Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Οι λόγοι που αρνήθηκε να συμμετάσχει στη Σύναξη ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Του Θεόδωρου Καλμούκου

BARTHOLOMEW - IERWNYMOS PROEDRIA 2
Από παλαιότερη υποδοχή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου από τον Αρχιεπίσκοπο
ΒΟΣΤΩΝΗ. Κρίση διέρχονται και πάλι οι σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Εκκλησία της Ελλάδος, γι’ αυτό και ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αρνείται να παρευρεθεί αυτοπροσώπως στην επικείμενη Σύναξη των Προκαθημένων που συγκαλεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στην πόλη Σαμπεζύ της Ελβετίας επικαλούμενος «προσωπικούς λόγους», όπως γράψαμε χτες.
Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος θα εκπροσωπηθεί από τριμελή αντιπροσωπεία ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος. Παρέμεινε εδραίος στην απόφασή του παρόλο ότι δέχθηκε πιέσεις από εκκλησιαστικούς και πολιτικούς κύκλους να αλλάξει γνώμη.
Αποκαλύπτουμε σήμερα κατ’ αποκλειστικότητα ότι ο πραγματικός λόγος άρνησης του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου να παρευρεθεί στη Σύναξη είναι το ζήτημα του Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλοχίου Στεργίου, το οποίο ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια.
Συγκεκριμένα, ο Μητροπολίτης κ. Αμφιλόχιος Στεργίου ήταν μέχρι το 2014 κληρικός της Μητρόπολης Μεγάρων και Σαλαμίνος και από τους ιδρυτές της Μονής Αγίας Παρασκευής Μεζίου. Υπογραμμίζεται ότι ήταν στο στενό περιβάλλον του σημερινού Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, κι ως λέγεται, συνέτεινε στην εκλογή του στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο.
Ωστόσο, διάφορα συμβάντα συνέτειναν στη διάρρηξη των δεσμών τους και στην απομάκρυνσή του από το περιβάλλον του κ. Ιερωνύμου.
Τονίζεται ακόμα, πως ο κ. Αμφιλόχιος είχε διαδραματίσει περίεργο ρόλο στις σχέσεις του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το θέμα των Νέων Χωρών.
Εν τω μεταξύ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος ο οποίος συνδεόταν παλαιόθεν με φιλία και συνάφεια με τον τότε Αρχιμανδρίτη Αμφιλόχιο Στεργίου τον προωθούσε για Μητροπολίτη στην Εκκλησία της Ελλάδος και μάλιστα για τη Μητρόπολη Ιωαννίνων, παρά τις έντονες αντιρρήσεις του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, αλλά και άλλων αρχιερέων της Ελλαδικής Εκκλησίας. Ο «Εθνικός Κήρυξ» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος προσωπικώς είπε στον Πατριάρχη σ’ ένα από τα ταξίδια του στην Ελλάδα το 2014 ότι η περίπτωση του κ. Αμφιλοχίου δεν ευοδώνεται και τον παρακάλεσε να μην επιμένει για να μην προσβληθεί ο ίδιος ο Πατριάρχης και το Πατριαρχείο.
Ο Πατριάρχης ωστόσο επέμενε, λέγοντας στον Αρχιεπίσκοπο πως αν ήθελε ο ίδιος μπορούσε να μεθοδεύσει τα πράγματα για να γίνει ο κ. Αμφιλόχιος Μητροπολίτης Ιωαννίνων, πλην όμως ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε στον Πατριάρχη ότι η Ιεραρχία δεν θα συναινέσει. Αυτό ακριβώς και έγινε: κατά την εκλογή του Μητροπολίτη Ιωαννίνων εκλέχτηκε ο τότε Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Μάξιμος, ενώ ο κ. Αμφιλόχιος έλαβε μόνο 7 ψήφους, πράγμα το οποίο ήταν προσβλητικό για τον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και για το Φανάρι γενικότερα.
ANDRIANOUPOLEWS AMFILOHIOS 1Δύο εβδομάδες αργότερα η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου έπειτα από πρόταση του Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου εξέλεξε τον τότε Αρχιμανδρίτη Αμφιλόχιο Στεργίου Μητροπολίτη της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Μητροπόλεως Αδριανουπόλεως, η οποία μάλιστα είναι δέκατη στη σειρά στο σύνταγμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ταυτόχρονα, ο Πατριάρχης τον διόρισε διευθυντή του Πατριαρχικού Γραφείου στην Αθήνα, ως επέχων θέση Αποκρισαρίου.
Η κίνηση αυτή του Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου λύπησε τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, ενώ σχολιάστηκε δυσμενώς από αξιωματούχους της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αποκαλύπτουμε πως ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος ζήτησε και μάλιστα δύο φορές με επιστολή του από τον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο να ανακαλέσει από τη θέση του διευθυντή του Πατριαρχικού Γραφείου στην Αθήνα τον Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιο, χωρίς ωστόσο να εισακουστεί. Κι έτσι ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος επικαλούμενος «προσωπικούς λόγους» δεν θα παρευρεθεί αυτοπροσώπως στη Σύναξη των Προκαθημένων από τις 21 μέχρι τις 28 Ιανουαρίου στην Ελβετία.
Εν τω μεταξύ, υπάρχει προβληματισμός στο Φανάρι αναφορικά με το τι θα γίνει σε περίπτωση που ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος αποφασίσει να μην παραστεί ο ίδιος προσωπικώς ούτε στη Μεγάλη Σύνοδο τον ερχόμενο Ιούνιο, εάν φυσικά συγκληθεί τελικά, καθότι δεν αποκλείεται να αναβληθεί, πράγμα που αναμένεται να συζητηθεί στη διάρκεια της Σύναξης στην Ελβετία.
Πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» αναφέρουν ότι υπάρχουν Ορθόδοξες Εκκλησίες οι οποίες ζητούν να προστεθούν στην Ημερήσια Διάταξη της Συνόδου κι άλλα θέματα όπως είναι λόγου χάρη τα Πατριαρχεία Μόσχας και Αντιοχείας, ενώ το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει αντίθετη στάση.
Τονίζεται ότι ο πραγματικός λόγος της μη μετάβασης του Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη στην επικείμενη Σύναξη των Προκαθημένων στην Ελβετία, δεν είναι λόγος ασθένειας επειδή προ μηνών είχε πέσει κάτω, αλλά η εμπόλεμη κατάσταση που υπάρχει με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για την υπόθεση της δημιουργίας Αρχιεπισκοπής Κατάρ, καθότι το Πατριαρχείο Αντιοχείας λέγει ότι η περιοχή του Κατάρ ανήκει στη δική του Δικαιοδοσία.
Εκκλησιαστικοί και θεολογικοί κύκλοι εξ’ Αθηνών και όχι μόνο με γνώση και γνώμη των τεκταινομένων, μιλώντας στον «Ε.Κ.» δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο το Πατριαρχείο της Μόσχας να θέσει ζήτημα της τοποθεσίας σύγκλησης της Μεγάλης Συνόδου, αποκλείοντας την Εδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την Κωνσταντινούπολη λόγω των τεταμένων σχέσεων που υπάρχουν μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.
Οπως γράψαμε και στη χτεσινή μας έκδοση, η Σύναξη των Προκαθημένων αρχικά προγραμματιζόταν να γίνει στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην Κωνσταντινούπολη, πλην όμως όταν διέρρευσε ότι ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος στόχευε να χρησιμοποιήσει τις τεταμένες σχέσεις αυτή την εποχή Ρωσίας – Τουρκίας για να μην παρευρεθεί, ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος προέβη στον ελιγμό αυτόν και κάλεσε τη Σύναξη στην Ελβετία, στην οποία αναμένεται να παραστεί ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος εκτός απροόπτου.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου