Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Ο Μητροπολίτης Βελγίου Αθηναγόρας αποκλειστικά στον «Ε.Κ.» για το τρομοκρατικό πλήγμα

Τετάρτη, 23 Μαρτίου, 2016

Του Θεόδωρου Καλμούκου
ATHNAGORAS BELGIOU 5
Ο Μητροπολίτης Βελγίου Αθηναγόρας ομιλεί στην ΚληρικολαΊκή Φιλαδέλφειας το 2014
ΒΟΣΤΩΝΗ. Ως από θαύμα ο Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας δεν ήταν μαζί με τον προκάτοχό του Μητροπολίτη πρώην Βελγίου κ. Παντελεήμονα, στον τόπο της τρομοκρατικής ενέργειας στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, όπως αποκάλυψε σε αποκλειστική του συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα».
Οπως μας είπε, «επρόκειτο να πάω στο αεροδρόμιο μία ώρα μετά τα γεγονότα διότι έχω εδώ τον προκάτοχό μου τον πρώην Βελγίου κ. Παντελεήμονα, ο οποίος είχε έλθει για μία εβδομάδα εδώ και ήταν να φύγει για Αθήνα, αλλά δόξα τω Θεώ γλυτώσαμε κι από αυτό».
Τονίζεται ότι η συνέντευξή μας έγινε τηλεφωνικώς λίγη ώρα έπειτα από το τρομοκρατικό πλήγμα οπότε οι πληροφορίες ήταν συγκεχυμένες. Ο Μητροπολίτης κ. Αθηναγόρας είπε ότι «από όσο γνωρίζω μέχρι στιγμής είναι πάνω από είκοσι οι νεκροί και δεκάδες τραυματισμένοι». Ο ίδιος έχει γραφείο μέσα στο αεροδρόμιο κι όπως ανέφερε «είμαι και ο εφημέριος, ο chaplain του αεροδρομίου αλλά δεν μπορώ να πάω διότι δεν επιτρέπεται από τις Αρχές».
ATHNAGORAS BELGIOU 2
Ο Μητροπολίτης κ. Αθηναγόρας τόνισε πως «έγιναν εκρήξεις και εδώ στο σταθμό του Μετρό που είναι πολύ κοντά στη Μητρόπολη, γύρω στα 500 μέτρα. Υπάρχουν και στο Μετρό θύματα, λέγεται ότι είναι γύρω στους 10 με 12, ακόμα οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες, ακούτε απ’ έξω τις σειρήνες των αστυνομικών αυτοκινήτων και των ασθενοφόρων. Νομίζω ότι όσο περνούν οι ώρες θα αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών».
Στην ερώτηση αν είναι κάποιος Ορθόδοξος Ελληνας ή άλλης εθνικότητας ανάμεσα στους νεκρούς ή τους τραυματίες, είπε «δεν το γνωρίζουμε ακόμα διότι το Μετρό το χρησιμοποιούν άνθρωποι από όλες στις εθνικότητες» και συμπλήρωσε «είναι το Μετρό που το παίρνουν όλοι αυτοί που εργάζονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι ακριβώς αυτός ο σταθμός». Αναφορικά με το αν υπάρχει κάποιος ανάμεσα στους νεκρούς ή τους τραυματίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είπε «δεν γνωρίζω ακόμα».
Οταν τον ρωτήσαμε τι κλίμα επικρατεί αυτή τη στιγμή, μας απάντησε ότι «πάθαμε σοκ, ήταν κάτι το τρομακτικό, διότι μετά από τα γεγονότα των Παρισίων όλοι διαπιστώσατε ότι στις Βρυξέλλες υπάρχουν πυρήνες φονταμενταλιστών και φοβόμαστε ότι κάτι θα γινόταν. Παντού βλέπαμε στρατιωτικούς, Αστυνομία, τέσσερις μήνες από το Νοέμβριο».
Πρόσθεσε πως «η Μητρόπολη πηγαίνει πολύ καλά δόξα τω Θεώ, προσπαθούμε με κάθε τρόπο. Τώρα το μεγάλο σχέδιό μας είναι να αγοράσουμε έναν ναό στο Αμστερνταμ, διότι έχω και την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο και στο Αμστερνταμ δεν είχαμε ακόμα μία δυναμική παρουσία. Τώρα είναι 27 χιλιάδες Ελληνες, στην Ολλανδία έχουμε μόνο δύο ελληνόφωνους ναούς και σύντομα θα έχομε αυτόν τον ναό της Αγίας Αικατερίνης. Προσπαθούμε να βρούμε τα χρήματα για να τον αγοράσουμε».
ATHNAGORAS BELGIOU 3
Στην ερώτηση «πώς τα βρίσκετε τα χρήματα, ποιος σας βοηθάει;» απάντησε: «ζητάμε και από τους πιστούς αλλά είναι λίγο δύσκολο, αλλά ελπίζομε ο Θεός να μας στείλει και ανθρώπους για να μας βοηθήσουν».
Σχετικά με το αν βελγικό κράτος συμβάλλει οικονομικά στη Μητρόπολη, ο Μητροπολίτης κ. Αθηναγόρας υποστήριξε ότι «οι μισθοί των κληρικών πληρώνονται από το βελγικό κράτος, αλλά για την καλή οργάνωση της Μητροπόλεως στηριζόμαστε και στη βοήθεια των ενοριών και των πιστών». Συμπλήρωσε δε, πως «έχομε αυτή τη στιγμή 35 ενορίες, τρεις χώρες του Μπενελούξ, είναι 26 ενορίες στο Βέλγιο, 8 ενορίες στην Ολλανδία και ένα μικρό γυναικείο μοναστήρι και έχομε και μία ενορία στο Λουξεμβούργο».
Αναφορικά με το πλήρωμα της Μητρόπολης, είπε ότι «η μεγάλη πλειοψηφία είναι Ελληνες οι οποίοι ήλθαν είτε στη δεκαετία του 1950, είτε μετά, αλλά είτε και τώρα που έρχονται μετανάστες και έχουμε εκείνους που εργάζονται στα όργανα της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ διότι η Εδρα του ΝΑΤΟ είναι στις Βρυξέλλες».
«Εχετε μεγάλο κίνημα μεταναστών από την Ελλάδα τώρα;» ρωτήθηκε. Και απάντησε: «υπάρχει, δεν θα έλεγα ότι είναι πολύ μεγάλο αλλά υπάρχει» και συμπλήρωσε «ίσως στην Ολλανδία είναι μεγαλύτερο από το Βέλγιο, αλλά πρέπει να σας πω ότι παντού συναντώ νέους μετανάστες που έρχονται τώρα τελευταία από την Ελλάδα». Τόνισε ότι «στην Ολλανδία έχει αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των πιστών μας και μάλιστα πρέπει να σας πω ότι η Ελληνική Φοιτητική Κοινωνία στην Ολλανδία είναι η δεύτερη μεταξύ των αλλοδαπών, μετά τους Κινέζους είναι οι Ελληνες» και πρόσθεσε πως «είναι πάνω από δύο χιλιάδες Ελληνες φοιτητές στην Ολλανδία και έχουν κι έναν οργανωμένο σύλλογο».
Στην ερώτηση «σε ποια γλώσσα τελείτε τη Λειτουργία;» ανέφερε πως «στις Ελληνόφωνες ενορίες στα Ελληνικά και την ανάγνωση του Ευαγγελίου την κάνουμε και στη γλώσσα του τόπου στα Φλαμανδικά και στα Γαλλικά. Επίσης, υπάρχουν και κάποιες Γαλλόφωνες και Φλαμανδόφωνες ενορίες, έχουμε και μία ενορία Πολωνών Ορθοδόξων που Λειτουργεί στα Πολωνικά, και μία Γερμανόφωνη σε μία περιοχή του Βελγίου που ζουν γερμανόφωνοι, αλλά οι περισσότερες ενορίες μας είναι Ελληνόφωνες».
Ο Μητροπολίτης κ. Αθηναγόρας είναι γνωστός και αγαπητός στην Ομογένεια της Αμερικής από την παρουσία του στην περασμένη Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στη Φιλαδέλφεια τον Ιούλιο του 2014 όπου αντιπροσώπευσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Ο Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας Peckstadt, Υπέρτιμος και Εξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου, γεννήθηκε στη Γάνδη του Βελγίου το έτος 1962. Μετά τις Λυκειακές Σπουδές φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Γάνδης και εν συνεχεία εισήχθη στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από την οποία απεφοίτησε με βαθμό άριστα. Εκανε μετεκπαίδευση στο Οικουμενικό Ινστιτούτο Βοssey της Ελβετίας. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1989, από τον τότε Μητροπολίτη Φιλαδελφείας και σημερινό Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, μετονομασθείς σε Αθηναγόρα. Υπηρέτησε ως Αρχιδιάκονος της Μητροπόλεως Βελγίου μέχρι την χειροτονία εις Πρεσβύτερο, στις 17ην Μαρτίου 1996, από τον Μητροπολίτη Βελγίου κ. Παντελεήμονος.
Στις Μαΐου 2003 εξελέγη παμψηφεί Επίσκοπος Σινώπης, Βοηθός Επίσκοπος του Μητροπολίτη Βελγίου και χειροτονήθηκε στις 22 Ιουνίου. Μητροπολίτης Βελγίου εξελέγη παμψηφεί στις 27 Νοεμβρίου του 2013.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου