Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Στο σκαμνί θα καθίσει τελικά η Κριστίν Λαγκάρντ

Κυριακή, 24 Ιουλίου, 2016

Παραπέμπεται σε δίκη για το σκάνδαλο Ταπί

Στο σκαμνί θα καθίσει τελικά η Κριστίν Λαγκάρντ για την υπόθεση με το σκάνδαλο Ταπί, καθώς το Ανώτατο Εφετείο της Γαλλίας ανακοίνωσε χθες ότι η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) παραπέμπεται σε δίκη για αμέλεια κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων της ως υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης του Νικολά Σαρκοζί.


Πιο συγκεκριμένα, η Λαγκάρντ καλείται να εμφανιστεί ενώπιον του Δικαστηρίου της Δημοκρατίας (CJR), του ειδικού δικαστηρίου που εξετάζει υποθέσεις αδικημάτων στις οποίες εμπλέκονται υπουργοί.
Βαριά σκιά καλύπτει την περίοδο που η επικεφαλής του ΔΝΤ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης στη ΓαλλίαΗ επικεφαλής του ΔΝΤ κατηγορείται ότι κατά τη διάρκεια της θητείας της ως υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας επέτρεψε να ξεκινήσει διαδικασία διαιτησίας μεταξύ του επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί και της τότε δημόσιας τράπεζας Credit Lyonnais, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Δημόσιο πρέπει να καταβάλει το 2008 στον επιχειρηματία 404 εκατ. ευρώ.
Το χρονικό της υπόθεσης
Η υπόθεση πάει πολύ πίσω χρονικά, όταν το μακρινό 1993 ο Ταπί πούλησε το μερίδιο που διατηρούσε στη γνωστή εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas στην τράπεζα Credit Lyonnais και εν συνεχεία η τράπεζα μεταπώλησε το μερίδιο των μετοχών του για μεγαλύτερο ποσό.
Ο Ταπί μετά την εξέλιξη αυτή είχε μηνύσει την τράπεζα για εξαπάτηση και εν τέλει η υπόθεση έφτασε σε ιδιωτική διαιτησία το 2008 με απόφαση της Λαγκάρντ, η οποία επέλεξε να μην παραπέμψει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη.
Οπως είναι αναμενόμενο, η Δικαιοσύνη ξεκίνησε δική της έρευνα για τη ζημιά στο Δημόσιο και ακύρωσε την απόφαση της διαιτησίας, απαγγέλλοντας κατηγορίες για απάτη από συμμορία, υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος ή συνέργεια σε αυτήν σε έξι άτομα, μεταξύ των οποίων είναι ο Ταπί, ο δικηγόρος του Μορίς Λαντούρν και ο ένας εκ των τριών διαιτητών, Πιερ Εστού.
Με την ανακοίνωση της απόφασης για παραπομπή της Λαγκάρντ σε δίκη, το ΔΝΤ διά στόματος του εκπροσώπου του, Τζέρι Ράις, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο της Γαλλίδας τεχνοκράτισσας και «στην ικανότητα της γενικής διευθύντριας να επιτελεί αποτελεσματικά τα καθήκοντά της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου