Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Γιατί φεύγει η ΦΑΓΕ από το γάλα στην Ελλάδα

Πέμπτη, 31 Μαρτίου, 2016


Adtech Ad
Όταν στις αρχές της δεκαετίας του '90 η ΦΑΓΕ εισέρχονταν στην αγορά του γάλακτος, ως απάντηση στην είσοδο της ΔΕΛΤΑ στην αγορά του γιαουρτιού, όλοι μιλούσαν για την τιτανομαχία στην αγορά των γαλακτοκομικών καθώς για πρώτη φορά έσπαγαν τα προϊόντικά φράγματα που για δεκαετίες διατηρούσαν μεταξύ τους οι κορυφαίες αθηναϊκές εταιρείες του χώρου.
AdTech Ad

Η ΦΑΓΕ κατάφερε να αποσπάσει ένα σημαντικό μερίδιο από την πρώτη ημέρα ενώ ήταν και η πρώτη ελληνική εταιρεία που μπήκε και στην αγορά του γάλακτος υψηλής παστερίωσης το 1997φθάνοντας στα δικαστήρια με την ΔΕΛΤΑ. Ποτέ όμως δεν μπόρεσε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην συγκεκριμένη αγορά. Όσοι γνωρίζουν αναφέρουν ότι περισσότερο ήταν η κόντρα για την πρωτοκαθεδρία μεταξύ των οικογενειών Φιλίππου και Δασκαλόπουλου που συντηρούσε την ΦΑΓΕ στην αγορά του γαλάκτος παρά η ίδια η δραστηριότητα που έτσι και αλλιώς υπολείπονταν κατά πολύ σε περιθώριο κέρδους σε σχέση με το γιαούρτι που ήταν το δυνατό της χαρτί.
Παρόλα αυτά η ΦΑΓΕ έπαιξε το τελευταίο της χαρτί στο γάλα το 2005 όταν τον Ιούνιο εγκαινίαζε το υπερσύγχρονο εργοστάσιο στο Αμύνταιο Φλώρινας. Μία επένδυση ύψους 37 εκατ. ευρώ που συγκέντρωνε γάλα από 588 παραγωγούς και απασχολούσε σε μόνιμη βάση 140 άτομα. Την εποχή εκείνη συγκαταλέγονταν ανάμεσα στα πρώτα παγκοσμίως που διέθετε μηχανολογικό εξοπλισμό για την συσκευασία προϊόντων σε φιάλη PET.
Λογιάριαζε όμως χωρίς τον ξενοδόχο, που στην περίπτωση της αγοράς του γάλακτος είναι η Όλυμπος, η εταιρεία που από την στιγμή που πουλήθηκε ο συνεταιρισμός στους αδελφούς Σαράντη κατάφερε να φτάσει από το μηδέν στην πρώτη θέση της αγοράς προκαλώντας πονοκεφάλους στους παγιωμένους παίκτες της αγοράς. Η επένδυση της ΦΑΓΕ "δεν βγήκε" και η εταιρεία έχανε  συνεχώς μερίδια, σε μία αγορά την οποία πλέον "δεν κυνηγούσε" καθώς είχε αποφασίσει να γυρίσει στο βασικό της αντικείμενο που είναι το γιαούρτι. Ένα προϊόν που και μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους έχει και λιγότερα κόστη λόγω του μεγαλύτερου χρόνου ζωής του προϊόντος.
Έχοντας βγει εδώ και αρκετά χρόνια από το φρέσκο γάλα η ΦΑΓΕ ενημερώσε με αφορμή τον απολογισμό της χρήσης του 2015 ότι θα αποχωρήσει συνολικά από την αγορά του γάλακτος καθώς πλέον δεν είναι μία επικερδής δραστηριότητα και ότι προχωράει σε συζητήσεις για την πώληση του εργοστασίου και του εξοπλισμού στο Αμύνταιο.
Σε επικοινωνία που είχε το news247 με πιθανούς αγοραστές (σ.σ. ανταγωνιστές) του εργοστασίου αυτοί ανέφεραν ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί αγοραστής καθώς η αγορά του γάλακτος είναι συνεχώς πτωτική στην ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι η νέα χρονιά ξεκίνησε με ακόμη πιο πτωτικούς ρυθμούς καθώς στο πρώτη δίμηνο του 2016 η πτώση φτάνει στο 15% στο σύνολο του γάλακτος και στο 12,7% χωρίς την κατηγορία του εβαπορέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου