Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Μεγάλη Τετάρτη, 27 Απριλίου, 2016

  • Νέα έρευνα στα ύφαλα του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Παναγία Τήνου», στο οποίο προκλήθηκε εισροή υδάτων και έχει παρουσιάσει από χθες επικίνδυνη δεξιά κλίση 40 μοιρών στο λιμάνι του Πειραιά, αναμένεται να πραγματοποιήσουν σήμερα Μ.Τετάρτη ιδιώτες δύτες υπό τον συντονισμό ειδικών συνεργείων.
  • Τις έντονες αντιδράσεις εκπαιδευτικών προκάλεσε η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να καταργηθούν όλοι οι τύποι ολοήμερου σχολείου και αναμορφωμένου προγράμματος (ΕΑΕΠ) και να δημιουργηθεί νέο ενιαίου τύπου ολοήμερο δημοτικό σχολείο από την επόμενη σχολική χρονιά.
  • Αξιόπιστη χαρακτηρίζει η κυβέρνηση την ελληνική πρόταση για τη δημιουργία «μηχανισμού εξισορρόπησης» αντί της θέσπισης προληπτικών μέτρων, ζήτημα το οποίο προκάλεσε την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις και την αναβολή του Eurogroup. Η κυβέρνηση επιρρίπτει την ευθύνη για την εμπλοκή στο ΔΝΤ και τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
  • Την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού στις 20 Μαΐου προτείνει σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Η ημερομηνία επιλέχθηκε διότι ταυτίζεται με την ημέρα γέννησης του Σωκράτη, αλλά και γιατί 20 Μαΐου άρχισε η 1η Οικουμενική Σύνοδος της Νίκαιας, η οποία -όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση- «λειτούργησε κομβικά για την Ελληνορθόδοξη παράδοση και τη μεταγενέστερη πολιτιστική επιρροή της ανά τον κόσμο».
  • Αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης της εκπαίδευσης και αναζήτηση νέων εργαλείων για τα οικονομικά σχολείων και πανεπιστημίων προτείνει μεταξύ άλλων η επιτροπή διαλόγου για την Παιδεία υπό τον καθηγητή κ. Αντώνη Λιάκο, η οποία παραδίδει το πόρισμά της στα τέλη Μαΐου.

Κόσμος

  • Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι το κυβερνών Εργατικό Κόμμα θα προχωρήσει στις 6 Μαΐου σε συνέδριο, το πρώτο μετά από 36 χρόνια. Το κομματικό συνέδριο γίνεται με φόντο τις απανωτές δοκιμές της Πιόνγκγιανγκ -«μήνυμα» στο εξωτερικό- και την ένταση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της.
  • Τον κώδωνα κινδύνου και για πλήγμα στην οικονομία κρούει η ιταλική πλευρά προειδοποιεί από το ενδεχόμενο να «σφίξει» η Αυστρία τα σύνορα στο Μπρένερ, λέγοντας πως οι έλεγχοι θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο εμπόριο και τον τουρισμό. Την ίδια στιγμή, λάδι στη φωτιά ρίχνει στη Βιέννη ο ακροδεξιός προπορευόμενος υποψήφιος για την προεδρία Νόρμπερτ Χόφερ, χαρακτηρίζοντας τους ελέγχους «αναπόφευκτους».
  • Οι επιδρομές σε Ιράκ και Συρία εναντιόν θέσεων της ISIS εκτιμάται ότι έχουν επίσης καταστρέψει μέχρι και 800 εκατ. δολάρια που διατηρούσε σε «θησαυροφυλάκια» η οργάνωση, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αμερικανικών δυνάμεων. Οι στρατιωτικοί διοικητές θεωρούν πως το οικονομικό πλήγμα έχει συμβάλει επίσης σημαντικά στην τάση αποχώρησης μαχητών από τις τάξεις της οργάνωσης.
  • Και τις πέντε πολιτείες που κρίνονταν την Τρίτη πήρε ο Ντόναλτν Τραμπ στις διαδικασίες για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, έχοντας πλέον καλύψει τα τρία τέταρτα της απόστασης για την -αβέβαιη, ακόμη- καθαρή επικράτησή του στο κόμμα. Ημέρα νίκης και για την Κλίντον, με τον Σάντερς ωστόσο να παίρνει την πολιτεία του Ρόουντ Άιλαντ. «Μένω μέχρι την τελευταία ψήφο», λέει ο Σάντερς.
  • Η τουρκική αστυνομία διέλυσε με τη βία σήμερα μια διαδήλωση που πραγματοποιούσαν υποστηρικτές του κοσμικού κράτους μπροστά από το κτίριο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, μία ημέρα μετά την αμφιλεγόμενη δήλωση του προέδρου της Ισμαήλ Καχραμάν, ο οποίος τάχθηκε υπέρ ενός «θρησκευτικού» και όχι «κοσμικού» Συντάγματος. Ο Ερντογάν έσπευσε να υπερασπιστεί τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.

Οικονομία

  • Στις πρώτες αγορές ομολόγων EFSF που ανήκουν σε ελληνικές τράπεζες προχώρησε η ΕΚΤ. Οι αγορές αφορούν ομόλογα συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ κοντινών λήξεων (έως το 2018). Την ίδια ώρα, πηγές που επικαλείται το Reuters αναφέρουν ότι η ΕΚΤ θα επαναφέρει το weiver για τα ελληνικά ομόλογα, κάτι που μεταφράζεται σε φθηνή χρηματοδότηση για τις ελληνικές τράπεζες, μετά το κλείσιμο της συμφωνίας για την αξιολόγηση.
  • Σε συμφωνία για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων φαίνεται να έχουν έλθει κυβέρνηση και θεσμοί. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της πρώτης κατοικίας, η συμφωνία προβλέπει προστασία  μέχρι του ποσού των 140.000 ευρώ, χωρίς άλλες προϋποθέσεις.
  • Αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα κατέθεσε η εταιρεία Αφοί Καρυπίδη, στην οποία έχουν περάσει τα 131 σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδης στη Βόρεια Ελλάδα. Στην εταιρεία απασχολούνται περίπου 1.400 εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι απλήρωτοι για πάνω από τέσσερις μήνες.

Αθλητισμός

  • Για 70 λεπτά στο «Ετιχαντ» διεξαγόταν ένα από τα χειρότερα παιχνίδια του εφετινού Champions League. Στο τελευταίο 20λεπτο η Ρεάλ Μαδρίτης πίεσε για το γκολ που θα της χάριζε... μισή πρόκριση, αλλά δεν το πέτυχε... ελέω Χαρτ. Μάντσεστερ Σίτι και Ρεάλ Μαδρίτης έμειναν στο 0-0 στον πρώτο χρονικά ημιτελικό της διοργάνωσης και, πλέον, οι δύο ομάδες θα «λύσουν τις διαφορές τους» στις 4 Μαΐου στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου».
  • Η απόφαση για την αποδέσμευση του Μάικλ Εσιέν είναι ειλημμένη στον Παναθηναϊκό. Εδώ κι αρκετό καιρό και συγκεκριμένα μετά το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη, ο Αντρέα Στραματσόνι έχει δείξει ότι δεν υπολογίζει τον Γκανέζο αμυντικό μέσο και, πλέον, αναζητείται η... φόρμουλα για τη λύση του συμβολαίου του.
  • Το γκολ του Ράφικ Τζιμπούρ στο 88΄ έστειλε την ΑΕΚ στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας (7 Μαΐου). Στη ρεβάνς του ημιτελικού με τον Ατρόμητο που έγινε στο Περιστέρι η Ένωση απέσπασε ισοπαλία 1-1 από τους γηπεδούχους, που είχαν προηγηθεί στο 68΄ με το πέναλτι του Μπρίτο και μετά το 1-0 της περασμένης Τετάρτης στο ΟΑΚΑ εξασφάλισαν το «εισιτήριο» για το μεγάλο τελικό της διοργάνωσης.
ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου