Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Τορπίλες εφοπλιστών κατά της Κομισιόν

Σάββατο, 23 Ιανουαρίου, 2016
ΜΕ ΑΙΧΜΗ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ

Μέτωπο κατά της Κομισιόν στήνει η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, που ζητά αλλαγές στο ελληνικό φορολογικό καθεστώς της ναυτιλίας θεωρώντας ότι κάποιες διατάξεις, όπως η απαλλαγή από τη φορολογία των μερισμάτων που καταβάλλονται από ναυτιλιακές εταιρείες, είναι μέτρα που συνιστούν κρατική ενίσχυση.

Η ηγεσία της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών θα έχει συνάντηση τις επόμενες μέρες με ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης. Στη φωτογραφία ο πρόεδρος της ΕΕΕ Θ. Βενιάμης
Η ηγεσία της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών θα έχει συνάντηση τις επόμενες μέρες με ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης. Στη φωτογραφία ο πρόεδρος της ΕΕΕ Θ. Βενιάμης
Η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών -η ηγεσία της οποίας θα έχει σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες δύο εβδομάδες συναντήσεις με ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης- υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της ότι δεν υφίσταται στρέβλωση του ανταγωνισμού και προειδοποιεί με εμφατικό τρόπο πως θεμελιώδεις αλλαγές θα έχουν απρόβλεπτες συνέπειες που θα ήταν επιζήμιες όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού θα υπέσκαπταν έναν από τους πιο σημαντικούς στρατηγικούς τομείς, που παραμένει εξέχων διεθνώς παρά τον σκληρό ανταγωνισμό.
Την ίδια ώρα, πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία ετοιμάζεται να εισαγάγει φοροελαφρύνσεις στους Γερμανούς εφοπλιστές που προβλέπουν απαλλαγή κατά 100% από τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών.
Η Κομισιόν έχει ζητήσει από την Ελλάδα να δώσει διευκρινίσεις για το ποια πλοία και φορολογικά πρόσωπα είναι επιλέξιμα για φορολόγησή τους με βάση το ισχύον καθεστώς φόρου χωρητικότητας, προτείνοντας την καλύτερη στόχευση του φόρου χωρητικότητας, ενώ κάνει λόγο για πιθανή παράβαση των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ.
Στην Ελλάδα ισχύει το διεθνώς χρησιμοποιούμενο καθεστώς φορολόγησης της χωρητικότητας των πλοίων, βάσει του οποίου θεσπίζεται ένας συγκεκριμένος φορολογικός συντελεστής ανά τόνο (gt), ενώ τα εταιρικά κέρδη απαλλάσσονται από φορολόγηση. Ο συντελεστής αυξήθηκε στην Ελλάδα τον Οκτώβριο και προβλέπεται μάλιστα ετήσια αύξησή του κατά την επόμενη πενταετία. Παρόμοια όμως φορολογική μεταχείριση παρατηρείται σε όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης με ανεπτυγμένη ποντοπόρο ναυτιλία.
Στη Γερμανία, πάντως, όπου ισχύει ουσιαστικά το ίδιο φορολογικό καθεστώς, η κυβέρνηση δρομολογεί τώρα και νέες φοροαπαλλαγές, σύμφωνα με δημοσίευμα της DW που επικαλείται άρθρα του γερμανικού Τύπου.
Αντίθετες
Η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, απαντώντας στην Κομισιόν που υποστηρίζει ότι ορισμένες διατάξεις του ελληνικού ναυτιλιακού φορολογικού συστήματος αντίκεινται στις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις κρατικές ενισχύσεις και ειδικότερα στις προϋποθέσεις που προβλέπονται στις υφιστάμενες Κατευθυντήριες Γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στις θαλάσσιες μεταφορές, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το ελληνικό ναυτιλιακό θεσμικό πλαίσιο προϋπήρχε των Κατευθυντήριων Γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις στις θαλάσσιες μεταφορές για πολλά χρόνια.
Το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο για τη φορολογία της ναυτιλίας και, ειδικότερα, το ελληνικό μοντέλο του φόρου χωρητικότητας για τα πλοία υιοθετήθηκε το 1953 και θεσμοθετήθηκε εκ νέου το 1975, αποτελώντας το «προηγούμενο» για την ανάπτυξη των Κατευθυντήριων Γραμμών και των σχετικών συστημάτων στην Ευρωπαϊκή Ενωση και διεθνώς. Επομένως, η Ελλάδα δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση την εξαίρεση.
Η ΕΕ ανησυχεί ότι το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε από την απόφαση θα υποσκάψει σοβαρά έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας σε μια χρονική περίοδο εξαιρετικά υψηλής ανεργίας και άμεσης ανάγκης προοπτικών ανάπτυξης.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να χάσει ένα σημαντικό τμήμα του στόλου της και του ευρύτερου πλέγματος ναυτιλιακών δραστηριοτήτων. Οι ενέργειες αυτές δεν ευθυγραμμίζονται με τη δεδηλωμένη πολιτική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανάπτυξη, εργασία, βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα και παραγωγή καλύτερης νομοθεσίας.
Αναφέρεται επίσης στο «γεγονός ότι ο ''θάνατος'' της ευρωπαϊκής εμπορικής ναυπηγικής βιομηχανίας επήλθε λόγω της έλλειψης κατάλληλης υποστήριξης προς αντιμετώπιση του διεθνούς ανταγωνισμού».
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου