Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

H καταστροφή της Σμύρνης και ο ξεριζωμός

Τρίτη, 29 Μαρτίου, 2016
Διάλεξη στο Boston University από τον καθηγητή Lou Ureneck βασισμένη σε έρευνα.  Έχει γράψει το βιβλίο 

"The Forgotten True Story of an American Rescue"


Μία εξαιρετική παρουσίαση έγινε χθες βράδυ από τον Φιλέλληνα καθηγητή Lou Ureneck του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.
Εκεί έπρεπε να είναι και κ. Ρεπούση για να ακούσει ότι οι Έλληνες της Σμύρνης δεν πέθαναν μόνο από το “συνωστισμό”!
Η εκδήλωση έγινε επί τη ευκαιρία της Εθνικής Εορτής της Ελλάδας και έγινε με την συμπαράσταση του Συνδέσμου Φιλελλήνων καθηγητών του Boston University, της Γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Βοστώνη κ. Ιφιγένειας Καναρά και του Γενικό Προξενείου της Ελλάδος στη Βοστώνη.
Στην αίθουσα διαλέξεων ήταν πολλοί καθηγητές και φοιτητές και σχετικά λίγοι ομογενείς!
Να σημειώσουμε ότι ο καθηγητής έχει γράψει βιβλίο για την καταστροφή της Σμύρνης μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα. Μίλησε για το καθεστώς στην περιοχή της Μικράς Ασίας. Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η πυρκαϊά άρχισε από το Ελληνικό τμήμα της πόλης και ακολούθως στο Αρμένικο τμήμα όπου και τα δύο έγιναν κάρβουνο με χιλιάδες νεκρούς. Το Τούρκικο τμήμα και το η Εβραϊκή γειτονιά δεν πειράχτηκαν από τη φωτιά σύμφωνα με τον καθηγητή.
Εντύπωση μας έκανε ότι ενώ μερικοί Φιλέλληνες ιερωμένοι Αμερικανοί και αξιωματούχοι πλοίων που ήταν στην περιοχή βοήθησαν στη μεταφορά εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων από τη Σμύρνη στα Ελληνικά νησιά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας η επίσημη αμερικάνικη κυβέρνηση υπό την Προεδρεία του Warren G. Harding  δεν πήρε επίσημη θέση.


Από τη δεξίωση

Συγκέντρωναν τους Έλληνες με τα γυναικόπαιδα στο μώλο κοντά στις σιδηρογραμμές του τρένου στοιβαγμένους όπου πολλοί πέθαναν από ασφυξία. Εκεί τους κτυπούσαν αλύπητα και γινόταν εξονυχιστικός έλεγχος. Τους αφαιρούσαν ότι πολύτιμο είχαν πάνω τους και όσοι από τους άνδρες επέζησαν τους μετέφεραν στα ενδότερα της Μικράς Ασίας όπου τους χρησιμοποίησαν σαν δούλους όπου πέρασαν πολλές κακουχίες. Πολλοί εκτελέστηκαν ή πέθαναν από τις κακουχίες. Οι γυναίκες και τα παιδιά, όσοι μπόρεσαν, μεταφέρθηκαν με ελληνικά καράβια χωρίς σημαίες και καράβια άλλων χωρών. Πάνω από 1 εκατομμύριο Έλληνες ξεκληρίστηκαν ενώ εκατοντάδες χιλιάδες εξοντώθηκαν”.
Σε ερώτηση ο καθηγητής απάντησε ότι η κυβέρνηση του Warren G. Harding  έμεινε ουσιαστικά αμέτοχη γιατί στην περιοχή της Μικράς Ασίας θα επικρατούσε το Τουρκικό στοιχείο και Ελληνικής καταγωγής και Αρμένιοι έπρεπε να εγκαταλείψουν τη χώρα! Σε άλλη ερώτηση για την Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου ο κ. Lou Ureneck απάντησε ότι σύμφωνα με την έρευνά του έγινε η γενοκτονία των Ελλήνων του Ευξίνου Πόντου.
Μετά την διάλεξη του καθηγητή κ. Lou Ureneck στην έδρα ανέβηκε ο καθηγητής κ. Μιχάλης Ψαληδόπουλος ο οποίος είναι ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ουάσιγκτον, και πρώην υπεύθυνος της Έδρας Καραμανλή στο Tufts University ο οποίος ευχαρίστησε τον καθηγητή Lou Ureneck για την παρουσίαση. Φανερά συγκινημένος ο κ. Ψαληδόπουλος είπε ότι κι εγώ είμαι απόγονος ξεριζωμένων από τη Μικρά Ασία. Ακολούθησε παρατεταμένο χειροκρότημα από το ακροατήριο.

Μετά τη διάλεξη ακολούθησε δεξίωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου