Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα

Κυριακή, 29 Μαΐου, 2016
ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΝ

Συγκινημένος από την υποδοχή που του επιφυλάχθηκε στη χώρα μας και στο Άγιον Όρος δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος στις οκτώ το βράδυ του Σαββάτου, ολοκλήρωσε το διήμερο ταξίδι του στην Ελλάδα και την επίσκεψη προσκυνηματικού χαρακτήρα που πραγματοποίησε.


Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στη χώρα μας
Ο Ρώσος πρόεδρος αναχώρησε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενώ στην περιοχή περιπολούσε πολεμικό πλοίο, συνοδεύοντας διακριτικά το σκάφος που τον μετέφερε.
Στις 14.14 το μεσημέρι του Σαββάτου ο Β. Πούτιν μετέβη στο Άγιον Όρος, όπου έτυχε λαμπρής υποδοχής, η οποία έγινε στο κτίριο της Ιεράς Κοινότητας.
Στη σύντομη ομιλία του ο Πρόεδρος Πούτιν χαρακτήρισε άρρηκτους τους δεσμούς ανάμεσα στη Ρωσία και το Άγιον Όρος, σημειώνοντας ότι αυτές θα ενδυναμώνονται συνεχώς.
Ο Πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, επισήμανε ότι το Άγιον Όρος είναι κοιτίδα και λίκνο της Ορθοδοξίας. Εκ μέρους της κυβέρνησης τον Πρόεδρο της Ρωσίας καλωσόρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Αμέσως μετά την Ιερά Κοινότητα, ο κ. Πούτιν αναχώρησε για την Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος, όπου βρίσκεται από χθες και ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος.
Στον ιερό ναό του Πρωτάτου, ο Ρώσος Πρόεδρος, έγινε δεκτός με τιμητικές κωδωνοκρουσίες από την Ιερά Κοινότητα με επικεφαλής τον πρωτοεπιστάτη Παύλο και τον πολιτικό διοικητή του Αγίου Όρους Αρίστο Κασμίρογλου.
Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στη χώρα μας
Η κοινή θρησκεία αλλά και η αμοιβαία συμπάθεια που υπάρχει συνενώνουν τους λαούς μας και μας βοηθούν να ξεπερνάμε τις δυσκολίες υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την υποδοχή του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους και την Κυβέρνηση στο αρχονταρίκι της Ιεράς Κοινότητας στην χερσόνησο του Άθω.
«Το Άγιον Όρος είναι ένας χώρος ο οποίος δυναμώνει την Ορθοδοξία και εμπνέει τους ορθοδόξους σε όποια χώρα κι αν βρίσκονται. Η πρώτη αναφορά για την παρουσία Ρώσων μοναχών στο Άγιον Όρος ξεπερνά τα 1000 χρόνια» επισήμανε ο κ. Πούτιν, προσθέτοντας ότι «για άλλη μια φορά τονίζω το ειδικό βάρος που έχει το Άγιον Όρος για την ανάπτυξη της Ορθοδοξίας στην Ρωσία».
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας επισήμανε ότι οι ορθόδοξοι Ρώσοι για πολλούς αιώνες αντλούσαν από το Άγιον Όρος την πνευματική τους διαύγεια υπογραμμίζοντας στην συνέχεια ότι «σήμερα που αναγεννώνται πάλι οι ιδέες του πατριωτισμού, της ανάπτυξης της χώρας, οι πηγές της έμπνευσης βρίσκονται εδώ στο Άγιον Όρος. Γι' αυτό κάθε χρόνο είναι λογικό και εξηγείται το γεγονός ότι έρχονται όλο και περισσότεροι προσκυνητές από την Ρωσία στο Άγιον Όρος».
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την φιλοξενία που παρέχει η Ιερά Κοινότητα «στους Ρώσους που έρχονται στην περιοχή σας» τονίζοντας ότι αυτό «δείχνει τους άριστους δεσμούς της Ρωσίας με τον 'Αθω και την βαθιά πνευματική σχέση που υπάρχει με την χώρα σας».
Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στη χώρα μας
«Εδώ είναι και η Αγία Ζώνη η οποία έχει έλθει στην Ρωσία και μπόρεσαν να την προσκυνήσουν εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί» πρόσθεσε.
«Το Άγιο Όρος έχει μια πραγματικά ανθρωπιστική, πνευματική αποστολή. Και ειδικά φέτος, καθώς το 2016 είναι έτος αφιερωματικό στις σχέσεις Ρωσίας-Ελλάδας. Η κοινή θρησκεία αλλά και η αμοιβαία συμπάθεια που υπάρχει συνενώνουν τους λαούς μας και μας βοηθούν να ξεπερνάμε τις δυσκολίες. Αυτό εμφανίστηκε και στην περίοδο των εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων στα Βαλκάνια αλλά και σε άλλες ιστορικές περιόδους» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καταλήγοντας «αυτά τα κοινά αισθήματα φιλίας και σεβασμού τα έχει πάρει και η νέα γενιά στην χώρα μας και αυτό βοηθά η σχέση των δύο χωρών να ενισχύεται ακόμα περισσότερο».
Στην προσφώνησή του ο Άγιος Πρώτος, πατέρας Παύλος, από την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, τόνισε:
«Σήμερα, η ειρήνη γύρω μας δοκιμάζεται από την τρομοκρατία, τη διάλυση κρατών, τον θρησκευτικό φανατισμό και άλλα. Επιβάλλεται συνεπώς η συνεργασία των φιλειρηνικών λαών με σκοπό την επικράτηση της ειρήνης».
Ο Άγιος Πρώτος ευχήθηκε «καλή διαμονή έστω και προσωρινή» στον κ. Πούτιν και είπε ότι η ορθόδοξη πίστη είναι η κοινή βάση για τις σχέσεις των λαών της Ελλάδας και της Ρωσίας και πως η Ορθοδοξία είναι αυτή που βάζει εμπόδιο σε κάθε απόπειρα διατάραξης των καλών σχέσεων. Είπε ότι οι Ρώσοι μοναχοί στο Άγιον Όρος είναι ένας ακατάλυτος δεσμός ανάμεσα στις δύο χώρες, και ότι στην ανάπτυξη των σχέσεων έχουν συμβάλει και οι Έλληνες Πόντιοι που έζησαν στη Ρωσία.
Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στη χώρα μας
Αμέσως μετά τη δοξολογία, ο Ρώσος Πρόεδρος αντάλλαξε θερμό χαιρετισμό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο που τον υποδέχθηκε στα σκαλιά της ιεράς κοινότητας. Μαζί με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, τον υπουργό και τον υφυπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Γιάννη Αμανατίδη, αντίστοιχα, και τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκο Μπόλαρη, τον Άγιο Πρώτο, πατέρα Παύλο, και τον πολιτικό διοικητή του Αγίου Όρους Αρίστο Κασμίρογλου, έβγαλαν αναμνηστική φωτογραφία και ανέβηκαν στο Αρχονταρίκι για το παραδοσιακό αγιορείτικο κέρασμα.
Στην προσφώνησή του κατά την υποδοχή του Ρώσου προέδρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ανέφερε:
Κύριε Πρόεδρε,
Με ειλικρινή συγκίνηση σας υποδέχομαι εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας σ΄ αυτό το ιερό κομμάτι της Ελληνικής Επικράτειας, τη Χερσόνησο του Άθω, το Άγιον Όρος. Κοιτίδα και Λίκνο της Ορθοδοξίας. Εδώ χτυπάει η καρδιά της Ορθοδοξίας για ολόκληρη την Οικουμένη.
Κύριε Πρόεδρε όπως είχα την ευκαιρία να σας τονίσω και χθες κατά την συνάντησή μας, ιδίως στους χαλεπούς καιρούς για ολόκληρη την ανθρωπότητα, εδώ είναι πραγματικά ο καταλληλότερος τόπος για έναν ηγέτη, προκειμένου να εμπνευστεί με βάση τις Αρχές και τις Αξίες της Χριστιανοσύνης εν γένει, αλλά κυρίως της Ορθοδοξίας, ως προς τους δείκτες πορείας που πρέπει να ακολουθεί όταν παίρνει σημαντικές αποφάσεις για τη Χώρα του και το Λαό του. Κατά την Ορθοδοξία αυτοί οι δείκτες πορείας δεν είναι άλλοι από τον Ανθρωπισμό, την Αλληλεγγύη, τη Δικαιοσύνη και την Ειρήνη. Γνωρίζετε πόσο εμείς οι Έλληνες, αναπόσπαστο τμήμα του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος, είμαστε αφοσιωμένοι σε αυτούς τους δείκτες πορείας. Γνωρίζουμε επίσης πόσο η Ρωσία υπό την ηγεσία σας κινείται προς την ίδια κατεύθυνση. Έχοντας κύριε Πρόεδρε αυτά τα εφόδια από το Άγιον Όρος σας εύχομαι εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας να οδηγείται τον φίλο Ρωσικό Λαό, της μεγάλης και φίλης χώρας σας της Ρωσίας στο δρόμο της δημιουργίας και της ευημερίας. Και πάλι καλωσορίσατε.

«Το Άγιον Όρος συμπυκνώνει την πνευματικότητα της Χριστιανοσύνης σε μια εποχή κρίσης και μας διδάσκει τον διάλογο και την αναζήτηση έχοντας σαν θεμέλιο του τους ηθικούς κανόνες της θρησκείας» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κατά την υποδοχή του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Προκόπη Παυλόπουλου στο αρχονταρίκι της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους στην χερσόνησο του 'Αθω.
Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στη χώρα μας
«Σαν ένας άνθρωπος που έχω την τύχη να έχω την κρατική φροντίδα για το Άγιον Όρος καλωσορίζω τους δύο Πρόεδρους και ιδιαίτερα τον κ. Πούτιν που έκανε το μακρινό ταξίδι για να έλθει εδώ και βέβαια τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο» είπε ο κ. Κοτζιάς, τονίζοντας ότι «η παρουσία σας εδώ αναδεικνύει την μεγάλη ιστορική και πραγματική αλλά και μελλοντική σημασία του Αγίου Όρους»
«Τόπος μνήμης, γαλήνης, αναστοχασμού και έμπνευσης είναι ένας τόπος με μακρά ιστορία, μακρότερη από κάθε άλλον, που φωτίζει την ψυχή, ανήκει στη μεγάλη Εκκλησία της Χριστιανοσύνης που παράγει μαζί με το έργο για την ψυχή των ανθρώπων και κοινωνικό έργο ως συμβολή σε αυτό που κοινό έχουμε η Πολιτεία η Εκκλησία και το Άγιον Όρος: την Ειρήνη, την Αλληλεγγύη και την Δικαιοσύνη» κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.
Πηγή: Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου