Η κ. Κωνσταντοπούλου κατηγορήθηκε για την τακτική της να καθυστερήσει η διαδικασία που θα οδηγήσει στην ψήφιση του τρίτου Μνημονίου.
Τελικά, μετά από μία θυελλώδη συνεδρίαση, η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε το άνοιγμα της Βουλής για την ψήφιση του Μνημονίου. Παράλληλα, κατέληξε σε συμφωνία να μεταδίδονται τηλεοπτικά οι συνεδριάσεις της Διάσκεψης.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Σώματος ξεκαθάρισε ότι ψήφισε υπέρ να ξεκινήσουν αύριο, Πέμπτη, οι συνεδριάσεις των αρμόδιων επιτροπών και να γίνει η ψηφοφορία στην Ολομέλεια τη Δευτέρα -και όχι αύριο όπως είναι ο προγραμματισμός της κυβέρνησης.
Στις 09:00 το πρωί της Πέμπτης θα ξεκινήσει η κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής, ενώ θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της Ολομέλειας και η ψηφοφορία που αναμένεται να ολοκληρωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.
Για παρελκυστική τακτική κατηγορείται η πρόεδρος
Η συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο πριν από τις 10 το βράδυ με την έκρηξη του Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος εγκάλεσε την κ. Κωνσταντοπούλου για την απόφασή της να μεταδοθεί ζωντανά η Διάσκεψη από το κανάλι της Βουλής και της ζήτησε να θέσει το θέμα προς ψηφοφορία.
Στη συνέχεια η κ. Κωνσταντοπούλου επιχειρηματολόγησε για την απόφασή της να μην συγκληθεί νωρίτερα η Διάσκεψη των Προέδρων, και μεταξύ άλλων είπε: «Δεν μπορεί να μπαίνει η σφραγίδα του Κοινοβουλίου κάθε φορά που στέλνει νομοσχέδιο η τρόικα».
Ο κ. Κακλαμάνης της απάντησε: «Το νομοσχέδιο σας το έστειλε η τρόικα ή η κυβέρνηση;».
Η πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως «δυστυχώς οδηγηθήκαμε σε αιφνιδιασμό» και άφησε αιχμές κατά του πρωθυπουργού λέγοντας πως την είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα χρειαζόταν να ανοίξει η Βουλή πριν από τις 16 Αυγούστου.
Στη συνέχεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης κατηγόρησε την κ. Κωνσταντοπούλου για απροκάλυπτη επίθεσή της εναντίον της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού επειδή μίλησε για έλλειψη εμπιστοσύνης και αδυναμία συνεννόησης.
«Αν τα πιστεύει αυτά η πρόεδρος της Βουλής δεν μπορεί να διαδραματίσει τον θεσμικό της ρόλο» είπε ο κ. Φίλης και κάλεσε την κ. Κωνσταντοπούλου να ανακαλέσει.
Επίσης, την κατηγόρησε για παρελκυστική τακτική που είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της διαδικασίας και πως το χρονοδιάγραμμα που πρότεινε ο πρωθυπουργός δεν τηρήθηκε με δική της ευθύνη.
Η κ. Κωνσταντοπούλου κάλεσε τον κ. Φίλη να μην ερμηνεύει όσα λέει και πρόσθεσε πως δεν αισθάνεται άσχημα που ως πρόεδρος της Βουλής λέει όσα έλεγε και ως βουλευτής, ενώ έκανε λόγο για «όψιμους εκπροσώπους της νεοδιαπλοκής».
Κόντρα υπήρξε και με τον εκπρόσωπο του Ποταμιού Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος χαρακτήρισε την πρόεδρο της Βουλής ανεύθυνη και την κατηγόρησε ότι έχει πάρει την αντιπροσωπεία του Β.Σόιμπλε στην Ελλάδα. Ακόμα περιμένω τη συμμετοχή του Ποταμιού στην επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις, ήταν η απάντηση της κ. Κωνσταντοπούλου.
Τι προηγήθηκε
Η επανέναρξη των εργασιών της Βουλής έγινε η αιτία για την ανοιχτή σύγκρουση του πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Βουλής, καθώς η κ. Κωνσταντοπούλου έπειτα από ένα μπαράζ παρασκηνιακών διαβουλεύσεων με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών, τελικά δεν υποχώρησε.
Έτσι, η Διάσκεψη των Προέδρων ορίστηκε για το βράδυ της Τετάρτης και το πρωί της Πέμπτης θα ξεκινήσει η κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής.
Θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της Ολομέλειας και η ψηφοφορία που αναμένεται να ολοκληρωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.
Πολιτικά, ωστόσο, η κατάσταση αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες το βράδυ της Δευτέρας υπήρξε έκρηξη του Σπύρου Σαγιά για την κωλυσυεργία της κ. Κωνσταντοπούλου.
Υπουργοί και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζουν απερίφραστα τη στάση της κ. Κωνσταντοπούλου, ενώ στελέχη της αντιπολίτευσης μιλούν για γελοιοποίηση του θεσμού. Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega δήλωσε ότι «ο περιορισμός της συζήτησης αυτής δεν βοηθάει κανέναν και τίποτα». «Δεν μας τιμά όταν μιλάμε για τόσο σοβαρά ζητήματα να αναλωνόμαστε σε αυτή τη θεσμική τυπολατρία που είναι στα όρια του προσχήματος» πρόσθεσε, «δεν μας τιμά το ότι αναγκάζεται ο πρωθυπουργός να ζητά, να θέτει ημερομηνίες και ώρες, να υπάρχει διαπραγμάτευση του αυτονόητου».
Πολύ επικριτικός για τη στάση της κυρίας Κωνσταντοπούλου ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. «Είναι αδιανόητο το προεδρείο βουλής να δημιουργεί προβλήματα στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης», δήλωσε στον Σκάι. Στο ίδιο κανάλι ο κ. Κώστας Χρυσόγονος ζήτησε από την κ. Κωνσταντοπούλου να ξανασκεφθεί τη θέση της και πρόσθεσε: «η κατάσταση αυτή με ξεπερνάει».
Πηγή: in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου