Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Τρόμος πάνω από την Ευρώπη, έκτακτα μέτρα μετά το χτύπημα στις Βρυξέλλες

Η τρομοκρατία του Ισλαμικού Κράτους χτύπησε στην «καρδιά» της Ευρώπης αφήνοντας πίσω νεκρούς, τραυματίες, φόβο, σύγχυση.
Στους 31 οι νεκροί και 250 τραυματίες σε μία χώρα σε κατάσταση σοκ.
Η βελγική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα την εικόνα υπόπτου που καταζητείται.
Υπήρχε και τρίτη βόμβα στο αεροδρόμιο που δεν εξερράγη. Τριήμερο εθνικό πένθος στο Βέλγιο, κλειστό και την Τετάρτη το αεροδρόμιο. Σε κατάσταση συναγερμού σύσσωμη η ΕΕ.
"Είναι μία μαύρη μέρα για την χώρα μας" δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος, χαρακτήρισε τις επιθέσεις "πλήγμα για όλη την Ευρώπη".
"Εκφράζω την ολόθερμη αλληλεγγύη μου με τον βελγικό λαό. Μέσω των επιθέσεων στις Βρυξέλλες, δέχθηκε επίθεση ολόκληρη η Ευρώπη" δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ολάντ.
Ο βρετανός πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φ. Στάινμάγιερ, δήλωσε ότι οι επιθέσεις "σημάδεψαν την καρδιά της Ευρώπης". Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε και ο Πάπας Φραγκίσκος.
Θερμά συλλυπητήρια απέστειλε στον βασιλιά του Βελγίου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ ανάλογες δηλώσεις έκαναν τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Λίγο πριν τις 8 το πρωί (τοπική ώρα) στο βασικό αεροδρόμιο των Βρυξελλών, το Ζάβεντεμ, έγινε η πρώτη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας. Ελάχιστη ώρα αργότερα, μία δεύτερη βόμβα εξερράγη λίγα μέτρα πιο μακριά.
Αυτό ήταν στην αίθουσα αναχωρήσεων, δίπλα στην είσοδο του αεροδρομίου, δηλάδη πριν τους ελέγχους, δίπλα σε ένα καφέ Starbucks και στο check in της Αmerican Airlines. Το αεροδρόμιο ήταν γεμάτο κόσμο, καθώς για τους καθολικούς σήμερα είναι Μ. Τρίτη και για πολλούς, η αρχή των διακοπών του Πάσχα.
Πριν περάσει μία ώρα από τις δύο αυτές επιθέσεις, λίγο πριν τις 9.00 το πρωΐ, στον σταθμό Μαλμπεκ του Μετρό, λίγες εκατοντάδες μέτρα από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου, εξερράγη άλλη μία βόμβα.

Σε επιφυλακή τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια
Ολα τα αεροδρόμια της Δυτικής  Ευρώπης (μεταξύ των οποίων και το Ελευθέριος Βενιζέλος)  βρίσκονται σε επιφυλακή. Οι πτήσεις της Aegean και Olympic Air για τις Βρυξέλλες σταμάτησαν μέχρι νεωτέρας.
Μάλιστα ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού μετά τις δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, σύμφωνα με πηγή του γαλλικού αεροδρομίου, ενώ ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας και στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης και στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου.
Αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας και σε όλα τα ιταλικά αεροδρόμια όπως έκανε γνωστό ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.
Ο ολλανδικός στρατός ενίσχυσε την ασφάλεια στα αεροδρόμια και τα σύνορά του μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με μήνυμά του στο Twitter.
Το πρακτορείο Belga News μετέδωσε ότι στρατός και αστυνομία ενισχύουν την ασφάλεια γύρω από τους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας.
Η αστυνομία στη Δανία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία έχει ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια και δημόσιους χώρους έπειτα από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες.
Η αστυνομία της Δανίας ανέφερε πως έχει αυξήσει τις περιπολίες στο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης και άλλα κύρια σημεία της πόλης έπειτα από τις φονικές εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και σε ένα σταθμό του μετρό στην πόλη.
«Είμαστε ενήμεροι για το τι συνέβη στις Βρυξέλλες. Ως εκ τούτου θα δείτε περισσότερη αστυνομία στο αεροδρόμιο και σε κύρια σημεία στην Κοπεγχάγη», ανέφερε η αστυνομία της Δανίας στην επίσημη σελίδα της στο Twitter.
Οι αρχές της Δανίας είχαν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού αφότου δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις με πυροβολισμούς σε μια εκδήλωση για την ελευθερία της έκφρασης και σε μία συναγωγή στην Κοπεγχάγη πέρυσι τον Φεβρουάριο.
Η αστυνομία στη Σουηδία ανακοίνωσε ότι ενίσχυσε την παρουσία της στα αεροδρόμια και έλαβε επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας σε άλλους δημόσιους χώρους. Ο φινλανδός υπουργός Εσωτερικών Πετέρι Όρπο έγραψε στο Twitter: «Φινλανδοί αξιωματούχοι ασφαλείας έχουν αυξήσει την επιτήρηση στο αεροδρόμιο Ελσίνκι-Βαντάα».

Αυξημένα μέτρα στη Βρετανία
Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα εντείνει τα μέτρα ασφαλείας σε βασικά σημεία σε όλη τη χώρα μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες.
Ο Μαρκ Ρόουλι, ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματικός σε θέματα τρομοκρατίας στη Βρετανία, είπε ότι η κίνηση αυτή έχει προληπτικό χαρακτήρα και δεν προκύπτει από συγκεκριμένες πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών.
«Στο Λονδίνο συγκεκριμένα, η Μητροπολιτική Αστυνομία έχει κινητοποιήσει επιπλέον αξιωματικούς, οι οποίοι θα πραγματοποιούν εμφανείς περιπολίες σε βασικά σημεία σε όλη την πρωτεύουσα, συμπεριλαμβανομένου του δικτύου μεταφορών», ανέφερε ο Ρόουλι σε ανακοίνωση. «Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τις βελγικές αρχές και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση».

Καμία ανησυχία στην Ελλάδα
Η κατάσταση μετά την πολύνεκρη δολοφονική επίθεση στις Βρυξέλλες, δεν εμπνέει ανησυχία για ενδεχόμενο τρομοκρατικό πλήγμα στην Ελλάδα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Εξάλλου σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός είχε σύσκεψη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αστυνομία έχει λάβει όλα τα προβλεπόμενα απαραίτητα μέτρα, ενώ ταυτόχρονα η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς και με πολύ μεγάλη προσοχή τις δραματικές εξελίξεις

Σκηνικού τρόμου
Σκηνικό πανικού περιγράφουν όσοι έζησαν τις εκρήξεις  στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ των Βρυξελλών.
Εκατοντάδες επιβάτες που δεν τραυματίστηκαν από τις εκρήξεις βγήκαν από το αεροδρόμιο από την πλαϊνή έξοδο ενώ πολλοί εξ αυτών έκλαιγαν και κάποιοι ήταν καλυμμένοι με κουβέρτες. Πολλοί επιβάτες απομακρύνθηκαν με λεωφορείο.
Σύμφωνα με τον επιβάτη Πάολο Σαράκα Βολπίνι, περίπου ένα τέταρτο μετά τις επιθέσεις ακούστηκε από τα μεγάφωνα του αεροδρομίου η σπασμένη φωνή ενός υπαλλήλου της υπηρεσίας αναγγελιών που είπε σε αρκετές γλώσσες «Ζούμε μια επίθεση» και ζήτησε από όσους βρίσκονταν στους τερματικούς σταθμούς Α και Β να παραμείνουν όπου ήταν.
Ένα επιβάτης, που είχε ήδη περάσει τους ελέγχους ασφαλείας όταν έσκασαν οι βόμβες, δήλωσε ότι μετά τις εκρήξεις οι επιβάτες που ήταν ήδη μέσα στο αεροδρόμιο πανικοβλήθηκαν και άρχισαν να αναζητούν μέρος για να προφυλαχθούν.
«Ο κόσμος έτρεχε να κρυφτεί στα καταστήματα και όπου μπορούσαν. Καταφέραμε να μπούμε στο αεροπλάνο αλλά δεν απογειώθηκε και μετά μας συνόδευσαν σε λεωφορεία για να φύγουμε», δήλωσε η Σύλβια Τσέρσκα, που ταξίδευε για την Γενεύη.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η πρώτη έκρηξη έγινε κοντά στο κατάστημα της τράπεζας Belfius, κοντά στους ανελκυστήρες στην αριστερή πτέρυγα της αίθουσας αναχωρήσεων. Η δεύτερη ήταν πιο ισχυρή και ήταν κοντά στο καφέ Starbucks, στο κέντρο της αίθουσας.
Ο Σαμίρ Ντερουίς, ο οποίος εργάζεται για το εστιατόριο της αλυσίδας Autogrill στο αεροδρόμιο, δήλωσε αναφορικά με τις εκρήξεις: «Ήταν σχεδόν ταυτόχρονες. Ήταν η Αποκάλυψη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου