Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Reuters: Απόφαση για κατάργηση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ

Μεγάλη Τετάρτη, 27 Απριλίου, 2016
Οι "φωστήρες" της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλά θα κάνουν να βγάλουν 1 ευρώ και 2 ευρώ σε χαρτονομίσματα
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να αποφασίσει στις 4 Μαΐου την κατάργηση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ, υποστηρίζει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο μια πηγή που έχει γνώση των συζητήσεων που γίνονται γύρω από το θέμα αυτό.
Reuters: Απόφαση για κατάργηση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώΜια τέτοια απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ θα ενέτεινε περαιτέρω την ένταση στις σχέσεις της με το Βερολίνο. Η Γερμανία ήταν ανέκαθεν υπέρμαχη του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ επειδή είναι ίσης αξίας με το παλιό 1.000μαρκο και γιατί οι Γερμανοί κατά παράδοση προτιμούν να κάνουν τις συναλλαγές τους με μετρητά και όχι με πλαστικό χρήμα.
Εάν η ΕΚΤ αποφασίσει τελικά υπέρ της κατάργησης, είναι πολύ πιθανόν ότι θα επιλέξει μια μακρά μεταβατική περίοδο. Τα παλιά χαρτονομίσματα δεν θα αχρηστευθούν, ούτε θα αναγκαστούν όσοι τα έχουν στην κατοχή τους να τα ανταλλάξουν, είπε μια δεύτερη, καλά πληροφορημένη πηγή.
Η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να σταματήσει να τυπώνει χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, παρά τις αντιρρήσεις της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, με το σκεπτικό ότι χρησιμοποιούνται από εγκληματίες για να χρηματοδοτούν τις δραστηριότητές τους. Οι επικριτές της υποστηρίζουν ότι η ενέργεια αυτή δεν πρόκειται να περιορίσει την εγκληματική δραστηριότητα αλλά αντιθέτως θα παραβιάσει ατομικές ελευθερίες και θα μειώσει το ποσό των μετρητών σε κυκλοφορία.
Αναζητώντας μια συμβιβαστική λύση, η ΕΚΤ είναι πιθανόν να σταματήσει από το 2018 να τυπώνει και να δίνει στην κυκλοφορία το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ, το οποίο όμως θα εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται επ' άπειρον για συναλλαγές. Μια παρόμοια πρακτική είχε υιοθετήσει η Μπούντεσμπανκ, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας το 2002, όταν το μάρκο αντικαταστάθηκε από το ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατες φήμες για κατάργηση των 50ευρων είχαν κατακλυστεί οι τράπεζες από πολίτες που ήθελαν να «σπάσουν» τα χαρτονομίσματα.
Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου