Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Τσίπρας - Μητσοτάκης: «Ντεμπούτο» μιας σφοδρής ιδεολογικής και πολιτικής σύγκρουσης

Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, 2016

Οι «διαχωριστικές γραμμές» που αναδείχθηκαν στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή
Τσίπρας - Μητσοτάκης: «Ντεμπούτο» μιας σφοδρής ιδεολογικής και πολιτικής σύγκρουσης
Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας δεν προσήλθε στην συζήτηση αυτή προσδοκώντας ότι θα λάβει την συναίνεση των κομμάτων, την (αρνητική) στάση των οποίων γνώριζε εκ των προτέρων σχετικά με την κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό. Η επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου ήταν να εμφανίσει την αντιπολίτευση, ιδιαίτερα την αξιωματική, ότι αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της όσον αφορά την (μη) βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και κυρίως ότι δεν διαθέτει πρόταση. Όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν χωρούν υπεκφυγές, δεν υπάρχουν περιθώρια για κρυφτούλι και δημαγωγίες», δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι «το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο» και ότι «αν δεν πάρουμε μέτρα το σύστημα θα καταρρεύσει και για να πληρωθούν συντάξεις θα χρειάζονται ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό που δεν υπάρχουν».
Στις επιδιώξεις του κ. Τσίπρα ήταν να εμφανίσει τον πρόεδρο της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη ως ξεκάθαρο ιδεολογικό του αντίπαλο με νεοφιλελεύθερη οπτική, που συνεχίζει την «γραμμή Σαμαρά» και που συντάσσεται με το ΔΝΤ. «Θα στηρίξετε την συμφωνία με τους εργοδοτικούς φορείς (για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών) ή θα συνταχθείτε με το ΔΝΤ στο όνομα της ψευδοτεχνοκρατικής ιδεοληψίας που οδηγεί σε νέες περικοπές συντάξεων;», τον ρώτησε στην πρωτολογία του.
Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να οριοθετήσει ένα ιδεολογικό πλαίσιο και να χαράξει δυο  διαχωριστικές γραμμές με τον αντίπαλό του, τον οποίο επιχείρησε να ταυτίσει με τις θέσεις του ακραίου νεοφιλελευθερισμού: «Να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω διότι πρώτη φορά θα υπάρχουν καθαρές διαχωριστικές γραμμές», του είπε, χαρακτηρίζοντάς τον «ακραία νεοφιλελεύθερο, καθαρό νεοφιλελεύθερο, εξαιρετικά νεοφιλελεύθερο». Μάλιστα δεν δίστασε να τον ευχαριστήσει για αυτό λέγοντάς του: «Σας ευγνωμονώ, διότι ο διάλογος θα είναι καθάριος και οι ιδεολογικές μας διαφορές θα είναι ευδιάκριτες», αφού, όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας «δεν γίνεται και με τα μπλόκα και με τις θέσεις των δανειστών», ενώ χαρακτήρισε τις απόψεις του κ. Μητσοτάκη «ταυτόσημες με τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών».
Η σύγκρουση με τον κ. Μητσοτάκη είχε και «προσωπική» διάσταση (τον χαρακτήρισε «γιαλαντζί μεταρρυθμιστή») καθώς ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να εμφανίσει υπεροχή έναντι του αντιπάλου του, ο οποίος, ωστόσο, παρότι προκλήθηκε, επέλεξε την σκληρή κριτική, αλλά όχι την όξυνση. Κύκλοι της ΝΔ έλεγαν ότι «θα απαντάμε με σοβαρότητα, με επιχειρήματα και δίχως κραυγές».
Είναι ενδεικτικό των επικοινωνιακών επιδιώξεων του Μεγάρου Μαξίμου ότι πριν από τον κύκλο των δευτερολογιών διέρρευσε non paper στο οποίο αναφέρονταν ότι ο κ. Μητσοτάκης «έχασε κατά κράτος την πρώτη του συζήτηση στη Βουλή ως αρχηγός κόμματος» και επιπλέον ότι «δεν έκανε καμία πρόταση για το ασφαλιστικό παρά μόνο επανέφερε στην επιφάνεια σε ακόμα πιο σκληρή γραμμή το mail Χαρδούβελη», ενώ «συντάχθηκε κάτω από τις φτερούγες του ΔΝΤ αγνοώντας ακόμα και τις διαφορές που έχει το Ταμείο με Κομισιόν και ΕΚΤ». Μάλιστα ο κ. Τσίπρας επέμεινε στην αναφορά του κ. Μητσοτάκη υπέρ της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος προκειμένου να τον εμφανίσει ότι ταυτίζεται με τις θέσεις των δανειστών, δίχως ωστόσο να κάνει πίσω ο πρόεδρος της ΝΔ από τις θέσεις τους, δίνοντας έτσι το σαφές πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ενδεικτικό του «ύφους» που επιλέγει η ΝΔ ήταν και η αντίδραση στο non paper του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίος ήταν σε χαμηλούς τόνους, όπως και η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος στην πρώτη εμφάνισή του σε συζήτηση πολιτικών αρχηγών επέλεξε μια ρητορική δίχως ακρότητες και οξύνσεις αλλά διατηρώντας ταυτόχρονα ξεκάθαρο «μέτωπο» προς την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. «Αφού ο πρωθυπουργός δεν αισθάνεται άνετα στην αίθουσα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιλέγει ξανά να μιλήσει με διαρροές», σχολίαζαν κύκλοι της ΝΔ, σημειώνοντας ότι «όσοι είδαν κατάλαβαν» και κάνοντας λόγο για «κατά συρροή ψεύδη» εκ μέρους του πρωθυπουργού. Ο κ. Μητσοτάκης δεν δίστασε να εμφανιστεί με αυτοκριτικό πνεύμα όσον αφορά τα λάθη του παρελθόντος που βαρύνουν την παράταξή του, ωστόσο κατέδειξε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο αντίθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε χαρακτηριστικά «είστε η πιο επιβλαβής κυβέρνηση στην ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδος», ενώ την κατηγόρησε ότι «δηλητηριάζετε την κοινωνία με ταξικό μίσος» και ότι «μας πάτε πολύ πίσω σε εποχές διχασμού».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπάθησε να δώσει το δικό του στίγμα: «Ανάμεσα στο χθες του λαϊκισμού και της στασιμότητας και του αύριο της αλήθειας με μεταρρυθμίσεις που μπορεί να είναι δύσκολες αλλά με εθνικό πρόσημο που μπορούν να πάνε την Ελλάδα μπροστά», ήταν το δίλημμα που έθεσε ο κ. Μητσοτάκης καλώντας σε μια «δίκαιη ρεαλιστική κοινωνική συμφωνία ευθύνης και αλληλεγγύης» για το ασφαλιστικό. Μάλιστα η αναφορά του στον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων Σημίτη, Τ. Γιαννίτση, που έχει συνδέσει το όνομά του με το ασφαλιστικό, δεν πέρασε απαρατήρητη, ενώ ερμηνεύθηκε από κάποιους ως ένδειξη για άνοιγμα της ΝΔ προς το μεταρρυθμιστικό κέντρο. 
Πάντως, απαντώντας στην ιδεολογική επίθεση του κ. Τσίπρα ο πρόεδρος της ΝΔ του είπε ότι «έχουμε το θάρρος της γνώμης μας και όσο και να θέλετε να μας περιχαρακώσετε ιδεολογικά εμείς απευθυνόμαστε στην σιωπηλή πλειοψηφία». Όσον αφορά την ταύτισή του από τον κ. Τσίπρα με το ΔΝΤ ανέσυρε την επιστολή της 23ης Ιουλίου 2015 που έστειλε η κυβέρνηση προς το Ταμείο προσβλέποντας στην συνεργασία. «It’ s the IMF, Euklid (σ.σ. Ευκλείδη)», είπε ο κ. Μητσοτάκης παραπέμποντας στην γνωστή φράση που χρησιμοποίησε προσφάτως ο Β. Σόϊμπλε παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού, ενώ προειδοποίησε και για την πρόταση της ΝΔ για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής με αφορμή όσα είπε ο Γ. Βαρουφάκης: «Τι γνωρίζατε από αυτά που είπε ο κ. Βαρουφάκης και διαρρέουν κι άλλοι υπουργοί σας; Θα έρθει η ώρα διότι δεν θα μείνουν αναπάντητα αυτά», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Ενώ στο δίλημμα «αν θα είμαι με τα τρακτέρ ή με το ΔΝΤ», ο αρχηγός της ΝΔ απάντησε: «Δεν είμαι ούτε με τα τρακτέρ ούτε με το ΔΝΤ».
Η προσωπική διάσταση που έλαβε η αντιπαράθεση αναδείχθηκε και με άλλες αφορμές, όπως όταν ο κ. Μητσοτάκης αντεπιτέθηκε στον κ. Τσίπρα (που έχει πει ότι εκλέγεται στα βόρεια προάστια) σημειώνοντας ότι στην Β΄ Αθηνών υπάρχουν πολλές λαϊκές περιοχές και επιπλέον ότι εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ με 170.000 ψήφους «σε μια ανοιχτή δημοκρατική εκλογή», ενώ «εσείς στα 33 σας πήρατε το “δαχτυλίδι” από τον κ. Αλαβάνο και εκλεγήκατε από ένα συνέδριο 800 ατόμων», όπως είπε χαρακτηριστικά στον πρωθυπουργό καλώντας τον «να μην αμφισβητεί την δημοκρατική του νομιμοποίηση».
Αλλά και για το θέμα των μετακλητών υπαλλήλων ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στον κ. Τσίπρα: «Πώς θα ένιωθαν οι αριστεροί προηγούμενων γενεών που τα εγγόνια επικαλούνται τους αγώνες των παππούδων τους για μια θέση μετακλητού στο δημόσιο;», διερωτήθηκε. Όμως ο κ. Τσίπρας δεν δίστασε να αντεπιτεθεί στον αρχηγό της ΝΔ και όσους κατηγορούν την κυβέρνηση για κομματικοποίηση του κράτους λέγοντας ότι το 2015, όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, οι μετακλητοί που είχε τοποθετήσει η κυβέρνηση Σαμαρά ήταν 1.197 ενώ με την σημερινή κυβέρνηση «δεν υπερβαίνουν τους 640». Κατηγόρησε δε τον κ. Μητσοτάκη ότι ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε 51 μετακλητούς υπαλλήλους, κάτι στο οποίο ο πρόεδρος της ΝΔ δεν απάντησε στην δευτερολογία του, αλλά ακούστηκε αργότερα να δηλώνει από το έδρανό του ότι θα παρουσιάσει τα σχετικά στοιχεία.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου