Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Ταξίδια χωρίς όριο δαπανών για τους συνοδούς του πρωθυπουργού

Με τροπολογία που πέρασε η κυβέρνηση σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, καταργείται το όριο κρατικών δαπανών για τους συνοδούς σε ταξίδια του πρωθυπουργού, του Προέδρου της Δημοκρατίας και των υπουργών Οικονομικών, Εξωτερικών και Άμυνας.

Σύμφωνα με αυτήν «εξαιρούνται από τον περιορισμό του ανώτατου ορίου των εξήντα (60) επιτρεπόμενων, κατ' έτος, ημερών μετακίνησης εκτός έδρας οι συνοδοί ασφαλείας και τα μέλη αποστολής που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό.
»Επίσης, ορίζεται ότι, τα μέλη της αποστολής που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών και Οικονομικών στο εξωτερικό, διαμένουν στο ίδιο ξενοδοχείο με το πρόσωπο που συνοδεύουν. Τα εν λόγω έξοδα βαρύνουν τον προϋπολογισμό του αρμόδιου φορέα του Δημοσίου».

Όπως σημειώνεται, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν μπορεί να εκτιμήσει το πραγματικό κόστος της τροπολογίας, αφού «εξαρτάται από πραγματικά γεγονότα (αριθμός ατόμων που συνοδεύουν τις αποστολές, συχνότητα μετακινήσεων, κ.λπ.) και θα αντιμετωπίζεται από τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού».
Η τροπολογία που εισήχθη εκπρόθεσμα, λίγη ώρα πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια, προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος επισήμανε: «Δεν είναι ότι δεν σέβεται τα κόμματα, αλλά δεν σέβεται το ίδιο το Κοινοβούλιο, διότι αυτό που έγινε προ ολίγου, δηλαδή να κατατεθεί μία τροπολογία στις 15.10 η ώρα για το προσωπικό που συνοδεύει τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Άμυνας και τα ξενοδοχεία που θα διαμένουν, είναι εντελώς απαράδεκτο. Υπάρχει κανένα επείγον ταξίδι και πρέπει να γίνει απόψε;»
Στελέχη της ΝΔ συνέδεσαν το επείγον της τροπολογίας με το ταξίδι που πρόκειται να κάνει ο πρωθυπουργός στην Πάρο για τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου. Η τελετή των εγκαινίων έχει προγραμματιστεί για τις 12:00 την Παρασκευή και το «παρών» θα δώσει και ο υπουργός Υποδομών Χρ.Σπίρτζης.
Ακολούθησε μπαράζ αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τους χρήστες του twitter να δημιουργούν το hashtag #kinima_twn_54 , το οποίο βρίσκεται στην κορυφή των trends.
Αντιδράσεις κομμάτων
«Λεφτά για την κυβερνητική νομενκλατούρα υπάρχουν. Σε καιρούς της πιο άγριας φορολογικής αφαίμαξης οι κυβερνώντες αντί να προχωρήσουν σε περικοπές στις δαπάνες τους, με τροπολογία αποφασίζουν: "Τα μέλη της αποστολής που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών και Οικονομικών στο εξωτερικό, διαμένουν στο ίδιο ξενοδοχείο με το πρόσωπο που συνοδεύουν. Τα εν λόγω έξοδα βαρύνουν τον προϋπολογισμό του αρμόδιου φορέα του Δημοσίου"» σημειώνεται σε ανακοίνωση του Ποταμιού κι επισημαίνεται:
»Πεντάστερα ξενοδοχεία για όλους δηλαδή. Εις υγείαν των φορολογουμένων! Ως αντιστάθμισμα βέβαια ανακοίνωσαν σήμερα επίδομα σίτισης και δωρεάν μετακινήσεις για τους ανέργους! Και έτσι θα τα έχουν καλά και με το αριστερό μέρος της συνείδησης τους».
«Η κυβέρνηση προκαλεί μία κοινωνία που στενάζει» δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Αποκέντρωσης της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Κουτσούκος, τονίζοντας:
«Αποκαλύψαμε και στηλιτεύσαμε χθες στη Βουλή την κυβερνητική μεθόδευση προκειμένου να περάσει στα 'κρυφά' στη λήξη της συνεδρίασης η απαράδεκτη τροπολογία για 'χρυσή κάρτα απεριορίστων διαδρομών και διαμονών, άνευ πιστωτικού ορίου' για ομαδικές αποστολές του πρωθυπουργού και των υπουργών του.
»Σήμερα που 'βοά ο τόπος', καθώς την ώρα που η κοινωνία στενάζει και η κυβέρνηση την προκαλεί, δεν αισθάνονται άραγε την ανάγκη εκτός, από τα non paper έστω μιας διαρθρωτικής κίνησης, προκειμένου να προστατέψουν το κύρος και τις λειτουργίες των κορυφαίων θεσμών της χώρας;
Εμείς πάντως αυταπάτες για την μετάλλαξή τους δεν έχουμε, αυτοί φαίνεται να μην αντιλαμβάνονται ότι το αποδεικνύουν καθημερινά με τέτοιες πρακτικές».
«Τα κόμματα δεν γνωρίζουν ακριβώς το όριο των κρατικών δαπανών για τους συνοδούς. Όμως επειδή είναι περίοδος κρίσης, η αντιπροσωπεία θα πρέπει φέρεται λιτά και να σέβεται το δημόσιο χρήμα. θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι μόνο οι εντελώς απαραίτητοι οφείλουν να ακολουθούν στα ταξίδια» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Καλλιάνος.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου