Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Φτώχεια, ανεργία και νέα μέτρα: Η μεγάλη δοκιμασία συνεχίζεται

Μεγάλη Τρίτη, 26 Απριλίου, 2016


Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ ΚΡΑΤΑ 7 ΧΡΟΝΙΑ
Επτά χρόνια μαρτυρίου με την οικονομική κρίση και τα μνημονιακά μέτρα, αλλά και την ίδια εικόνα να συνεχίζεται φέρνοντας σε δεινή θέση αναρίθμητους πολίτες και τη συντριπτική πλειοψηφία των οικογενειών.
Ακριβώς ίδια κατάσταση και στην Ηλεία που τίποτα δεν θυμίζει την εορταστική περίοδο εν όψει του Πάσχα, αντιθέτως κυριαρχούν συναισθήματα αγωνίας και ανησυχίας για την επόμενη μέρα της εφαρμογής των νέων δεδομένων μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης και των δανειστών.
Η Μεγάλη Εβδομάδα στην οποία έχουμε εισέλθει είναι η εβδομάδα των Παθών που διανύουμε όχι τώρα μόνο αλλά όλα τα τελευταία χρόνια με την προσμονή της ανάστασης που όμως από εκείνην την μαρτυρική μέρα του διαγγέλματος Γιώργου Παπανδρέου από το Καστελόριζο δεν έχει έρθει ποτέ...
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό της ακραίας φτώχειας διπλασιάστηκε την περίοδο 2011-2015! Η αύξηση της φτώχειας οφείλεται στην εκτίναξη της ανεργίας – οι 647.000 από τους 1.650.000 Έλληνες που ζούσαν το 2015 σε ακραία φτώχεια είναι από οικογένειες με άνεργο τον «αρχηγό» - αλλά και στα κενά του συστήματος κοινωνικής προστάσιας. Αν και τα μέτρα που θεσμοθετήθηκαν τα τρία τελευταία χρόνια, και συγκεκριμένα το κοινωνικό μέρισμα, το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και η κάρτα σίτισης, συνέβαλαν στη μικρή μείωση του αριθμού των ακραία φτωχών, καθώς και σε κάποια ενίσχυση του εισοδήματος όσων παρέμειναν ακραία φτωχοί.
«Στέγνωσε» η αγορά
Μπορεί τη Μεγάλη Εβδομάδα – όπως συνήθως συμβαίνει- να ελπίζει η αγορά για κάτι καλύτερο αλλά όλοι «κρατούν μικρό καλάθι» ενώ έχουν να αντιμετωπίσουν επαγγελματίες και έμπορους διαδοχικήςς υποχρεώσης!
Στο α’ τρίμηνο του 2016 οι οφειλές στα Ταμεία αυξήθηκαν κατά 439 εκατ. ευρώ με το σύνολο των καθυστερούμενων οφειλών να έχει φθάσει στα 15,8 δισ. ευρώ.
Από τηνάλλη πλευρά, η αύξηση των οφειλών στην Εφορία ανήλθε τον Μάρτιο στα 218,9 εκατ., ευρώ, με το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων το α’ τρίμηνο να διαμορφώνεται σε 1,41 δισ. ευρώ!
Εισφορές χωρίς τέλος
Στο μεταξύ, έως και 6 από τα 10 ευρώ που εισπράττουν μηνιαίως θα πρέπει να αποδίδουν σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία χιλιάδες μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, με βάση το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
 Πλέον όλοι οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές επί του συνολικού εισοδήματός τους: 20% για την κύρια ασφάλιση, 7% για την επικουρική ασφάλιση, 6,95% για ασθένεια, και επιπλέον 4% εφόσον έχουν παρακράτηση για εφάπαξ. Συνολική επιβάρυνση 37,95% επί του συνολικού εισοδήματος!
Και ενώ συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων καλούνται να πληρώσουν αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, θα λάβουν ταυτόχρονα και χαμηλότερες συντάξεις με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου. Τις μεγαλύτερες απώλειες θα έχουν: έως 30% δημόσιοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ – τράπεζες με περισσότερα από 25 χρόνια, έως 30% ένστολοι και ειδικά μισθολόγια (γιατροί, ΕΣΥ, εκπαιδευτικοί κ.λπ.) 5%-30% υψηλόμισθοι του ΙΚΑ με πολλά έτη και 5%-20% ελεύθεροι επαγγελματίες (ΟΑΕΕ) με 35 χρόνια ασφάλισης και εισφορές σε υψηλές κατηγορίες. Χαμένοι είναι και όσοι αποχωρούν με 15-20 χρόνια και μικρούς μισθούς, αφού δεν θα λάβουν ολόκληρη την εθνική σύνταξη.
Μειωμένες από 5% - 12% θα είναι οι επικουρικές συντάξεις των νέων συνταξιούχων, αφού η επικουρική σύνταξη, για όλους όσοι καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης από 1/1/2015 και μετά, δεν θα υπερβαίνει το 18% του συντάξιμου μισθού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου