Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Ομπάμα: Το εμπάργκο στην Κούβα θα λήξει

Τετάρτη, 23 Μαρτίου, 2016

"Αυτή είναι μία νέα ημέρα για τις ΗΠΑ και την Κούβα» δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος πραγματοποιεί ιστορική επίσκεψη στην Αβάνα, αν και παραδέχθηκε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών δεν θα αλλάξουν «εν μία νυκτί».

Από την πλευρά του, ο Ραούλ Κάστρο, αν και χαιρέτισε τα βήματα που έχουν γίνει ανάμεσα στις δύο χώρες κάλεσε τις ΗΠΑ να βάλουν τέλος στο εμπάργκο και να επιστρέψουν τη βάση του Γκουαντάναμο.
«Το εμπάργκο θα λήξει, δεν ξέρουμε πότε» είπε ο Ομπάμα, σημειώνοντας ότι αυτό εξαρτάται από την πρόοδο που θα σημειωθεί στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρόσθεσε, πάντως ότι πιστεύει πως «η αλλαγή θα γίνει».
Ο αμερικανός πρόεδρος σημείωσε πως είπε στον πρόεδρο της Κούβας, Ραούλ Κάστρο: «Προχωράμε μπροστά και δεν κοιτάμε πίσω».
Σημείωσε ότι η πορεία προσέγγισης με την Κούβα θα συνεχιστεί και στην επόμενη διακυβέρνηση.
«Ο λόγος είναι η λογική. Η λογική ότι αυτό που κάναμε εδώ και 50 χρόνια δεν εξυπηρετούσε τα συμφέροντά μας και τα συμφέροντα του κουβανικού λαού» είπε.
Ο Ομπάμα ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να μιλούν για τη δημοκρατία στην Κούβα και για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Είπε ότι είχε ειλικρινείς συνομιλίες με τον Ραούλ Κάστρο για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σημείωσε ότι η μοίρα της Κούβας δεν θα αποφασιστεί από τις ΗΠΑ, αλλά από τους πολίτες της Κούβας.
Ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στους τομείς όπου επιδιώκεται συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες.
Μίλησε για την αεροπορική σύνδεση ΗΠΑ - Κούβας, καθώς και την επανέναρξη των δρομολογίων για κρουαζιερόπλοια και πλοία, τονίζοντας ότι αυτό σημαίνει πως «ακόμα περισσότεροι Αμερικανοί θα επισκέπτονται την Κούβα τα επόμενα χρόνια και θα εκτιμούν την απίστευτη ιστορία και κουλτούρα των πολιτών της Κούβας».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην προσέγγιση στον τομέα του εμπορίου και είπε: «Όπως συνεχίζω να καλώ το Κογκρέσο να άρει το εμπάργκο στο εμπόριο, έτσι ενθάρρυνα τον πρόεδρο Κάστρο να χαλαρώσει τους περιορισμούς για επιχειρήσεις στην Κούβα». Είπε ότι κάλεσε τον Ραούλ Κάστρο να επιτρέψει τις κοινές επιχειρηματικές δραστηριότητες και τον κάλεσε να επιτρέψει σε ξένες εταιρείες να προσλαμβάνουν απευθείας κουβανούς πολίτες.
Από την πλευρά του, ο Ραούλ Κάστρο, αν και χαιρέτισε τα βήματα που έχουν γίνει ανάμεσα στις δύο χώρες κάλεσε τις ΗΠΑ να βάλουν τέλος στο εμπάργκο και να επιστρέψουν τη βάση του Γκουαντάναμο.
Ο πρόεδρος της Κούβας σημείωσε ότι τα μέτρα που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση «είναι θετικά, αλλά ανεπαρκή».
Κατήγγειλε το γεγονός ότι το εμπάργκο παραμένει σε ισχύ και ζήτησε «επιστροφή του εδάφους που έχει καταληφθεί παράνομα από τη Βάση του Γκουαντάναμο».
«Κανείς δεν πρέπει να απαιτεί από τους πολίτες της Κούβας να αποκηρύξουν την ελευθερία και την κυριαρχία τους» τόνισε.
Εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει «μία νέου τύπου σχέση, μία σχέση που δεν υπήρξε ποτέ πιο πριν». Δήλωσε, μάλιστα, ότι το να καταστρέψει κανείς μια γέφυρα μπορεί να είναι μια εύκολη και γρήγορη διαδικασία. «Η ανακατασκευή της είναι αυτή που μπορεί να αποδειχθεί μακρά και δύσκολη διαδικασία».
Ερωτηθείς γιατί δεν συναντήθηκε με τον Φιντέλ Κάστρο, ο Ομπάμα επέλεξε να μην απαντήσει.
Σε ερώτηση στον Ραούλ Κάστρο γιατί η Κούβα δεν απελευθερώνει πολιτικούς κρατούμενους, ο ηγέτης της Κούβας σημειώνει: «Δώστε μου μια λίστα και θα τους αφήσω ελεύθερους», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι. «Εάν υπάρχουν αυτοί οι πολιτικοί κρατούμενοι, θα αφεθούν ελεύθεροι πριν τελειώσει η μέρα» τονίζει.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου