Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Πύρινη κόλαση στην Εύβοια - Τεράστια οικολογική καταστροφή

Οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν το απόγευμα της Κυριακής αναζωπύρωση της πυρκαγιάς που μαίνεται από το Σάββατο στο πευκοδάσος της περιοχής Λίμνη στην Εύβοια, όπου σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν καεί περίπου 20.000 στρέμματα.
Σε ετοιμότητα βρίσκεται οχηματαγωγό πλοίο στην Αιδηψό για το ενδεχόμενο εκκένωσης οικισμών, καθώς οι φλόγες έφτασαν σε αυλές αγροικιών.
«Με τη μεγάλη συγκέντρωση των δυνάμεων πυρόσβεσης και βοηθούντων των ανέμων, η κωμόπολη της Λίμνης δεν κινδυνεύει» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.
Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή Φαράκλα στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου.
Μεγάλες επίγειες και εναέριες δυνάμεις, με 58 πυροσβεστικά οχήματα, 30 στρατιώτες, έξι αεροπλάνα και πέντε ελικόπτερα, είχαν συγκεντρωθεί το απόγευμα στην εστία της αναζωπύρωσης κοντά στην κωμόπολη των λιμνών.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή, είπε ότι  περίπου 20 με 22 χιλιάδες στρέμματα έχουν γίνει στάχτη και ο ΕΛΓΑ θα εξετάσει τις ζημιές για τη χορήγηση αποζημιώσεων.
Οι φλόγες έφθασαν σε μικρή απόσταση, λιγότερο από δυο χιλιόμετρα από τον οικισμό Λίμνη. Κάτοικοι και πυροσβέστες δίνουν μάχη και έχουν οργανώσει φράγμα για να προστατεύσουν σπίτια. Το πύρινο μέτωπο απειλησε το γήπεδο της περιοχής καθώς και το λιμεναρχείο.
Μεγάλο κίνδυνο αντιμετώπισε και η περιοχή Καντούνια καθώς και άλλοι οικισμοί που βρίσκονται κοντά στην περίμετρο της φωτιάς. Κάτοικοι για προληπτικούς λόγους απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους χωρίς να έχει δοθεί επίσημη εντολή από τους αρμόδιους. Σε πύρινο κλοιό βρέθηκε και ένα μοναστήρι.
Επειδή η φωτιά είναι σε εξέλιξη δεν έχει γίνει καταγραφή. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες έχουν υποστεί ζημιές μια εξοχική κατοικία και τουλάχιστον δυο αποθήκες. Η φωτιά σύμφωνα με εκτιμήσεις εκτείνεται σε περίμετρο που φθάνει τα 15 χιλιόμετρα και για την κατάσβεση της έχουν φθάσει ενισχύσεις από την αττική και από άλλες περιοχές της χώρας.

Εγκλωβίστηκαν από τη φωτιά στο νομό Ρεθύμνης
Σε ύφεση βρίσκεται στο μεταξύ η πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο στον δήμο Αγίου Βασιλείου του νομού Ρεθύμνης, όπου τρεις άνδρες εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες στην παραλία του Αγίου Γεωργίου και χρειάστηκε να απομακρυνθούν από σκάφος του λιμενικού.
Αρκετά σημεία να έχουν έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο την Κυριακή σε Σαχτούρια, Αγία Γαλήνη και Άγιο Παύλο.
Η μεγάλη φωτιά ξεκίνησε από τα Σαχτούρια το απόγευμα του Σαββάτου και μέχρι τώρα έχει καταστρέψει πάνω από 35.000 στρέμματα γεωργικής και αγροτολιβαδικής έκτασης, σύμφωνα τουλάχιστον με τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου Γιάννη Ταταράκη.

Τα μέτωπα σε όλη τη χώρα
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το τελευταίο 24ωρο το Πυροσβεστικό Σώμα αντιμετώπισε 59 αγροτοδασικές πυρκαγιές.
Υπό έλεγχο βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε σε χορτολιβαδική έκταση λίγο πριν τις 17.00 της Κυριακής έξω από τα Βρασνά Θεσσαλονίκης, κοντά στον κόμβο της Ασπροβάλτας επί της Εγνατίας Οδού.
Υπό έλεγχο βρίσκεται και η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου στο Παγγαίο Όρος στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας.
Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε το πρωί της Κυριακής η φωτιά σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Φωτημάρι στην Κέα και στην Πόμπια Φαιστού στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Μέτρα για τους ρητινοκαλλιεργητές
Όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, η μεγάλη φωτιά στην Εύβοια έκαψε πευκοδάσος από το οποίο συλλέγεται ρετσίνι. «Αυτός ο κόσμος θα αντιμετωπίσει πρόβλημα όσον αφορά τη συγκομιδή της ρητίνης από δω και πέρα και για μερικά χρόνια» δήλωσε ο υπουργός.
«Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα το δούμε την επόμενη μέρα, γιατί η ρητίνη έχει την ιδιαιτερότητα να είναι ένα προϊόν, το οποίο επιδοτείται, ενισχύεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όμως η ρητίνη δεν είναι ασφαλισμένη στον ΕΛΓΑ ως προϊόν αγροτικό. Θα δούμε όμως πώς μέσα από διαδικασίες, θα μπορέσουμε να καλύψουμε την απώλεια του εισοδήματος, που θα υπάρξει στους συγκεκριμένους ανθρώπους» είπε.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου