Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Εκδήλωση στο Λόουελ για την υποστήριξη των προσφύγων της Συρίας

Του Θεόδωρου Καλμούκου

FARIS 1
Από την εκδήλωση για την υποστήριξη των προσφύγων της Συρίας
ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο ιερατικός προϊστάμενος της Αντιοχειανής Ορθόδοξης κοινότητας του Αγίου Γεωργίου του Λόουελ Μασαχουσέτης, Αρχιμανδρίτης Λέοναρντ Φάρης, συγκέντρωσε σε κοινή προσευχή και προσπάθεια κληρικούς και λαϊκούς Ελληνορθόδοξους, Αρμένιους, Ρωμαιοκαθολικούς και Προτεστάντες για πληροφόρηση και έμπρακτη υποστήριξη των προσφύγων της Μέσης Ανατολής και πιο ειδικά της Συρίας.
Ταυτόχρονα, είχε προσελκύσει δημοσιογράφους και φωτογράφους από την τοπική εφημερίδα «The Lowell Sun» και από το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Associated Press». Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο «Εθνικός Κήρυξ» στον οποίο ο π. Φάρης παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη για την κατάσταση στη Συρία, την οποία και συμπεριλαμβάνουμε λίγο πιο κάτω στο παρόν άρθρο.
Οι κληρικοί είχαν καθίσει κυκλικώς στο σολέα του ναού γύρω από το τραπέζι στο οποίο υπήρχε ο σταυρός του Χριστού και αρτοκλασία, η οποία ευλογήθηκε και μοιράσθηκε στο εκκλησίασμα. Εγινε μία θρησκευτική τελετή οικουμενικού χαρακτήρα με τη συμμετοχή των κληρικών, ανάμεσα στους οποίους ήταν και μία γυναίκα πάστορας, η Imogene Stulken, εφημέριος στο πανεπιστήμιο του Λόουελ και μέλος του Διαθρησκειακού Συνδέσμου Κληρικών της μείζονος περιοχή του Λόουελ.
Ο π. Λέοναρντ Φάρης διοργάνωσε την εκδήλωση αυτή με την ευκαιρία της Εβδομάδος Ενότητας των Χριστιανών, προκειμένου, όπως είπε στην ομιλία του, η οποία συγκίνησε τους παρευρεθέντες, «να θυμηθούμε και να προσευχηθούμε για τους αδελφούς μας χριστιανούς που φονεύονται κάθε μέρα στη Συρία και στη Μέση Ανατολή επειδή ακριβώς είναι χριστιανοί». Τόνισε πως «άνθρωποι αποκεφαλίζονται» και συμπλήρωσε «δεν τους αξίζει αυτό το μαρτύριο».
Ανέφερε πως «οι χριστιανοί δεν υψώνουν το ανάστημά τους για να υπερασπιστούν την πίστη τους όσο θα έπρεπε», πρόσθεσε πως «κι όταν ακόμα βλέπουμε τις τραγωδίες που συμβαίνουν σήμερα λέμε δόξα τω Θεώ που δεν συμβαίνουν εδώ», ενώ διερωτήθηκε «πόσο καιρό νομίζετε ότι θα συνεχιστεί αυτό;».
FARIS 2
Ο π. Φάρης τόνισε στην ομιλία του πως «πάνω από 250 χιλιάδες άνθρωποι έχουν φονευθεί στη διάρκεια των πέντε ετών του εμφυλίου πολέμου στη Συρία. Ο μισός πληθυσμός της χώρας έχει εκτοπιστεί και η τρομοκρατική οργάνωσης ISIS έχει καταλάβει το ένα τρίτο της επικράτειας της χώρας». Συμπλήρωσε πως «είναι ανάγκη να υψώσουμε τις φωνές μας και να πούμε σε όλους αυτούς που καταστρέφουν τη χώρα μας πως αυτό είναι απαράδεκτο».
Ανάμεσα τους κληρικούς ήταν και δύο Ελληνορθόδοξοι, ο π. Παναγιώτης Ρίζος από την κοινότητα του Αγίου Γεωργίου του Λόουελ και ο π. Αναστάσιος Κουλουράς ο οποίος είναι συνταξιούχος. Κατά την εισόδευση του ιερού ευαγγελίου ο π. Φάρης έψαλλε στην ελληνική γλώσσα το «Σοφία, ορθοί». Τονίζεται ότι πολλοί Ελληνορθόδοξοι εκκλησιάζονται στον Αντιοχειανό Ορθόδοξο Ναό, ιδιαίτερα από την κοινότητα της Μεταμόρφωσης από το έτος 2008 και εντεύθεν που ο Μητροπολίτης Μεθόδιος με τον βοηθό του π. Μπάρμπα δημιούργησαν το πρόβλημα με τον εκδιωγμό του κοινοτικού συμβουλίου για το οποίο είχε γράψει εκτενώς ο «Ε.Κ.». Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν τέσσερις ελληνικές κοινότητες, τρεις στο Λόουελ και μία στο διπλανό Ντρέικετ μόλις τρία μίλια μακριά.
FARIS 4
Ο π. Φάρης, μιλώντας αποκλειστικά στον «Εθνικό Κήρυκα» του οποίου είναι τακτικός αναγνώστης της Αγγλόφωνης έκδοσής μας «The National Herald» είπε πως «κάναμε αυτή την εκδήλωση για να δείξουμε μία παρουσία στην πόλη του Λόουελ για να βοηθήσουμε από κοινού τους πρόσφυγες της Μέσης Ανατολής».
Μιλώντας για τη Συρία χαρακτήρισε την κατάσταση ως «τρομακτική» και συμπλήρωσε «μόλις την Παρασκευή οι ISIS πήγαν στη μικρή πόλη Λατάκια και σκότωσαν εν ψυχρώ τετρακόσιους ανθρώπους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, επειδή ακριβώς ήταν χριστιανοί. Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο τραγική κάθε μέρα που περνά κι ο κόσμος δεν μπορεί να συνεχίσει να παραμένει απαθής και να μην κάνει τίποτε. Πρέπει κάτι να κάνουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους εκεί».
Πρόσθεσε ακόμα, πως «έχω μιλήσει με πολλούς οι οποίοι μου λέγουν ότι δεν θέλουν να μεταναστεύσουν σε άλλη χώρα, θέλουν να μείνουν εκεί στον τόπο τους, αλλά πρέπει να υπάρξει ασφάλεια και γαλήνη, κι αυτό ελπίζουμε να κάνει η Διεθνής Κοινότητα».
Στην ερώτηση «αν είχατε μπροστά σας τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα τι θα του λέγατε;» είπε, ότι «θα του έλεγα ότι δεν κάνεις αρκετά να βοηθήσεις αυτούς τους ανθρώπους που υποφέρουν στη Μέση Ανατολή. Τους εγκατέλειψες πριν από τέσσερα χρόνια που όφειλες να είχες πάει εκεί να κάνεις κάτι».
Τόνισε ακόμη, ότι «η κοινότητά μας έφερε μέχρι τώρα δύο οικογένειες προσφύγων από τη Συρία και τις στηρίζουμε ολοκληρωτικά».

Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου