Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Νέο φάρμακο-όπλο για την επιβράδυνση του Αλτσχάιμερ

Του Χρήστου Στασινόπουλου

ΠΕΡΑΣΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ

Φρένο στη νόσο Αλτσχάιμερ υπόσχεται να βάλει ένα νέο σκεύασμα που έφτιαξαν οι άνθρωποι της φαρμακευτικής εταιρείας TauRx Therapeutics και το οποίο πέρασε με επιτυχία το τελευταίο στάδιο των δοκιμών.


Το LMTX είναι, σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, το πρώτο φάρμακο που στοχεύει την πρωτεΐνη Τ (ταυ) το οποίο περνάει το τελικό στάδιο των δοκιμών
Το LMTX είναι, σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, το πρώτο φάρμακο που στοχεύει την πρωτεΐνη Τ (ταυ) το οποίο περνάει το τελικό στάδιο των δοκιμών
Το νέο φάρμακο το οποίο φέρει την ονομασία LMTX ή LMTM, σύμφωνα με τους κατασκευαστές του είναι πιθανό μέσα στα επόμενα χρόνια να γίνει το φάρμακο πρώτης επιλογής για την αντιμετώπιση της νόσου, καθώς σε μεγάλη μερίδα ασθενών που συμμετείχαν στις δοκιμές το σκεύασμα κατάφερε να σταματήσει για σημαντικό χρονικό διάστημα την εξέλιξη της νόσου και τον περαιτέρω εκφυλισμό του εγκεφάλου τους.
Το LMTX είναι σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, το πρώτο φάρμακο που στοχεύει την πρωτεΐνη Τ (ταυ) το οποίο περνάει το τελικό στάδιο των δοκιμών. Πιο εξειδικευμένα το LMTX είναι σκεύασμα το οποίο δρα ως αναστολέας της συσσώρευσης της πρωτεΐνης Τ που μαζί με τη β- αμυλοειδές θεωρούνται υπεύθυνες για την Αλτσχάιμερ.
Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε στο Διεθνές Συνέδριο της Eνωσης για την καταπολέμηση του Αλτσχάιμερ που έγινε πρόσφατα στο Τορόντο ο Σερζ Γκοτιέ του Πανεπιστημίου Μακ Γκιλ του Καναδά, στις δοκιμές συμμετείχαν συνολικά 891 ασθενείς με Αλτσχάιμερ εκ των οποίων μόνο το 15% δεν λάμβανε ήδη αγωγή με άλλα φάρμακα. Σε όλους τους ασθενείς χορηγήθηκαν δύο χάπια την ημέρα για 18 μήνες. Υπήρχαν τρεις ομάδες ασθενών, συμπεριλαμβανομένης ομάδας στην οποία χορηγήθηκε placebo.
Σημαντικά ευρήματα
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, στους ασθενείς που ήδη έπαιρναν θεραπεία για την Αλτσχάιμερ δεν παρουσιάστηκε σημαντική βελτίωση, όμως σε αυτό το 15% που δεν έπαιρνε άλλη θεραπεία πλην του LMTX τα ευρήματα ήταν σημαντικά καθώς στο σύνολο των ασθενών αυτών δεν παρατηρήθηκαν προβλήματα κατανόησης και συλλογισμού, δεν σημειώθηκε περιορισμός της μνήμης τους και δεν μειώθηκε η ικανότητά τους να φέρνουν εις πέρας απλές εργασίες της καθημερινότητας. Επιπλέον ο εκφυλισμός συγκεκριμένων μερών του εγκεφάλου ήταν μειωμένος κατά ένα τρίτο σε σχέση με τους υπόλοιπους ασθενείς που λάμβαναν και άλλη αγωγή.
Εκτιμώντας τα αποτελέσματα των δοκιμών, παρά τον περιορισμένο αριθμό των ασθενών που επωφελήθηκαν από τη λήψη του σκευάσματος, οι ειδικοί αναφέρουν ότι το εν λόγω φάρμακο προσφέρει μια πρώτη ελπίδα για την αναχαίτιση της νόσου. Πάντως το γεγονός ότι το LMTX δεν φαίνεται να είναι δραστικό όταν λαμβάνεται ως συνοδευτικό φάρμακο στα πλαίσια θεραπείας, έχει προκαλέσει προβληματισμό στους ειδικούς, καθώς πολλοί τονίζουν ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες για να διαλευκανθεί γιατί συμβαίνει αυτό.
Oπως μάλιστα χαρακτηριστικά τονίζουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης σε δημοσίευμά τους για το θέμα, οι ρυθμιστικές αρχές της αγοράς του φαρμάκου είναι πιθανόν να ζητήσουν μέσα στο επόμενο διάστημα και πριν δώσουν την τελική τους έγκριση για την κυκλοφορία του σκευάσματος, τη διεξαγωγή ευρύτερης έρευνας στην οποία όμως θα συμμετέχουν μόνο ασθενείς που δεν λαμβάνουν άλλη θεραπεία.
Από την πλευρά του πάντως ο άνθρωπος που έφτιαξε το LMTX, Κλοντ Ουίστσικ, ερευνητής του Πανεπιστημίου του Aμπερντιν, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της TauRx Therapeutic, ανέφερε ότι μια εκ των υποθέσεων που έχουν γίνει από την ομάδα των ερευνητών που πραγματοποίησε την έρευνα για το θέμα με τη μη δραστικότητα του LMTX όταν συνδυάζεται με άλλα φάρμακα είναι πως τα άλλα φάρμακα θέτουν σε κίνηση έναν μηχανισμό στον οργανισμό τον οποίο χρησιμοποιούν τα κύτταρα για να αποβάλλουν τα φάρμακα και το LMTX επηρεαζόταν από αυτόν τον μηχανισμό. Η υπόθεση αυτή επίσης θα πρέπει να αποδειχθεί με συγκεκριμένες δοκιμές και έρευνες.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου