Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Ρεκόρ 18 δισ. ευρώ στις εξαγωγές, παρά τα capital controls

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2016

H επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων εμπόδισε την κεφαλαιοποίηση από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων
Ρεκόρ 18 δισ. ευρώ στις εξαγωγές, παρά τα capital controls
Περισσότερα από 18 δισ. ευρώ θα είναι η αξία των ελληνικών εξαγωγών στη διάρκεια του 2015, χωρίς να συνυπολογίζονται τα πετρελαιοειδή. Και τούτο παρά το γεγονός ότι η περυσινή χρονιά ήταν από τις δυσκολότερες των τελευταίων δεκαετιών. Μόνο η επιβολή των capital controls να ληφθεί υπόψη, μπορεί να αντιληφθεί κανείς τις συμπληγάδες πέτρες μέσα από τις οποίες πέρασαν οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις. Μάλιστα το αποτέλεσμα θα ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακό αφού, σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) του ΠΣΕ, τα capital controls στοίχισαν αύξηση ύψους 1,68 δισ. ευρώ από τη συνολική εξαγωγική επίδοση της ελληνικής οικονομίας.

«Πρόκειται για ρεκόρ» λέει μιλώντας προς «Το Βήμα» η κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων(ΠΣΕ). Οπως εξηγεί η κυρία Σακελλαρίδη, «από τον Σεπτέμβριο του 2014 ως και την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων οι ελληνικές εξαγωγές (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών) είχαν αποκτήσει μια ισχυρή δυναμική ανόδου λόγω αφενός της υποχώρησης του ευρώ έναντι του δολαρίου και αφετέρου της έναρξης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».

Ανάκτηση εμπιστοσύνης

«Ουσιαστικά υπήρξε εν μέρει κεφαλαιοποίηση αρχικά της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά σε σχέση με προϊόντα τρίτων χωρών και στη συνέχεια της ανάκτησης εμπιστοσύνης των εμπορικών μας εταίρων».

Και επισημαίνει πως «ήδη στο 11μηνο του 2015 οι "καθαρές" (πλην καυσίμων) εξαγωγές κατέγραψαν ιστορικό ρεκόρ για τον 21ο αιώνα και αναμένεται να ξεπεράσουν τελικά τα 18 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, με αύξηση άνω του 8%».

Αντί για... ισοδύναμα

Συμπληρώνει μάλιστα ότι «τα στοιχεία δείχνουν πως οι εξαγωγές αυτές θα μπορούσαν να ξεπεράσουν ακόμη και τα 20 δισ. ευρώ αν διατηρούνταν οι ρυθμοί αύξησης του πρώτου εξαμήνου της περυσινής χρονιάς. Αυτό θα σήμαινε αύξηση του ΑΕΠ κατά τουλάχιστον μία ποσοστιαία μονάδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε όρους εξυπηρέτησης εξωτερικού χρέους και αναζήτησης ισοδύναμων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής».

Πάντως τα μηνύματα για το 2016 δεν είναι ευχάριστα, δεδομένου ότι, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προβλέπεται περιορισμένη αύξηση των ελληνικών εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, μόλις 1,2%, δεδομένου ότι η ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από τους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία και την ανάλυση του ΚΕΕΜ, στο 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2015 η αξία των εξαγωγών «έτρεχε» με 8,4%, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, δηλαδή η αύξησή τους ανήλθε σε 1,29 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο προαναφερόμενο διάστημα εξήχθησαν από την Ελλάδα προϊόντα αξίας 16,66 δισ. ευρώ, γεγονός που αποτελεί ρεκόρ για τη χώρα στην εποχή του ευρώ. Οπως επισημαίνει ο ΠΣΕ, καμία άλλη χρονιά δεν είχαν καταγραφεί εξαγωγές άνω των 16 δισ. ευρώ σε επίπεδο 11μήνου - σε ετήσια βάση η καλύτερη επίδοση εντοπίζεται το 2012 με 16,7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία του ΚΕΕΜ, ο περασμένος Νοέμβριος ήταν δύσκολος, αφού η συνολική αξία των εξαγωγών μειώθηκε κατά 9,8% - ανήλθε στα 2,11 δισ. ευρώ από 2,34 δισ. τον Νοέμβριο του 2014. Και παράλληλα εντάθηκαν οι πιέσεις στους υπόλοιπους κλάδους εκτός των πετρελαιοειδών, με αποτέλεσμα οι εξαγωγές να υποχωρήσουν κατά 3,6% - έχασαν 55 εκατ. ευρώ - ανακόπτοντας το σερί ανόδου που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2014 και έφτασε ως τον Σεπτέμβριο του 2015. Ετσι στο 11μηνο του 2015 οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 6,4% προς τις χώρες της ΕΕ και μειώθηκαν κατά 16,6% προς τις τρίτες χώρες. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών αυξήθηκαν κατά 10,7% προς τις χώρες της ΕΕ και κατά 4,3% προς τις τρίτες χώρες. Και πλέον το μερίδιο των χωρών της ΕΕ ανέρχεται στο 66,2% έναντι ποσοστού μόλις 33,8% των τρίτων χωρών. Από την άλλη πλευρά, στο διάστημα Ιανουάριος - Νοέμβριος 2015 οι συνολικές εισαγωγές της Ελλάδας μειώθηκαν κατά 9,4% και διαμορφώθηκαν στα 39,8 δισ. ευρώ από 44 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2014. Η μείωση αυτή όμως προέρχεται κυρίως από τα πετρελαιοειδή καθώς, αν εξαιρεθούν από τον υπολογισμό, τα στοιχεία δείχνουν αύξηση εισαγωγών κατά 1,1%.



Οι απώλειες
Χάθηκαν έσοδα 1,88 δισ. ευρώ από τον εκτροχιασμό των διαδικασιών στις συναλλαγές

Η επιβολή των capital controls τον περασμένο Ιούλιο «τιμώρησε» κυρίως τους εξωστρεφείς κλάδους της οικονομίας. Δεδομένου του γεγονότος ότι οι εξαγωγικές επιχειρήσεις εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την εισαγωγική ζήτηση, τόσο σε πρώτες όσο και σε βοηθητικές ύλες, το πλήγμα που δέχθηκαν - αφού τα αποθέματά τους ήταν περιορισμένα - ήταν σημαντικό. Και όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, ενώ στο δίμηνο Αυγούστου - Σεπτεμβρίου οι εισαγωγές συρρικνώθηκαν, τον Οκτώβριο απογειώθηκαν, για να ομαλοποιηθούν από τον Νοέμβριο και μετά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) επί των στοιχείων ισοζυγίου πληρωμών της Τράπεζας της Ελλάδος, προκύπτει ότι για τους κλάδους των εξαγωγών προϊόντων (εκτός των  πετρελαιοειδών), τον τουρισμό, τις μεταφορές και τις λοιπές υπηρεσίες σε απόλυτους αριθμούς απολέστηκαν έσοδα  ύψους 1,88 δισ. ευρώ για το 11μηνο του 2015 έναντι της αντίστοιχης περιόδου του  2014.

Μάλιστα οι απώλειες αυτές ανέρχονται στα 4,54 δισ. ευρώ αν συμπεριληφθούν και οι εξαγωγές καυσίμων, οι οποίες όμως πλήττονται και από την υποχώρηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου - μειώθηκαν κατά 29,8% στις τιμές εξαγωγής του 2015 σε σχέση με αυτές του 2014. Τονίζεται ακόμη ότι παράλληλα ανακόπηκε η δυναμική που είχαν αποκτήσει οι περισσότεροι κλάδοι το πρώτο εξάμηνο του 2015, με αποτέλεσμα  οι συνολικές απώλειες να είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερες.

Ετσι εκτιμάται ότι αντί απωλειών 1,88 δισ. ευρώ η ελληνική οικονομία θα είχε αυξημένα έσοδα κατά 1,65 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 1% του ΑΕΠ. Οπως σημειώνει το ΚΕΕΜ, οι φαινομενικές απώλειες από τον εκτροχιασμό των διαδικασιών στις συναλλαγές και τους ρυθμούς ανάκαμψης στην οικονομία εκτιμώνται ως και τα 3,5 δισ. ευρώ ή περισσότερες από 2 μονάδες του ΑΕΠ.

Κάνοντας αναγωγή σε ετήσια βάση και εφόσον είχαν διατηρηθεί οι ρυθμοί ανάπτυξης του πρώτου εξαμήνου - εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών και των πλοίων -, στην ελληνική οικονομία θα είχαν εισρεύσει συνολικά 1,68 δισ. ευρώ περισσότερα από ό,τι στο σύνολο του 2014.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου