτικές» για σύμπασα την Ορθοδοξία. Συντάσσεται δε πλήρως με το Πατριαρχείο της Αντιοχείας το οποίο την θεωρεί απλώς ως «Σύναξη».
Αφού το Πατριαρχείο της Μόσχας προσπάθησε τον περασμένο ανεπιτυχώς την τελευταία στιγμή να ματαιώσει τη σύγκληση της Συνόδου, αθετώντας τον λόγο και την υπογραφή του στις Συνάξεις των Προκαθημένων που είχαν προηγηθεί με τελευταία εκείνη τον Ιανουάριο του 2016 στη Γενεύη, τώρα εξακολουθεί την παρελκυστική και διχαστική του τακτική δυστυχώς εις βάρος ουσιαστικά της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Με την ευκαιρία να υπενθυμίσουμε ότι για χατήρι του Πατριαρχείου της Μόσχας άλλαξε τόπο σύγκλησης η Μεγάλη Σύνοδος από την Κωνσταντινούπολη που είχε αποφασιστεί αρχικώς κατά τη Σύναξη των Προκαθημένων το 2014, στην Κρήτη, λόγω της έντασης που είχε δημιουργηθεί στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας λόγω της κατάρριψης του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από τους Τούρκους.
Βέβαια μαζί με το Πατριαρχείο της Μόσχας τον χορό της αντίδρασης και της ένστασης σέρνουν και τα Πατριαρχεία Αντιοχείας, Βουλγαρίας και Γεωργίας, παρέχοντας πράγματα στην Ορθόδοξη Εκκλησία και θέτοντας σε διακινδύνευση την ενότητά της.
Βέβαια τον κορυφαίο ρόλο, αλλά και την ευθύνη έχει το Πατριαρχείο της Μόσχας. Τα υπόλοιπα παίζουν τον ρόλο του «υποτακτικού» ο οποίος πολιτεύεται άβουλα και άσκεφτα. Το ανοσιούργημα θα ολοκληρωθεί εάν προχωρήσουν στη διοργάνωση μίας μορφής «αντί-Συνόδου», οπότε πλέον θα προκληθούν ρηγματώδεις καταστάσεις στην Ορθόδοξη Εκκλησία.
Υπάρχει φυσικά και αυτή η μικρή ομάδα των ενιστάμενων φωνασκούντων στην Ελλάδα, η οποία είχε «καταδικάσει» τη Μεγάλη Σύνοδο πριν ακόμα συγκληθεί. Αστεία πράγματα.
Περιφέρονται σαν θίασος υπέρμαχων φονταμενταλιστών εντός αλλά και εκτός Ελλάδος προσπαθώντας να μειώσουν τη Μεγάλη Σύνοδο και τους οποίους χρησιμοποιούν δεόντως οι Σλάβοι.
Ολα αυτά τα παρελκυστικά παίγνια και τερτίπια έχουν αναντίλεκτα επήρεια και σε μας εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου όπως Ευρώπη, Καναδά, Νότιο Αμερική και συγκεκριμένα στις λεγόμενες Επισκοπικές Συνελεύσεις των Κανονικών Ορθοδόξων Επισκόπων των διαφόρων Εθνικών Δικαιοδοσιών.
Στη Συνέλευση στις Ηνωμένες Πολιτείες προεδρεύει ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος. Η επόμενη συνεδρίασή τους έχει οριστεί τον Οκτώβριο στο Ντιτρόιτ.
Διερωτώμαι άραγε πώς θα μιλήσουν για ενότητα, για σύγκληση, για συνεργασία και συμπόρευση οι εκπρόσωποι των ενταύθα Πατριαρχείων της Ρωσίας, της Αντιόχειας, της Βουλγαρίας και της Γεωργίας, τη στιγμή που οι Μητέρες Εκκλησίες τους με τα παίγνια τους ουσιαστικά θέτουν σε διακινδύνευση την ενότητα της ίδιας της Ορθόδοξης Εκκλησίας;
Κι έτσι μοιραία το πρόβλημα μετακυλίεται και στη λεγόμενη Ορθόδοξη Διασπορά και μάλιστα προκαλείται υποτροπή στην όποια πρόοδο είχε σημειωθεί μέχρι τώρα.
Φυσικά δεν διαλανθάνουν της γνώσης μας οι βαθύτερες επιδιώξεις και στοχεύσεις της Εκκλησίας της Μόσχας να καταστεί η Ηγέτιδα της Ορθοδοξίας, γι’ αυτό και αντιπαρέρχεται τα πάντα.
Κι αντί να είναι ευγνώμων στη Μητέρα Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως από την οποία προήλθε, την υποσκάπτει κατά τρόπο σφαχτικό επικουρούμενη από τους αυλόδουλους υποτακτικούς της. Τελικά οι μητραλοίες δεν λείπουν από καμιά εποχή.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου